Back to top

Cirok szakmai nap a Gabonakutatónál

A Gabonakutató dél-alföldi nemesítőállomásán szakmai napot tartottak szeptember elején. Az intézet nemesítői és területi képviselői által tartott kiszombori bemutató témáját az aszályos idei időjárás határozta meg, de a víz hiánya mellett a magas hőmérséklet is komoly kihívást jelentett a növények számára. Az alföldi körülmények közepette jó volt látni a szárazságtűrő cirokféléket és napraforgókat, sőt még zöld szóját is lehetett látni.

A házigazda Süliné Faragó Erzsébet kereskedelmi igazgató volt, aki a nemesítők és a gazdák közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében. A szakmai nap sem csak a fajták bemutatására szorítkozott, hanem a gazdák tapasztalatainak a megismerése is hozzá tartozott.

Palágyi Andrea mutatta be a cirokfajtákat a termelőknek
Palágyi Andrea mutatta be a cirokfajtákat a termelőknek

A bemutató középpontjában a cirokfélék voltak, a fajtákat Palágyi Andrea csoportvezető mutatta be. A bemutató a szemescirkokkal kezdődött. Kiemelték közülük a vörös magvú GK Emese hibridet, mint ami aszályos körülmények között is nagy termésre képes. Érdemes még kiemelni a fehér magvú GK Erzsébetet, korai érésű szemescirokhibrid lévén hazánk egész területén biztonságosan beérik, érésgyorsító használata nélkül is. Rövid tenyészideje másodvetésre is alkalmassá teszi. Kiváló szárazságtűrésének és jó bokrosodó képességének köszönhetően gyengébb talajon is eredményesen termeszthető.

Vörös szemű GK Emese szemescirok
Vörös szemű GK Emese szemescirok

Cirok létére alacsony magassága tovább növeli kiváló állóképességét. Betegségeknek ellenáll és tanninmentes.

A silócirkok az aszály ellenére is 2-2,5 méter magasra nőttek. A GK Balázs egy nagy termőképességű és jó szárszilárdságú silóhibrid. Kiváló szárazságtűrése és alkalmazkodóképessége révén gyengébb talajon is nagy termésbiztonsággal ter­meszthető. Jó állóképességének köszönhetően önmagában vagy FAO 400-as silókukoricával együtt is kiválóan vethető.

A szudánifüvek közül a GK Csaba az egyik legnagyobb termőképességű hazai nemesítésű hibrid. Korai érésű, így másodvetésre is alkalmas. Jó bokrosodó- és sarjadzóképességű, amellett vékony szárú. Kiváló a szárazságtűrése, amellett vetés és kelés idején is jó a hidegtűrő képessége. Gyengébb talajadottságú területen is jövedelmezően termeszthető, kiváló minőségű szálastakarmány.

Palágyi Andrea a fajták jellemzése közben néhány tévhitet is eloszlatott a ciroktermesztésről. Ezek egyike, hogy a szudánifű takarmányban hidrogén-cianidot tartalmazna.

Hidrogén-cianid csak a nagyon kicsi, fiatal, 60 centiméteresnél kisebb hajtásokban fordul elő nagyobb mennyiségben, a kaszálásra-silózásra érett, arra alkalmas cirokfélék szárában, levelében vagy termésében már nincs jelen.

Fónad Péter ismertette a GK napraforgóit
Fónad Péter ismertette a GK napraforgóit

A GK napraforgó hibridjeit Fónad Péter, a cég olajos növények nemesítéséért felelős csoportvezetője mutatta be. A GK Milia CL volt a középpontban, amit 2018-ban minősített a Nébih. A Clearfield® gyomirtási technológiával kezelhető hibrid egy korai olajnapraforgó. A Nébih 2016–2017-es kísérleteiben 3,9 t/ha volt az átlagtermése, de több helyen a 4,5-5 t/ha-t is meghaladta hozama.

A Nébih teljesítménykísérleteiben vizsgált napraforgóhibridek közül a GK Milia CL adta a legnagyobb olajtermést, 48 százalék volt a kaszatok olajtartalma, sőt, a jobb talajadottságú területeken elérte az 50-52 százalékot.

Magyarország összes termelési régiójában biztonságosan termeszthető gyors fejlődési erélyének és jó szárazságtűrő képességének köszönhetően.

A fajtasor végén Garamszegi Tibor területi képviselő, kereskedelmi munkatárs mutatta be a GK szójafajtáit. Jól látszott a nagyon korai és a középérésű fajták közötti különbség. Még csak a legkorábbi fajta, a Suedina mutatta az érés jeleit. Ezt a determinált növekedésű fajtát dupla gabonasortávnál ritkábbra nem érdemes vetni, mert különben nem tudja leárnyékolni a sorközöket.

A középérésű fajták közül Garamszegi Tibor a Bahiát emelte ki
A középérésű fajták közül Garamszegi Tibor a Bahiát emelte ki

Fehérjetartalma meghaladja az átlagosat, amellett jó terméspotenciállal rendelkezik. Garamszegi Tibor kiemelte, hogy a fajtaválasztás során nem lehet a termésmennyiség az egyetlen szempont:

az agrotechnikai lehetőségeket, a területi (talajtani), a gépészeti adottságokat, a felvásárlásról rendelkezésre álló információkat együttesen kell mérlegelni. Ha valaki nem így tesz, azt komoly csalódás érheti a szójatermesztésben.

A középérésű fajták közül az alacsony tripszininhibitor-tartalmú Bahiát emelték ki. Ez a fajta évek óta közkedvelt Magyarországon, mert száraz viszonyok között is jól teljesít.

A Pannónia Kincse az egyik legelterjedtebb szójafajtává vált hazánkban. Sokat terem: potenciális termőképessége intenzív körülmények között meghaladja a hektáronkénti 5 tonnát. Évjárat-stabilitásával kiemelkedik a manapság termesztett szóják közül.

Mind száraz, mind öntözött körülmények között jóval meghaladja termése a többi termesztett fajta átlagát. Titka az alkalmazkodóképességében rejlik. Jó bokrosodási képessége miatt nagy sortávolságra is érdemes vetni.

Nagy Zoltán a hibridek bemutatása mellett a hazai kukoricatermesztés helyzetét is értékelte
Nagy Zoltán a hibridek bemutatása mellett a hazai kukoricatermesztés helyzetét is értékelte

A bemutató végén Nagy Zoltán, a kukoricanemesítési csoport vezetője értékelte a magyar kukoricatermesztés helyzetét. Mint mondta, korábban úgy tűnt, hogy a Dunától nyugatra még számíthatunk átlagos kukoricatermésre, de az augusztusban is folytatódó aszály és a júliusi hőstressz miatt a Dunántúlon is komoly terméskiesésre kell számítani. Csak Vas és Zala megyében számíthatunk jó termésre.

Az idei év újabb bizonyíték arra, hogy víz nélkül nincs élet. Minden termelőnek végig kell gondolnia, hogyan tudja megőrizni a talajban a vizet, hogyan tudja növelni a talajok humusztartalmát.

Az energia és az inputanyagok magas ára miatt kiváló hibrid a Sarolta fajta. Korán érik, már augusztus végén 20 százalék körüli a szemnedvesség-tartalma, és már szeptemberi betakarítás esetén sem kell szárítani. Emellett, az agrotechnikai kísérletek alapján, kevés nitrogén kijuttatása esetén is jó termést tud produkálni.

A GKT 384 egy intenzív korai fejlődésű, jó ár-érték arányú hibrid, erős a szára és igen jó a vízleadása. Intenzív gazdálkodás esetén a GK Bajnok a legjobb választás, mert a gondoskodást nagy terméshozammal hálálja meg.

Korai érés és nagyon gyors leszáradás jellemzi a szuperkorai fajtákat. Az Alföldön már augusztus végén 14 százalék volt szemnedvességük. A gyors fejlődéshez, természetesen, alacsonyabb hozamszint párosul, de velük is elérhető 6-7 t/ha-os termés. A Gabonakutató szuperkorai hibridjei a GKT1216, a GKT 211 és a GKT3213.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

A biológiai iparág egyik legnagyobb független vállalatát vásárolta meg a Corteva

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Stoller Group, Inc. ("Stoller") ma bejelentette, hogy a Corteva végleges megállapodást írt alá a houstoni székhelyű Stoller, az iparág egyik legnagyobb független biológiai vállalatának felvásárlásáról. A több mint 60 országban folytatott tevékenységével és értékesítésével, valamint 2022-re több mint 400 millió dollárra prognosztizált bevételével a Stoller hozzájárul a Corteva növekedési és nyereségességi (EBITDA) mutatóihoz.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.