0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Amit tilos használni, azt exportálni sem lesz szabad

Németországban arra készülnek, hogy megtiltsák bizonyos, náluk nem engedélyezett növényvédő szerek exportját; a jogszabálytervezet várhatóan az év végéig elkészül. Persze kritikusai is vannak.

A napokban jelent meg a szövetségi agrárminisztérium, a BMEL közleménye, mely szerint

olyan növényvédő szerekről van szó, amelyeket Németországban gyártanak, de az EU-ban egészségkárosító voltuk miatt nem engedélyezett a használatuk.

A közlemény hangsúlyozza, hogy ezzel egyfelől nagy lépést tesz Németország a globális dél kistermelőinek védelme érdekében, másfelől pedig saját mezőgazdaságának is segít fair versenyfeltételeket teremteni.

Cem Özdemir szövetségi agrárminiszter szerint

nem mehet tovább, hogy figyelmen kívül hagyjuk más földrészek lakóinak egészséghez való jogát, és olyan növényvédő szereket exportálunk, amelyeknek nálunk azok egészségkárosító volta miatt vonták vissza az engedélyét.

Az intézkedés hasznos mellékhatásának nevezte, hogy így egy kicsivel tisztességesebb versenyben kell helytállniuk a hazai gazdálkodóknak a globális piacon. Emlékeztetett, hogy már a koalíciós szerződésben is megállapodtak egy ilyen intézkedésről Franciaország és Svájc példáját követve (Németországban egy éve voltak a parlamenti választások, és az év végén állt össze a koalíció), és további cél, hogy Franciaország támogatásával EU-szinten is sikerüljön napirendre tűzni egy hasonló intézkedést.

A BMEL közleménye szerint Németország 2021-ben összesen

53 020 tonna növényvédőszer-hatóanyagot exportált, amiből 8525 tonnát tettek ki az EU-ban valami miatt nem engedélyezett hatóanyagok.

Ezek közül kb. 160-féle hatóanyag engedély-visszavonásának hátterében volt szó potenciális egészségkárosító hatásról.

A jogszabálytervezettel szembeni kritikákat az agrarheute.com portál véleménycikke foglalta össze, arra fókuszálva, hogy a szóban forgó déli országok nem feltétlenül kérnek Németország ilyen jellegű „gyámkodásából”, illetve hogy a globális növényvédőszer-piac háromnegyedét a szabadalommal már nem védett szerek teszik ki, amelyek legtöbbjét Indiában és Kínában gyártják, és onnan látják el a világot. Az innovatív növényvédőszer-gyártókat egy kézen meg lehet számolni, és ha nem exportálhatnak Németországból, akkor majd másik leányvállalatuktól fognak, írják. (Illetve arra is kitér a kritikus cikk, hogy egy-egy hatóanyagot nem feltétlenül annak egészségkárosító volta miatt nem engedélyeznek valamely térségben, hanem például azért, mert ott nem fordulnak elő bizonyos károsítók, illetve nem termesztenek bizonyos növénykultúrákat, de ebben az esetben ez az érvelés kicsi félreviszi a fókuszt, hiszen egyértelműen az egészségkárosító voltuk miatt visszavont hatóanyagokról van szó az agrárminisztériumi tervezetben.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu