Back to top

Mi van a lepényfa levelén?

A lepényfa Észak-Amerikából származik, krisztustövis néven is ismert (az alapfajon nagy tövisek vannak), jól alkalmazkodó, nagy tűrőképességű díszfa, amely ideális választás városi környezetbe, utcai ültetésre, de az újabb változatai nagyobb kertek látványos szoliternövényei is lehetnek. Az egyik ismert kártevője mostanában egyre nagyobb károkat okoz.

A lepényfa (Gleditsia triacanthos) megjelenése az akáchoz hasonló, koronája szerteágazó, kissé szabálytalan formájú. Nevét onnan kapta, hogy beérve nagy barna, lapos hüvelytermései vannak.

A lepényfazsizsik a termést támadja meg
A lepényfazsizsik a termést támadja meg
Levelei szorosan, nagy számban helyezkednek el a hajtásokon, az őszi lombhullás előtt látványos sárgás színt vesznek fel. Júniustól októberig virágzik, a méhek számára vonzó kedvező illatú füzérvirágzata miatt. Hatalmas, lapos, csavarodó hüvelytermései októberben érnek. A lepényfa magassága a 20 métert is meghaladhatja, így nagyobb, nyílt területeken érvényesül a legjobban.

Könnyen gondozható, emiatt tartása kezdő kertészkedőknek sem jelent gondot, tolerálja a szeles fekvést és a szárazabb körülményeket is, talajigénye átlagos.

Metszése egyszerű, csak az elhalt ágakat és hajtásokat szükséges eltávolítani. Több kisebb jelentőségű kártevője volt, takácsatkák, lepényfazsizsik és a lepényfa-gubacsszúnyog.

Lepényfazsizsikből a tarka és a foltoshátú fajt is azonosították már Budapesten. Mindkettő stabil állományt alakított ki a fővárosban.

Lepényfazsizsik
Lepényfazsizsik
A lepényfa-gubacsszúnyog azonban az utóbbi időben a lepényfa elterjedése miatt egész Európában veszélyes kártevővé vált, így hazánkban is. A lepényfának több díszfajtája ismert, tövis nélküli alapfajtája az Elegantissima, sárga lombú a Sunburst, Limegold, keskeny és magas koronát nevel a Shademaster, csüngő ágú a Pendula. Mindegyik jelentősen különbözik a tövises alapfajtól, többek között nincsen rajtuk tövis és kevés termést hoznak.

Korábban csak a tövises lepényfán észleltük a lepényfa-gubacsszúnyog kártételét, az utóbbi időben a kisebb termetű lepényfafajtákon viszont komoly gondot okoz, csökkenti a fák esztétikai értékét is. A 2-3 mm-es gubacsszúnyog Észak-Amerikából került Európába az 1970-es években, azóta elterjedt az egész kontinensen.

A talajban áttelelt bábokból tavasszal jönnek elő az imágók, majd a fiatal levelekre rakják a tojásaikat.

A gubacsokban fehér, sárgásfehér, időnként rózsaszín, lábatlan, nyűszerű lárvák (legfeljebb 6 mm) táplálkoznak, a lárvák száma gubacsonként egy és hat között változik. A lárvák a fiatal leveleket szívogatják, aminek következtében a levelek rendellenesen fejlődnek, a főér felé összeborulnak, és létrehozzák a gömb alakú levélgubacsokat.

A gubacsok tulajdonképpen összeboruló levélkék
A gubacsok tulajdonképpen összeboruló levélkék

A nyári nemzedékek a gubacsban bábozódnak be. A kialakult gubacsokban a lárvák tovább fejlődnek. A gubacsok kezdetben zöldek, majd idővel megvörösödnek. Befejezve a fejlődésüket, az imágók a levéllemez összehajtása mentén kifurakodott bábokból repülnek ki.

A kiürült gubacsok később elszáradnak, majd lehullanak, aztán a levélnyelek is elszáradnak és lehullanak.

A fiatal hajtásvégek felkopaszodnak. Nyáron az egymást követő nemzedékek hatására a hajtások felkopaszodnak, a fák esztétikai értékét, árnyékoló hatását nagyon rontják.

Védekezés

A lepényfa-gubacsszúnyog 2-3 milliméteres rovar
A lepényfa-gubacsszúnyog 2-3 milliméteres rovar
Az imágók tavasszal jönnek elő a talajban áttelelt bábokból. Az áttelelt nemzedék megfigyelése nagyon lényeges. A lepényfa-gubacsszúnyog első nemzedékének szexferomonnal történő előrejelzésével a védekezést pontosan lehet időzíteni. Az ehhez szükséges Csalomon® csapda forgalomban van, május első felében helyezzük ki a fára, a korona szélére, mert a friss hajtásokat támadja meg a kártevő. Segítségével akár egyetlen kezeléssel megvédhetjük a lepényfát a gubacsszúnyog kártétele ellen kontakt, illetve felszívódó hatású rovarölő szerekkel, tapadásfokozó hozzáadásával.

Jó hír, hogy a fátyolkalárvák a lepényfa-gubacsszúnyog lárváival is táplálkoznak.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Adventre hangolva

Gyerekkoromban karácsony estén édesapámmal elsétáltunk a nagyszüleimhez, hogy meglátogassuk őket, illetve sétáljunk szentestén. Karácsonykor minden ablakban látszódtak a feldíszített karácsonyfák fényei, és néhány helyen a kertekben álló fenyőkre is kerültek díszek. Miközben távol voltunk, édesanyám feldíszítette a karácsonyfát és elhelyezte alatta az ajándékokat.

A vízimadarak segítenek a növényeknek a klímaváltozás túlélésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy nemcsak az eddig ismert békaszőlőfajok terjesztésében vállalnak kulcsszerepet.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt. 

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

Nincs párja az olasz datolyaszilvának

Népszerű a datolyaszilva Olaszországban, a kereslet állandó, az árak jól alakulnak Mirko Zanelli, az Apofruit értékesítési menedzsere szerint.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A szőlő-bor ágazat támogatásának lehetőségei

A Közös Agrárpolitika reformja a szőlő-bor ágazat számára a 2009-es pénzügyi év óta elérhető nemzeti támogatásokat is érinti. Magyarország továbbra is évi 27,94 millió eurót használhat ilyen célra 2027-ig. A jogszabályok lehetővé teszik a rugalmas átmenetet a Nemzeti Támogatási Programból a Stratégiai Tervbe.

Az új erdők nem pótolják az előttük kivágottakat

Az országos és a nemzetközi szintű erdősítés megnöveli a szén elnyelését, ami elérhetővé teszi az Európai Unió klímasemlegességi céljait. Ehhez azonban az erdőméret növelése mellett az erdőállományok korát is emelni kell, ami ellentmond a jelenleg kialakult energiaválság okozta gyakorlatnak.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.