Back to top

A Magyartarka fajta jövője lehet, ha a gazdaságok automatizálnak

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Jákon szakmai napot szervezett a robotizált fejés témakörében. A gyakorlati megközelítésű bemutatón a fejőrobotok technikájával, a kapcsolódó takarmányozási kérdésekkel és a tenyésztőket érintő változásokkal ismerkedhettek meg a résztvevő gazdálkodók.

Fotó: MMG fotó

A Magyartarka kettős hasznú szarvasmarha hazai tenyésztett állománya jelenleg 28 ezer tehén körül van. A rendezvényen elhangzott, hogy a nagyobb létszámú telepek esetén látható, hogy tulajdonosváltások történnek, amelyek eredményeként a befektetők nem biztos, hogy a magyartarka fajta mellett maradnak. Ezért az a folyamat figyelhető meg, hogy a fajta leginkább a családi gazdaságok választása. Az ő helyzetük javítására jelenthet megoldást a robotizált gépi fejés rendszere.

A munkaigényes folyamat automatizálása nem jelenti azt, hogy a gazdálkodóknak ne lenne feladata az állatokkal.

A szakmai napon pont ezeket az új feladatokat vették számba és ismertették a robotfejési rendszer műszaki, takarmányozási és tenyésztői feladatait.

Fotó: MMG fotó
Vágó Barnabás, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője előadásában összefoglalta, hogy a robotizáció a gazdálkodók számára milyen előnyökkel is jár. Egy fejőrobot betartja a szakmai protokollt, a munkaerőt (amiből most kevés van) helyettesíti, állatjóléti és élelmiszerbiztonsági célokat szolgál, alkalmazkodik a tejleadás élettani folyamataihoz.

Ezek mellett 10-15%-kal növeli a tejtermelést, real time adatokat biztosít amely segíti a tenyésztési célok elérését, csökkenti a tőgybetegségek és gyulladások kockázatát, minimalizálja a tehén kiesést.

A robottechnológia előnyei mellett a tenyésztőkkel szemben elvárásokat is jelent. Ilyen a robotfejésre alkalmas állat: fattyúbimbó mentes tőgyek; megfelelő tőgymélység, bimbóállás, bimbóforma; egészséges lábak, lábvégek, továbbá fontos eleme a szakember, valamint az olyan robotizálható elemek, mint jászol menedzsment; takarmány kiosztás, átkeverés, feltolás. Elvárás, hogy a fejőházi takarmányozás után át kell térni az automatizált fejőrendszerekben alkalmazott takarmányozási struktúrára (TMR - PMR).

Fotó: MMG fotó

A holland Lely, a német GEA Farm és a svéd DeLaval cégek piacvezetők a fejőrobotok területén. A szakmai napon a svéd gyártó termékével ismerkedhettek meg a gazdálkodók. Faludi Gergely termékmenedzser előadásában elhangzott, hogy a tehenészeteket világszerte, tehénlétszámtól függetlenül az motiválja a váltásra, hogy csökkenteni akarják a munkaerőköltségeket, rugalmasabb életmódot szeretnének, képessé akarják tenni gazdaságukat a növekedésre és a fejési költségeket optimalizálják. Ezek a robotok egységenként 60 tehén napi fejésére alkalmasak.

Három féle tehénforgalmat lehet programozni. Ez azt jelentik, hogy a pihenés – evés – fejés mint a tehenek fő élettani folyamatai között szabadon és kétféle irányított módon van lehetőség a forgalom szabályozására.

Fotó: MMG fotó
Mint elhangzott, ez az egyik alapja és eldöntendő kérdése a sikeres működtetésnek. A másik, hogy a gazdaságirányítás tehénközpontú döntéseket hozzon a takarmányozási stratégiára összpontosítva. De fontos döntés a bevezetés előtt a trágyakezelés és a szellőzés technikájának meghatározása, így az istállók elrendezése is, amelynek a tehenek igényeihez kell igazodnia. A rendszer egészét tekintve a beszerzés mellett komoly tényező az üzemeltetési költség. Ez megfelelő tervezéssel nagyon nagy mértékben csökkenthető, ezért a fejőrobotokat gyártó cég szakemberei komoly segítséget jelentenek a gazdák számára.

