Back to top

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

Fotó: Pixabay

Ennek a kutatási hiánynak a pótlására Inoue-Choi és kollégái az Egyesült Királyság adatait elemezték, ahol gyakori a fekete tea fogyasztása. Körülbelül 500 000 ember felmérése és átlagosan 11 éves követése után az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikált eredmények lendületet adtak a fekete teának. A teát fogyasztó lakosság körében – akiknek 89%-a ivott fekete teát, szemben a zöldet ivók 7%-ával – a teafogyasztás kicsit alacsonyabb halálozási kockázatot jelentett azoknak, akik napi két vagy több csészével ittak, mint a nem ivóknál. Azok, akik tejet vagy cukrot adtak hozzá, szintén tapasztalták a jótékony hatást és az eredmények konzisztensek maradtak a tea hőmérsékletétől függetlenül.

A kutatási eredmények azt is jelzik, hogy a teát fogyasztóknál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke okozta halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem ittak teát.

Fotó: Pixabay
Bár nehéz megmondani, miért élhetnek tovább azok, akik teát isznak, de ez nem teljesen meglepő. Inoue-Choi szerint a tea „nagyon gazdag bioaktív vegyületekben”, amelyek csökkentik a stresszt és a gyulladást, beleértve a polifenolokat és a flavonoidokat.

Ahogy Inoue-Choi fogalmazott, az új eredmények megnyugtatóak azok számára, akik rendszeresen isznak teát. De „az embereknek nem szabad megváltoztatniuk, hogy hány csésze teát isznak naponta ezek az eredmények miatt” – mondja.

Egy 2020-as tanulmány, amely ugyanazt a brit adatbázist használta, mint az új kutatás, azt találták, hogy összefüggés van a fekete- és zöld tea magasabb fogyasztása és a kardiometabolikus egészséget előrejelző biomarkerek között, beleértve az alacsonyabb koleszterinszintet is. A kutatások azt is sugallják, hogy a tea segíthet csökkenteni a vérnyomást.

A jövőben a kutatóknak alaposabban meg kell vizsgálniuk a tea és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggést

– mondja Rob M. van Dam, a George Washington Egyetem Milken Institute Közegészségügyi Karának professzora. Megjegyzi, hogy az új kutatásban az egyik feltűnő dolog az, hogy nincs összefüggés a teaadag növelése – az egyén által elfogyasztott mennyiség – és a két vagy három csésze elfogyasztása utáni csökkent mortalitás között. Ha kizárják a kávéfogyasztókat az adatok elemzéséből világosabbá vált, hogy a tea fogyasztása a szívbetegségek miatti halálozás alacsonyabb kockázatával jár. "A teafogyasztás és a szív- és érrendszeri halálozás közötti összefüggés vezethet a teafogyasztás és a minden ok miatti halálozás közötti összefüggéshez" - mondja van Dam professzor.

Fotó: Pixabay

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal tömegesen kellene teát fogyasztani. Az új kutatás megfigyeléses tanulmányon alapul – ami azt jelenti, hogy a bizonyítékokat nem kísérletből gyűjtötték össze és az eredményekre a kutatók következtettek.

A szakértők szerint az eredményeket nem szabad egészségügyi döntések meghozatalára felhasználni, és véletlenszerű klinikai vizsgálatokban kell megismételni. Ráadásul a teaivás és a halálozás közötti összefüggés mértéke szerény volt, ami azt jelenti, hogy valószínű, hogy a teát fogyasztó emberek egy másik jellemzője vezethetett ehhez a hatáshoz, mondja van Dam. Például azok, akik teát isznak, feltételezhetően kisebb valószínűséggel fogyasztanak üdítőitalokat.

Forrás: 
Time / Annals of Internal Medicine

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.