Back to top

Napraforgóvetőmag-piac 2022-ben

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával ez úton is szeretnénk megköszönni a gazdálkodók részvételét kutatásainkban.

Idei kutatásunkban 514 napraforgó-termesztő gazda válaszolt kérdéseinkre, akik összesen 75,395 ezer hektáron vetettek napraforgót idén. Az Agrárstatisztikai Rendszer adatai alapján, illetve a Kynetec saját becslése szerint 698 ezer hektár volt idén a kultúra területe, aminek eszerint a válaszadók művelték a 11 százalékát.

A napraforgóvetőmag-piac mérete az elvetett zsákok száma szerint, a Kynetec becslése alapján (150 ezer szemes kiszereléssel számolva) 2020-ban 262 ezer zsák volt, tavaly 262 ezer zsák, idén pedig már 282 ezer zsák. Idén a vetett terület és felhasznált zsákok száma alapján is rekordot döntött a kultúra.

A fenti információk alapján az eddigi technológiában nem történt változás 2022-ben.

Egy zsák napraforgó 2,48 hektárra elég, tehát hektáronként átlagosan 60,560 ezer magot vetettek a napraforgó-termesztők. Továbbra is a Syngenta dominálja a piacot, mögötte következik a Pioneer (Corteva), a harmadik pedig a Limagrain.

A napraforgó-termesztés szempontjából az Észak-Alföld (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár Bereg) és Pest megye a legjelentősebb régiók. A kultúra hazai területének 36 százaléka e két régióban található. A Dél-Alföldön (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád) található a napraforgóval bevetett terület 32 százaléka. E két régióban és Pest megyében van az országos vetésterület 68 százaléka.

A nagy olajsavtartalmú és a linolsavas hibridek megoszlása változatlan maradt 2021-hez képest. Már 2020-ban megtört a nagy olajsavtartalmú hibridek iránti kereslet növekedése, ami az előző éveket jellemezte. Idén a nagy olajsavtartalmú hibridek részesedése a vetett terület 29,7 százalékán stagnált, ami látványosan kevesebb, mint a 2020-as történelmi rekord, amikor a terület 42,4 százalékán vetettek ilyen napraforgóhibrideket.

Az előző évtizedben végbement változások eredményeként a nem herbicidtoleráns napraforgók termesztése visszaszorult, gyakorlatilag eltűntek: 2022-ben már a terület 3 százalékát sem tették ki.

Idén a Clearfield® vagy Clearfield Plus® gyomirtási technológiával kezelhető napraforgóhibridek területi aránya 59 százalék volt. Az Express® technológiával gyomirtható hibridek aránya az idei szezonban már 37 százalék volt a napraforgó-területelen. Az Express® technológiával gyomirtható hibridek térnyerése főleg a Nyugat-Dunántúlon (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék), valamint az Észak-Alföldön (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megyék) található napraforgó-területeknek köszönhető. Ezzel szemben a Dél-Dunántúlon a napraforgó-terület 72 százalékán Clearfield® vagy Clearfield Plus® gyomirtási technológiával kezelhető napraforgóhibrideket vetettek.

A 2. ábra azt mutatja, hogy az elvetett zsákok arányában a különböző korú napraforgók mekkora hányadát teszi ki a piacnak. Idén tavasszal összesen 282 ezer zsák (150 ezer szemes kiszerelésben) napraforgót vetettek a termelők. A hibridek bevezetésének évét nulladik évként számoljuk: ez az az év, amikor először jelent meg egy hibrid a Kynetec felmérésében.

A termesztett napraforgó-vetőmagok átlagosan 5,6 évesek. A vetőmagpiac legnagyobb hányadát a 7-8 éve forgalmazott hibridek képezik.

Érdekesség, hogy a jól bevált régebbi hibridek – többek között az NK Neoma és a P64LE25, amelyek legalább 9 éve forgalomban vannak – még mindig a vetőmagpiac 23 százalékát teszik ki az elvetett zsákok alapján.

Az újítás és az innováció ezzel együtt is fontos a termelők számára. Ha az idei eladási számokhoz viszonyítjuk az elmúlt 3 évben bevezetett új napraforgó hibrideket, akkor az elvetett zsákok 8-8-8 százalékát olyan hibridek teszik ki, amelyeket 2020-ban, 2021-ben vagy 2022-ben vezettek be a nemesítő cégek.

Végezetül ismételten köszönjük a kutatásainkban részt vevő gazdáknak és más szakembereknek, hogy válaszoltak a kérdéseinkre! A 2022–2023-as szezonra is sikeres gazdálkodást kívánunk!

Puskás Péter
Kynetec Hungary Kft.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Továbbra is akadozik az ukrán gabonaexport

Bár az ENSZ közvetítésével november 19-én meghosszabbították a fekete-tengeri gabonaexporta vonatkozó megállapodást Oroszország és Ukrajna között, mégis naponta legfeljebb öt hajó fut ki az ukrán kikötőkből.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.

Szilva aszályban

Az idei súlyos aszálykár ellenére az öntözetlen ültetvényekben is voltak olyan szilvafajták, melyek gyümölcsét piacra lehetett vinni. Az ízük azonban elmaradt a megszokottól. A vezető fajták nagy része mennyiségben és minőségben is rosszabbul termett a vártnál. Az öntözött ültetvényekből betakarított szilva szép, jó minőségű, de drága volt az idén.

Corteva Crop Solution HUN Kft: Profi kínálat új néven

Alig egy hónapja, hogy a vállalatcsoport eddigi cégeit összevonva egységes néven jelent meg a Corteva. A növényvédő szer, vetőmag, nitrogén menedzsment hármasára épülő vállalat továbbra is a fejlesztéseket tűzte ki célul, hogy a termelőket partnerként a sikeres gazdálkodásban segítse.

Tíz százalékkal emelkedtek tavaly a termőföldárak

Az elmúlt kétévinél nagyobb ütemben, tíz százalékkal emelkedtek tavaly a termőföldárak, egy hektár szántó átlagára már közelíti a kétmillió forintot, néhol már egy hektár gyepért is több mint egymilliót kérnek.

A téli madáretetés öt szabálya

A madáretetés során egyszerre gazdagodhatunk a madármegfigyelés örömével, mindeközben segíthetünk a madaraknak a tél átvészelésében. Azonban ahhoz, hogy segíthessünk énekesmadarainkon, néhány egyszerű szabályt be kell tartanunk. Lássuk, mik ezek!

Herbicidmaradványok kimutatása nanotechnológiával

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) rengeteg termék peszticidmaradvány-tartalmát vizsgálja folyamatosan, hogy a hivatal által biztonságosnak tekintett szint alatt van-e azok vegyszermaradvány-tartalma.