Szintén lényeges, hogy egy cég ne csak gyártson és kereskedjen a berendezésekkel, hanem megfelelő szervizháttérrel is rendelkezzem. Hiba esetén a gyors helyszíni megoldás a tehenek számára is fontos.

Komlósi Gergely, az Agrofeed szarvasmarha telepi szerviz manager előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a fejőrobot önmagában csak egy eszköz, ami megfeji a teheneket. A technológiai és a menedzsment fogja meghatározni a robotfejés sikerességét!

Fontos, hogy a gazdaságirányítás tehénközpontú döntéseket hozzon a takarmányozási stratégiára összpontosítva.
Fontos, hogy a gazdaságirányítás tehénközpontú döntéseket hozzon a takarmányozási stratégiára összpontosítva.
Fotó: MMG fotó

A takarmányozással szembeni kihívás, hogy a TMR helyet PMR plusz robot abrakra van szükség. Meghatározó a PMR szecskamérete, homogenitása, nedvessége, valamint mivel a PMR könnyebb, ezért gyakoribb feltolást igénnyel. Pozitívum, hogy a rendszer használatakor a tehenek gyakrabban, kevesebb mennyiséget esznek ezért a táplálóanyagok hasznosulása javul. A rendszer megfelelő működtetése mellett csökken a SARA, a ketózis, illetve az ebből eredő emésztési, szaporodásbiológiai és lábegészségügyi problémák mértéke.

A takarmányozási költségek optimalizálhatók azáltal, hogy a robot táp limitálása lehetővé teszi a saját termelésű alapanyagok felhasználását nagyobb arányban, ezáltal a havi vásárolt takarmányozási költség csökkenthető.

Az istállók elrendezésének a tehenek igényeihez kell igazodnia.
Az istállók elrendezésének a tehenek igényeihez kell igazodnia.
Fotó: MMG fotó
A robot tápok granulált formában, 3 mm vastagságban kerülnek gyártásra. Fontos az ízletesség, aroma, keménység, a jól emészthető komponensek, a magas rosttartalom. Ezen tápok minősége azért is nagyon fontos, mert a szakmai napon bemutatott fejőrobotok esetén az egyik motiváció a tehenek számára, hogy a robotba bemenjenek, az ott kapott takarmány.

A fejőrobot önmagában csak egy eszköz, ami megfeji a teheneket. A technológiai és a menedzsment fogja meghatározni a robotfejés sikerességét!
A fejőrobot önmagában csak egy eszköz, ami megfeji a teheneket. A technológiai és a menedzsment fogja meghatározni a robotfejés sikerességét!
Fotó: MMG fotó
Az egyesület a szakmai napon nem csak az előadásokra, hanem a gyakorlati bemutatóra is nagy hangsúlyt fektetett, ezért is eset a választás Ják településre. Rácz Károly, a Magyartarka Tenyésztők Egyesület elnökének majorságát és a szomszédos Kövesdi-majorságot is meglátogathatták az érdeklődők.

A robottechnika gyakorlati működésének bemutatása közben számos kérdés hangzott el a tehenek beszoktatására, a takarmányozás gyakorlatára, a napi rutinfeladatokra vonatkozóan.

Egy érdekes esetet emelnénk ki az elhangzottakból, amely a rendszer meglepően pozitív hatására kivételes példa. A Rácz majorságban történt, hogy a korábbi fejés során a példaként felhozott tehén már csak napi 9 liter tejet adott, de beszoktatást követően a fejőrobot használatával újra 20 liter fölé emelkedett a tejtermelése. Ez természetesen egyetlen extrém példa, de jól mutatja a rendszer használatában rejlő pozitívumokat. Ahogy azt a szakmai napon többen megjegyezték, most már csak a felvásárlási áraknak kellene megfelelően alakulni.

Rácz Dániel, a majorság vezetője ismerteti a fél éve bevezetésre került rendszer tapasztalatait.
Rácz Dániel, a majorság vezetője ismerteti a fél éve bevezetésre került rendszer tapasztalatait.
Fotó: MMG fotó

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.