0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csúcsgenetikai képességek továbbörökítését segíti a MATE új állatállomása

Speciális állatállomással bővült a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A fejlesztés a napi kezeléshez és az embrió-átültetés előkészítéséhez biztosít nagy biztonságú, stresszmentes, elkülönített környezetet. Mindez nélkülözhetetlen az ott tartott magas genetikai értékű donorállatok csúcsgenetikai képességeinek továbbörökítéséhez.

Az élelmiszerbiztonság, az élelmezés-egészségügy, valamint a nemzetstratégiai jelentőségű élelmiszer-ellátás szempontjából is különösen fontos a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A létesítményben jelenleg elsősorban szarvasmarhaembrió-átültetések zajlanak, de a tervek szerint a jövőben lóval, gím- és dámszarvassal, valamint egyéb kisállatokkal is dolgoznának, ami a génmegőrzés szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír.

Az újonnan átadott állatállomáson jelenleg hat rendkívül értékes Holstein-fríz szarvasmarha található. A legfőbb cél az, hogy ezek csúcsgenetikai képességeit továbbörökítsék, ehhez pedig egy különleges technológiát alkalmaznak a szakemberek.

„Egy hormonális programot hajtunk végre, amelynek az utolsó mozzanata az embriómosás, ezt követően pedig a laborban szelektáljuk és minősítjük az embriókat. Azokat akár azonnal át tudjuk ültetni a fogadó állatba, de lehetőség nyílik a fagyasztásra is, így az emberiókat akár később is fel tudjuk használni” – mondta Dr. Zomborszky Zoltán, az Embrió-átültető Központ vezetője.

A nemrégiben kialakított állatállomás egyik rendkívüli előnye, hogy nyugodt környezetben, biztonságosan és az állatok számára stresszmentesen lehet elvégezni a beavatkozásokat. Az így megszületett magas genetikai értékű egyedek pedig adott esetben több tejet vagy húst tudnak termelni.

„A MATE számára alapvetően fontos, hogy minden területen, így az állattenyésztésben is csúcstechnológiát alkalmazzon.

Az Embrió-átültető Központban zajló munka az élelmezésbiztonság, az élelmiszerellátás szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír, amely hosszútávon a magyar állattenyésztés teljesítményét, versenyképességét növeli – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. Hozzátette: A MATE legfontosabb céljai között szerepel, hogy az intézményben zajló kutatások, eredmények beépüljenek a napi gyakorlatba, hiszen az élelmiszer-előállítás, a növényi, állati és feldolgozott termékek előállításánál ez nemzetgazdasági érdek.

A központban zajló munka arra is alkalmas, hogy tovább népszerűsítse a modern agráriumot és az agrárpályát, így a tervek szerint a jövőben középiskolás diákok is meglátogathatják majd az intézményt, biológia óra keretében.

Forrás: MATE