Back to top

Érdeklődő diákok nélkül hamar bedőlne az agrárium

Kaposvár napjainkban is a magyar állattenyésztés egyik bástyájának számít – nem véletlenül rendezték itt korábban évről évre a KÁN-t, azaz a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Miután a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átvette a kaposvári intézmény működtetését, kötelességének érezte a rendezvény hagyományának ápolását. A szeptember 30-án megnyíló KÁN Egyetemi Napokról, illetve az egyetem aktuális helyzetéről Gyuricza Csabát, a MATE rektorát Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezte.

A KÁN Egyetemi Napokon a MATE minden agrárium iránt érdeklődőt tárt karokkal vár | Gyuricza Csaba

 

A MATE egy erőteljes, ugyanakkor tudatos kampányt folytat annak érdekében, hogy egy olyan brandet építsen fel, ami abban tudatosítja hallgatóit és jövőbeli diákjait, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen az agrár-felsőoktatás és -kutatás legmagasabb szintjén, a legjobb tanárokkal és nyugati-európai mintát követő környezetben zajlik. A brand kiépítésének egyik sarokköve a KÁN Egyetemi Napok, ahol a MATE minden agrárium iránt érdeklődő diákot tárt karokkal vár.

Fotó: Csatlós Norbert

– Hatalmas felelősség, hogy Közép-Európa legnagyobb agrárfókuszú felsőoktatási intézményeként megismertessük a fiatalokkal az agrárium teljes vertikumát.

Minden olyan diákot örömmel látunk az intézményen belül, akik ténylegesen szeretnék megtudni, miről szól ma a mezőgazdaság. Reális képet kívánunk mutatni nekik napjaink legdinamikusabban fejlődő ágazatáról, ami az utóbbi időszak eseményeinek tükrében felértékelődött, sőt nemzetgazdasági kérdéssé vált.

Megkülönböztetett figyelemmel gondolok itt az élelmiszer-tudományra, azon belül is az élelmiszer-gazdaságra, amely napjaink és rövid, középtávú jövőnk sarkalatos pontjának számít majd – mondja Gyuricza Csaba, aki példaként megemlíti a Kaposvári Campuson az élelmiszermérnöki képzés elindulását, reagálva ezzel az országos és a térségi igényekre. Mindez történelmi momentum is egyben, hiszen a Dél-Dunántúlon eddig soha nem indult ilyen jellegű képzés.

Az egyetem az öt campusával és a jelenleg 45–50 kutatóállomásával, kutatóhelyével, telephelyével szinte lefedi a teljes országot. Azonban a Kaposvári Campus egy ikonikus helyszínnek számít, különösképpen most, hogy az Állattenyésztők Napjának a főváros helyett Kaposvár ad otthont, utalva ezzel a város állattenyésztési régmúltjára. A MATE felajánlotta, hogy az Állattenyésztési Napokat a KÁN Egyetemi Napokkal vonják össze, amit a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) örömmel fogadott.

– Bízom abban, hogy ezzel hagyományt teremtünk, és a következő évektől kezdve teljesen természetes lesz, hogy az Állattenyésztési Napok kéz a kézben járnak a KÁN-nal. Már csak ebből a szempontból is nagyon fontos rendezvény lesz ez idén, a számos újdonság mellett

– véli a rektor.

A MATE fontosnak tartja, hogy népszerűsítse az intézményeiben zajló agrár-felsőoktatási tevékenységeket, ennek érdekében idén is létrehozzák a KÁN Egyetemi Napokon belül a MATE Udvart, ami a tavalyi debütálásához képest rendkívüli népszerűségnek örvendett. A szervezők abban bíznak, hogy az interaktív bemutatkozással egyre több fiatalt tudnak megnyerni az agráriumnak.

Emellett idén is több száz diák érkezését várják a középiskolai mezőgazdasági intézményekből a Szakiskolai Napra, akik szervezett program keretében tekinthetik meg a kiállítást annak érdekében, hogy a későbbiekben ezt a pályák válasszák.

A Gazdászversenyen elméleti és gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kell a diákoknak
A Gazdászversenyen elméleti és gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kell a diákoknak

A kiállítás nyitónapján rendezik meg az agrár-felsőoktatási intézmények Gazdászversenyét is. A hallgatóknak elméleti és gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kell a verseny során. De vajon mennyien maradnak közülük a diploma megszerzését követően a pályán? Ennek kapcsán Gyuricza Csaba elmondta,

az agrárium annyira széles spektrumot ölel fel, hogy agrárszakemberekre nemcsak a földeken, hanem például a bankszférában is szükség van, ezért nagyon nehéz a pályaelhagyást konkretizálni.

Szerinte nagyon kevesen vannak, akik a megszerzett tudást ne tudnák hasznosítani, akár vidéken, akár a fővárosban.

Már csak emiatt is érdemes kilátogatni a KÁN Egyetemi Napokra, ugyanis lehet, az ott látottak majd meghatározzák a fiatalok pályaválasztását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Idén is előre bejelenthetik az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők a szaporítási eseményeket

A hatályos jogszabályban foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Kutyakiképzés, szolgálatikutya-tartás és állatvédelem

500 millió forintos keretből 187 kifejezetten az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetet támogatott a kormány – jelentette be Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett „kutyás napon”.

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.