Back to top

Kevés orrszarvú ünnepli az orrszarvúk világnapját, szeptember 22-én

Szeptember 22-én van az orrszarvúk, vagy más néven rinocéroszok világnapja. Az orrszarvúk átlagosan negyven évig élnek - ha hagyják őket -, emiatt az összes fajt súlyos veszély fenyegeti.

Nem veszélytelen állat

A növényevő orrszarvúk nagy méretűek, a homlokuk közepén fejlődő egy, vagy két kisebb-nagyobb szaruképződmény a fő jellegzetességük – amiről nevüket is kapták. Bőrük kemény, kiváló hallásukkal és szaglásukkal azonban gyenge látás párosul. Elsősorban ez utóbbi tulajdonságuk az oka agresszív viselkedésüknek. Az indiai orrszarvúk például több emberrel végeznek évente Nepál és India környékén, mint a tigrisek, vagy leopárdok.

Hallása és szaglása jó, látása kevésbé
Hallása és szaglása jó, látása kevésbé
Fotó: wikipedia

Az orrszarvúk nem túl szapora állatok, vemhességi idejük több, mint egy év és egyszerre csak egy borjat hoznak a világra.

A nevük egy tévedés eredménye

Összesen öt orrszarvú faj él a Földön, közülük a két afrikai rinocérosz faj nevei, a széles szájú orrszarvú és a keskeny szájú orrszarvú vagy fehér és fekete orrszarvú egy nyelvi tévedésen alapulnak. Külső megjelenésük igen hasonló: szürkés, néha vöröses barnás kültakarót viselnek. Táplálkozásuk is csak csupán abban tér el hogy a széles szájú inkább a füvet legeli míg a keskenyszájú főleg a bokrokról szedi össze táplálékát.

A nyelvi tévedés oka hogy, a holland telepesek a „széles” kifejezést „wijd”-nek mondták, amit az angol telepesek „white”-nak, vagyis fehérnek fordítottak.

Majd ezek után úgy döntöttek hogy, a keskeny szájú orrszarvút a másik ellentétének fogják hívni, így lett fekete orrszarvú belőle,.

Méretük miatt dobogós helyezettek

Az elefántok után a második legnagyobb szárazföldi állatok a széles szájú orrszarvúk. Egy kifejlett fehér orrszarvú nőstény hossza 340–365 centiméter egy hím ennél valamivel nagyobb, 370–400 centiméter körüli. Tömegük átlagosan 1700-2300 kilogramm, de az öregebb hímek ennél jóval nagyobbra is megnőhetnek, tömegük elérheti a 3600 kilogrammot. Az állatok két hatalmas orrszarva közül az első akár 1,5 méteresre is megnőhet.

Nagy darab, de az orvvadászokkal szemben védtelen
Nagy darab, de az orvvadászokkal szemben védtelen
Fotó: wikipedia

A kihalás szélén, vagy már azon is túl…

A széles szájú orrszarvúk már pár éve sajnos a kihalás szélén állnak. 2018-ban pusztult el az utolsó 45 éves hím egyed, Sudan akinek állapota a szakértők szerint utolsó éveiben sokat romlott: nem csak öreg volt, de több fertőzés is megviselte a szervezetét, így muszáj volt elaltattatni. Halála után már csak két nőstény: Najin és Fatu maradtak fent az alfajból. Ezután 2021 októberében bejelentették hogy nyugdíjazni kell a 32 éves Najint is. Decemberben viszont kiderült, hogy egy nemzetközi kutatócsoport a kihalás szélén álló északi széles szájú orrszarvú újabb két embrióját hozta létre. A petesejteket a kenyai Ol Pejeta rezervátumban gyűjtötték be az élő két utolsó nősténytől. Azokat a cremonai Avantea laboratóriumba szállították, ahol megtermékenyítették őket a két utolsó hím, az elpusztult Sudan és Suni lefagyasztott spermájával.

Így öt életképes, lefagyasztott embrióval rendelkeztek a kutatók, azonban az alfaj megmentéséhez embriók tucatjaira volna szükség.

Az embriókat a legközelebbi rokon alfaj, a déli szélesszájú orrszarvú fiatal nőstényeibe fogják beültetni, ezek lesznek a béranyák.

Budapesti az első lombik-orrszarvú bébi

A budapesti Fővárosi Növény- és Állatkertben a 2007-es év elején született meg Layla a nőstény borjú, ő az első, mesterséges megtermékenyítéssel létrejött orrszarvú-borjú a világon. Mivel szülei már több mint húsz éve együtt éltek, de párzás sosem történt közöttük, ezért döntöttek az állatkert szakemberei a mesterséges megtermékenyítés mellett. Laylát az anyja, Lulu nem gondozta, ezért az állatkert munkatársai nevelték fel.

Ezért vadászták

Bár ma már szigorúan védettek az orrszarvúk, az orvvadászokat ez néha kevéssé érdekli, sőt ez az árukat növeli.

A keleti orvoslásban csodatevő, rákellenes illetve potencianövelő hatást tulajdonítanak az orrszarvú tülkének, emiatt vadászták őket egy időben ami a számukat jelentősen lecsökkentette.

Hiába a felvilágosító kampányok, hogy az orrszarvú tülöknek nincs gyógyhatása, ez annyira beivódott a köztudatba, hogy a tülökből készült porért vannak akik vagyonokat kifizetnek. A populációik megtizedelődése az egész élőhelyi ökoszisztémára rossz hatással van, mert óriási területeket képesek bejárni, és a növényzet „karbantartásában” is részt vesznek táplálkozásuk során.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

Ön mennyit tud a klímaváltozásról? - Tesztelheti, továbbjutna-e a középiskolások versenyén

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80%-os teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.