Back to top

Korszerű növényházi fóliák: ingyen energia

Az utóbbi évek nagyobb energia-áremelések nélküli békés időszaka után a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzet bizonytalan eredményességű döntések elé állítja a kertészeket. A növényházak energiahatékonyságának javítása kiemelt feladat, ehhez kaptak támpontokat, javaslatokat a Változások a technológiákban szakmai rendezvénysorozat legutóbbi eseményén részt vevők. Európai vállalatoktól érkezett szakemberek ismertették a célt szolgáló újdonságaikat.

Az előadásokat szinkrontolmács segítségével hallgathatták a résztvevők
Az előadásokat szinkrontolmács segítségével hallgathatták a résztvevők
Az elmúlt években világszerte végzett energetikai kutatások és termékinnovációk eredményei a hazai technológiákban is alkalmazhatók, és új, korszerű megoldások felé nyitnak lehetőséget, hangsúlyozták az előadók az Energiagazdálkodás a termesztésben címmel meghirdetett szakmai napon, melynek ezúttal a fény volt a központi témája, és elsősorban az új, korszerű növényházi fóliákat mutatták be.

Hozzuk ki belőle a legtöbbet

A napfény az egyetlen ingyen energia, érdemes belőle a legtöbbet kihozni, ez is ösztönzi a korszerű fóliák felhasználását a modern kertészeti üzemekben. A Franciaországban 1965-ben alapított Agripolyane volt a világ első vállalkozása, amely mezőgazdasági felhasználásra kezdett fóliákat gyártani, mondta Thomas Thizy, a vállalat kereskedelmi vezetője. Kutatás-fejlesztési tevékenységük legújabb iránya, hogy termékeiket kultúrához vagy földrajzi régióhoz, és a megváltozott klimatikus viszonyokhoz igazítják. Arra is rámutatott a szakember, hogy

a korszerű növényházi fóliák tulajdonságaiktól függően befolyásolják a növényházban végbemenő folyamatokat, így hatással vannak a termesztett kultúrára. Választékukban egyebek mellett léteznek hűtő, diffúz, hővisszaverő, csepegésmentes és UV-blokkoló fóliák.

Hővisszatartó fóliával kevesebb energiával elérhető a kívánt belső hőmérséklet, hangsúlyozta Thomas Thizy
Hővisszatartó fóliával kevesebb energiával elérhető a kívánt belső hőmérséklet, hangsúlyozta Thomas Thizy
Az utóbbi időszak időjárási szélsőségei miatt előtérbe kerültek a hűtőfóliák. Az általuk kifejlesztett és szabadalmaztatott ilyen termék anyaga úgynevezett mikrobuborékokat tartalmaz, amelyek visszaverik a hőközlésben szerepet játszó infravörös fénytartományt, így akár 4-8 °C-kal is alacsonyabb lehet a növényház belső hőmérséklete, ha a berendezést ezzel a fóliával takarják, mint a hagyományos borítás esetén. A hűtés általában a 30 °C-nál magasabb belső hőmérséklet idején válik szükségessé, különben károsodhatnak a növények. Ez a fóliatípus nagyobb kiugrásoktól mentes, egyenletesebb belső hőmérsékletet teremt, így az állományokat hosszabb időn keresztül növekedésben lehet tartani. A hűtőfóliáknak a tavaszi-nyári kultúrák esetében van nagy jelentőségük.

A diffúz tulajdonsággal felruházott fóliák nem változtatják meg a berendezésbe jutó fény mennyiségét, hanem azt szétszórják. Az ilyen burkolattal ellátott berendezésekben kevesebb az árnyék, egyenletesebb a fényellátás, ennek köszönhetően a kultúrák fejlődése jobb.

A fóliákat igény szerint hővisszaverő tulajdonsággal is el tudják látni. Napközben a növényházba bejutó napfény infravörös fénytartománya felmelegít mindent, ami az útjába kerül, így a talajt is. Este az infravörös hullámok a talajból visszaáramlanak, a hővisszatartó réteg viszont megakadályozza a kiáramlásukat a növényházból, így kevesebb energiára van szükség a kívánt belső hőmérséklet eléréséhez és megtartásához.

A csepegésmentes belső felületek létrehozása azért fontos, mert a lehulló vízcseppek a növényen mechanikai sérülést okozhatnak, valamint növényvédelmi problémák kialakulásához vezetnek.

Az UV-blokkoló fóliák egyik hatása, hogy bizonyos fénytartományok kizárásával megakadályozható egyes rovarok tájékozódása, így csökkentve kártételüket.

Egyes termékek pedig a fény bizonyos tulajdonságait változtatják meg. Ez esetben nem több, hanem megfelelő összetételű fényhez jutnak a növények, például lehetőség van arra, hogy a kék, zöld, sárga, vörös színeket ideális arányban igazítsák az adott virágzó kultúrához.

