Back to top

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül.
A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül.
Fotó: stock.adobe.com

Hosszabb ideig élünk, de nem feltétlenül egészségesebben. Az ENSZ számításai szerint világszerte 2050-re minden hatodik ember 65 év feletti lesz, a 80 év felettiek száma pedig várhatóan megháromszorozódik. Az Eurostat adatai szerint a férfiak átlagosan 63,5 évig jó egészségben élhetnek, míg a nők egészséges életkora 64,5 év. Ez azt jelzi, hogy egyre nagyobb szakadék van a hosszabb élet és az egészséges élet között.

Ezek az extra egészségtelen évek negatívan befolyásolják az emberek életminőségét, miközben óriási terhelést jelentenek az őket támogató egészségügyi rendszerre, beleértve a családtagokat is. Emiatt el kell tolni a társadalmi megközelítést az egyszerű hosszabb életről a tovább javult egészséggel való életre.

Míg a betegségek kockázata az életkorral növekszik, ez nem elkerülhetetlen következménye az öregedésnek. Számos összetett tényező befolyásolja az egészséges öregedést. Egyesek, mint például a genetika, kívül esnek a befolyásolhatóság körén, de mások, mint például az étrend és a táplálkozás elfogadott tényezők, amelyekre az egyén hatással lehet.

Köztudott, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend, amely a szükséges makrotápanyagokat és rostokat, valamint az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat biztosító élelmiszerekben gazdag, támogatja a normális, egészséges működést és jelentősen csökkenti a betegségek kockázatát.

A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül. Ez magában foglalja a bioaktív anyagok vagy a „nem alapvető fontosságú” tápanyagok új és izgalmas kutatásait. Rávilágítanak arra, hogy a természetben előforduló élelmiszer-összetevők milyen fontos szerepet játszhatnak az egészségben, ahogy öregszünk.

A bioaktív anyagok egészségügyi előnyei

A bioaktív anyagok az élelmiszerekben található vegyületek nagy és változatos csoportja, amelyek befolyásolhatják a szervezeten belüli folyamatokat és pozitív hatással lehetnek az emberi egészségre. A bioaktív anyagok közül a flavanolok (más néven flavan-3-ol) a legszélesebb körben kutatottak; ezek sok növényi alapú élelmiszerben, például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban találhatók. A flavanolok egészségügyi előnyeire vonatkozó bizonyítékok több mint két évtizede gyarapodnak. Tanulmányok kimutatták pozitív hatásukat a szív- és érrendszeri működésre és az egészségre, a kognitív funkciókra és az anyagcsere kimenetelére.

Munkatársainkkal együtt a Mars Edge kutatói – a Mars Incorporated táplálkozási kutatásokkal és termékekkel foglalkozó szegmense – most mérföldkőhöz érkeztek a flavanolok tanulmányozásában. Az év elején publikálták a Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) elsődleges eredményeit.

A bioaktív anyagok közül a flavanolok sok növényi alapú élelmiszerben például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban megtalálhatók.
A bioaktív anyagok közül a flavanolok sok növényi alapú élelmiszerben például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban megtalálhatók.
Fotó: marscocoascience.com
Az egyesült államokbeli Brigham and Women's Hospital kutatói által vezetett többéves kísérlet azt vizsgálta, hogy a napi flavanol-kiegészítés (amely szabványos kakaókivonat formájában) vagy a multivitamin segíthet-e csökkenteni bizonyos egészségügyi állapotok, például szívroham, a stroke vagy a rák kockázatát több mint 21 000, általában egészséges, 60 év feletti felnőtt körében.

Az eredmények azt mutatták, hogy a flavanol-kiegészítő jótékony hatással van a szív- és érrendszeri egészségre. A kutatás során 27 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri halálozások száma a flavanol-csoportba sorolt résztvevők körében a placebóhoz képest. Figyelembe véve, hogy a vizsgálatban az átlagéletkor 72 év volt és a vizsgálatban résztvevők közel fele megelőző aszpirin és/vagy sztatin kezelésben részesült, ezek az eredmények rávilágítanak az étrendi megközelítések egészségre gyakorolt mélyreható hatására.

A 60-100 év közötti résztvevőktől, adatpontok tízezreit gyűjtve, ötéves időtartama alatt a COSMOS kutatás ritka betekintést kínál az egészségre és arra, hogy mit jelent egészségesnek lenni, ahogy öregszünk. Ma az egészséget általában a betegségek hiányaként határozzák meg, pedig valójában sokkal többről van szó. Korlátozottak a lehetőségek az egészség spektrumának leírásában a nem betegséggel kapcsolatos biomarkereken keresztül. Az a tény, hogy a COSMOS kutatás résztvevői általában jó egészségnek örvendtek a kezdetekkor, életkorukat tekintve döntő fontosságú – ez azt jelenti, hogy fel tudták mérni, mi tartotta őket egészségesen és milyen tényezők befolyásolták egészségüket az életkoruk során. Minden adat begyűjtöttek az étrendről és a táplálkozási szokásokról és az életmódbeli szokásokról.

Mi a következő lépés?

Míg az intervenciós kísérlet már befejeződött és megjelentek a kezdeti dokumentumok, a COSMOS tudományos felfedezései még csak most kezdődnek. Az adatok elemzése során a flavanolokkal, az étrenddel, az életmóddal, az egészséggel és az egészséges öregedéssel kapcsolatos ismeretei a kutatóknak bővülnek és az elkövetkező hónapokban és években további cikkek fognak megjelenni. Ezek az új kiadványok fontos és mélyreható betekintést nyújtanak majd az egészségünkre hatással lévő tényezőkről, ahogy öregszünk és valószínűleg új megközelítéseket kínálnak az egészséges öregedéshez. Az eredmények segíthetnek még a flavanolokra vonatkozó hivatalos ajánlás kidolgozásában is.

A COSMOS eredményeként felbukkanó számos új felfedezés valószínűleg pozitívan befolyásolja az egészségfejlesztés megközelítését a későbbi életkorban, ösztönözve és képessé téve az embereket arra, hogy optimalizálják étrendjüket a hosszabb és döntően egészségesebb élethez.

 

Ha tetszett a cikk, kérjük, fontolja meg a közösségi médiában való megosztását.

 
Forrás: 
New Food Magazine / Mars Edge

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?