Back to top

A göngyöleg környezetkímélő helye

Közel húsz éve, 2003-ban felismerve, hogy a növényvédő szer csomagolóanyagok szervezett visszagyűjtése már nem odázható el, megalakult a Cseber Nonprofit Kft. A cégnek ma több, mint száz partnere van. Ezek azok a gazdasági társaságok, akik növényvédő szert, vagy csávázott vetőmagot gyártanak, előállítanak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói.

Ők biztosítják a CSEBER Nonprofit Kft. működéséhez szükséges bevételeket, ők fizetik a szolgáltatási díjakat. A 6. Cseber Konferencián a begyűjtőhelyek képviselő, az Agrárminisztérium, szakmai szervezetek és a tulajdonos cégek képviselői vettek részt.

„Nem véletlen az időpont választás, hiszen szeptember 20-26 közé esik az Európai Fenntarthatósági Hét”- köszöntötte a résztvevőket Fenyvesi Rita, a Cseber ügyvezetője. A szakember elmondta, cégük működésének alapja a biztonság, ezt szolgálja a 2023 végéig tartó „Három a magyar igazság” kampány, melyet 2019-ben a göngyölegek megfelelő öblítése érdekében indítottak el.

A ma 114 tagot számláló szervezet több mint 160 gyűjtőhellyel rendelkezik, s míg korábban tavaszi és őszi akciókat szerveztek, ezek fele ma már egész évben nyitva áll.

A visszagyűjtés eredményeiről Belleli Csaba, a Cseber fejlesztési menedzsere számolt be. A szakember kiemelte, míg 2020-ban ez a szám 64,3 százalék volt, tavaly 67,4 százalékra növekedtek – amivel az uniós átlag fölött vagyunk –, az idei várható mennyiség közel 70 százalék lesz, s a tervek szerint 2025-re érjük el a kívánatos 75 százalékot. Míg 2021-ben a göngyölegek 25 százalékát hasznosították energetikai céllal, a közeli jövőben szeretnék elérni a 60 százalékot. Emellett – hallhattuk a szakembertől – az újrahasznosítás területén szeretnének előbbre lépni. Tavaly már 281 tonna műanyagból készült granulátum, illetve csövek, ami jelentős előrelépés a 2020-as 140 tonnához képest.

Ünnepélyes esemény: Fenyvesi Rita, a Cseber Kft. ügyvezetője és Labant Attila, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke
Ünnepélyes esemény: Fenyvesi Rita, a Cseber Kft. ügyvezetője és Labant Attila, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke
Fotó: viniczai

A rendezvényen sor került együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására az egymással ezer szállal kötődő Cseber Kft és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara között.

A két szervezet már évek óta segíti egymás munkáját információ cserével, oktatással, s ahogyan elhangzott, együtt többet tudnak elérni, amit ezzel az aktussal tesznek hivatalossá.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Hadat üzen a csomagolási hulladéknak az EU

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány, amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők - közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Terjed az évelő rizs Kínában és Ugandában

Pár évvel ezelőtt sikerült egy bőtermő évelő rizsfajtát létrehoznia az Illinoisi, a Yunnani és a Queenslandi Egyetem közös kutatócsoportjának. A fajta létrehozásához egy háziasított ázsiai egynyári rizst keresztezek egy Afrikából származó, ott vadon élő évelő rizzsel.

Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán.