Back to top

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

A fekete katonalégy kifejlett egyede
A fekete katonalégy kifejlett egyede
A műtrágyahiányt elsősorban az orosz-ukrán háborús konfliktusnak tulajdonítják. Ez a két ország együttesen a nitrogén- és foszforalapú műtrágya közel 30 százalékát exportálják világszerte - emlékeztet a modernfarmer.com.

A szerves trágya előállítása azonban egyszerű folyamat a kukacok segítségével. A nyüveket - a fekete katonalégy lárváit - erjesztett élelmiszerhulladékkal teli óriási üstökbe vagy kádakba helyezik (az erjedési folyamat során megpuhul a hulladék, így a rovarok könnyebben hasznosítják). A kukacok munkához látnak, és körülbelül egy hét alatt elfogyasztják az élelmiszerhulladékot. Emésztés közben enzimek segítségével bontják le azt, és így ürülékük jól hasznosuló trágyává alakul.

Uganda fő terményei a gyapot, a tea, a dohány és a kávé - ez utóbbi hozza a legnagyobb bevételt a régióban. Mivel azonban a szintetikus műtrágya hiánycikk, a termésnövelő inputok ára kétszeresre, esetenként akár háromszorosára is drágult.

A Szaharától délre fekvő afrikai növénytermesztő régiókban a legtöbb gazdálkodó kis, elsősorban családi gazdaságot működtet, szűkös költségvetéssel, így a termelők nem engedhetik meg maguknak a drágább szintetikus műtrágyákat.

A légylárvák élelmiszerhulladékból állítanak elő szerves trágyát
A légylárvák élelmiszerhulladékból állítanak elő szerves trágyát
Ugandában ezért a légylárvákkal teli tartályok gyorsan népszerű árucikké váltak. Az ország mezőgazdasági tisztviselői ingyen osztogatják ezeket. Azok a gazdák akik érdeklődnek a módszer iránt, egy listára kerülnek, ami alapján később megkapják a trágya termeléséhez szükséges rovarokat.

Az ugandai mezőgazdasági körzetben a lárvákat alkalmazó gazdák száma 2021. januárjától mindössze két gazdáról mára több mint 1300 résztvevő gazdára nőtt. A programot a Marula Proteen hulladékkezelő vállalat és az Enimiro mezőgazdasági exportőr segíti és koordinálja.

Az programnak köszönhetően a gazdák nem csak tápanyagot kapnak a terményeikhez. Amint a termelők megkapják a dézsákat, az AP hírügynökség beszámolója szerint "háromszoros készpénzes nyereséget" garantálnak nekik, miután 14 napig nevelik a lárvákat az élelmiszerhulladékon.

A gazdák ezután megtarthatják a készpénzt és a műtrágyát, amit a kukacok termeltek, a hulladékkezelő vállalat pedig egyre növekvő rovarpopulációt kap, ami biztosítja, hogy a 2017-ben indult program tovább működhessen.

A rovartenyésztő programok nem egyedülállóak Ugandában. Elsősorban a folyamatos aszályokkal sújtott régiókban léteznek, köztük Nigériában és Kenyában.

Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

A vízimadarak segítenek a növényeknek a klímaváltozás túlélésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy nemcsak az eddig ismert békaszőlőfajok terjesztésében vállalnak kulcsszerepet.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Telephelybővítés Uszódon

Felavatták Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő telephelyén elkészült új nyári szállást, amely a Megújuló Vidék, Megújuló Agrárium program szerinti technológiai fejlesztéssel párosult.

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Fenntartható vízgazdálkodás az élhető jövőért

Hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani, amely az állampolgárok mellett a gazdálkodóknak is élhető jövőt teremt – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Prágában, a cseh elnökség keretében megrendezett BIOEAST konferencián.