Back to top

Elfogyott a mustár a francia boltokból

Arra buzdítják a francia növénytermesztőket, hogy növeljék a mustármag-termelésüket, miután az ország szupermarketjei kifogytak belőle – adta hírül az euronews.com.

Kanada a világ egyik legnagyobb termelőjeként és felhasználójaként vezető szerephez jutott a mustár globális kereskedelmében
Kanada a világ egyik legnagyobb termelőjeként és felhasználójaként vezető szerephez jutott a mustár globális kereskedelmében
Fotó: pixabay
Az aszály következtében Kanadában – amely a magvak egyik fő szállítója – körülbelül felére csökkent a tavalyi termés. Ez pedig azt eredményezte, hogy a mustár szerelmesei nehezen találnak egy üveget a francia szupermarketek polcain.

Fabrice Genin, a Burgundi Mustármag-termelők Szövetségének (APGMB) elnöke szerint a kanadai problémák újjáélesztették az ágazat jelentőségét a francia régióban.

A szervezet júniusban felhívást tett közzé a helyi termelők számára, hogy a vetőmagok termesztésére szánt

területet a 2022-es 4000 hektárról jövőre 10 000-re növeljék, és tonnánként 2000 eurót ajánlottak számukra 2023-ra a tavalyi 900 euróval szemben.

"A hiány keresletnövekedést és áremelkedést is generált, ami lehetővé tette számunkra, hogy motiváljunk néhány gazdát ennek a vetőmagnak a vetésére, mert ez nem könnyű" - mondta Luc Vandermaesen, a burgundi mustárszövetség ügyvezető igazgatója. A mustármagot nehéz termeszteni, és néha nagy kitartást igényel, voltak rossz éveink."

A fehér mustár magját házigyógyszerként, sokféle betegség (például érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma) kúrálására is használják
A fehér mustár magját házigyógyszerként, sokféle betegség (például érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma) kúrálására is használják
Fotó: Wikipédia
Botanikailag a magjukért termesztett mustárfajok két növénynemzetségbe tartoznak, a Sinapis és a Brassica nemzetségekbe. Mindkét nemzetség a káposztafélék, vagy más néven Brassicaceae családjába tartozik. A Sinapis nemzetségből a fehér (más néven angol mustárt) (Sinapis alba), a Brassica nemzetségből a fekete (más néven francia mustárt) (Brassica nigra) és a szareptai mustárt (Brassica x juncea) termesztik.

A fehér mustár magjait már a sumérok is használták. Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.

A magját házigyógyszerként, sokféle betegség (például érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma) kúrálására is használják. A fekete mustárt lényegében csak a konzervipar és a gyógyszeripar használja.

A repce rokonnövényeként termesztéstechnológiája és növényvédelme nem sokban tér el
A repce rokonnövényeként termesztéstechnológiája és növényvédelme nem sokban tér el
Fotó: pixabay
Az itthoni klíma tökéletesen megfelel a növény termesztésének. Magyarországon az 1990-es évekig 35 000 hektáron termeltek mustárt, ami mostanra 3-5 000 hektárra csökkent, az egykori 15 000 tonnás éves export pedig jelenleg mindössze 3 000 tonna.  Még mindig jelentős vetőmagmennyiséget szállítunk zöldtrágyázási célra, főként Németországba, Franciaországba, Belgiumba és Hollandiába.

A hazai területcsökkenés hátterében a legfőbb ok a mustár piacának időszakos túltelítettsége.

A változó termésátlagok, a jelentős áringadozások ciklikusan térnek vissza, hol túltermelésbe, hol relatív piaci hiányba tolva a növényt. A piaci viszonyokat és értékesítési árakat alapvetően a kanadai termésmennyiség határozza meg.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.