Illusztráció
Illusztráció

Gazdag fóliaválaszték

A hűtőfóliák 4-5 °C-kal tudják csökkenteni nyáron a belső hőmérsékletet, említette Maribel Hernandez
A hűtőfóliák 4-5 °C-kal tudják csökkenteni nyáron a belső hőmérsékletet, említette Maribel Hernandez
Maribel Hernandez, a tizennégy gyárat magában foglaló spanyol Plasticulture vállalatcsoport szaktanácsadója a fény­áteresztéssel foglalkozott előadásában. A maximális fényáteresztés a fotoszintézis szempontjából fontos, ugyanakkor a rendkívül szélsőséges időjárási hatásokat nem szabad figyelmen kívül hagyni; van, amikor csökkenteni kell a fény mennyiségét.

A növényházi fóliákkal megváltoztathatók a környezeti feltételek, hisz hatást gyakorolnak a fényre, a hőmérsékletre, a pára- és szén-dioxid-tartalomra.

Az előadó szerint a fóliák választásakor három szempontot érdemes figyelembe venni: az éghajlati zónát (Magyarországon hidegek a telek, forrók a nyarak), a termesztett növénykultúrát, valamint a termesztési szezont, az évszakot (mivel szeptembertől májusig mások a fényviszonyok, mint az év többi időszakában).

A fóliák fényáteresztő képességével kapcsolatban elmondta, a látható fény 400-700 nm közötti hullámhossz-tartományát használják a növények a fotoszintézishez. Az őszi-téli időszakban jobb átlátszó fóliát használni, de nem szabad elfelejteni, hogy alatta tavasszal és nyáron gyorsabb a hőmérsékletnövekedés, ekkor a növények számára a közvetlen fény akár komoly kockázatot is jelenthet.

A tavaszi, nyári időszakban, amikor intenzív a napsugárzás, a diffúz fóliák használata előnyösebb. A jobban szétszóródó, különböző szögekben beérkező fényből az állományok alsó területei is fényhez jutnak, ez pedig kedvezően hat a fejlődésükre.

A hővisszaverő fóliákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy segítségükkel a nyári nagyon magas, 36-40 °C-os hőmérséklet esetén elkerülhető a hőstressz. Kánikulában megoldás az árnyékolás és a festés is, azonban az árnyékolással nemcsak a növényház fényáteresztő képességét, hanem a bejutó hasznos fénytartományt is csökkentjük. A cél tehát, hogy a látható fénytartomány 90%-a bejusson, miközben a rövidhullámú infravörös fény mennyisége csökken. Erre szolgálnak a hűtőfóliák. Adaléktartalmuknak köszönhetően, szellőztetéssel 4-5 °C-kal tudják csökkenteni a belső hőmérsékletet, hangsúlyozta a spanyol szakember is. A hővisszaverő és a hűtőfóliák működésére vonatkozóan kiemelte, míg az előbbi a belső, talaj felől eredő hosszúhullámú infravörös fényt visszaveri, addig az utóbbi a rövid hullámhosszú infravörös fény bejutását akadályozza meg.

Dimitris Milios a csepegésmentes fóliák használatának előnyeit foglalta össze
Dimitris Milios a csepegésmentes fóliák használatának előnyeit foglalta össze
A görögországi Plastika Kritis vállalat különleges, prémium minőségű fóliáit Dimitris Milios szaktanácsadó mutatta be. Mint mondta, mezőgazdasági célú fóliagyártással a hetvenes évektől foglalkoznak, évente mintegy 150 ezer tonna fóliát és egyéb műanyag terméket gyártanak, forgalmuk 370 millió euró, az 1100 alkalmazott negyede magasan képzett, felsőfokú végzettségű. A környezetvédelemre kiemelt figyelmet fordítanak, szélturbinákat és más megújuló energiákat használnak a gyártáshoz.

Több gyárukban visszagyűjtik és újrahasznosítják az elhasználódott anyagokat, körforgásos gazdálkodást alkalmaznak.

A fejlesztések során kiemelt szerepet játszik az alapanyag, az erősség, az egységes vastagság, a hajtogatás, a fényáteresztő képesség, a vegyi összetétel, valamint a mechanikai tulajdonság.

Beszélt legújabb termékükről, a csepegésmentes fóliák hasznáról is. A szakember elmondta, hogy a fóliák belső felületén felgyülemlő vízből, párából képződő cseppek csökkenthetik a növényház fényáteresztő képességét, nyáron pedig a cseppek nagyítóként működnek és égést okozhatnak. A külső és belső hőmérséklet különbsége miatt kialakuló cseppekből a napfelkelte és a naplemente időszakában egyfajta köd képződik, így párával telített környezet alakul ki a növények fölött, ami növényvédelmi szempontból veszélyes. A csepegést megakadályozó réteggel ellátott fóliáik segítségével ezek a negatív hatások elkerülhetők és 1,5-2%-kal több fény jut a termesz­tőházakba.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.