Back to top

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Szórakoztató ismeretterjesztő előadások, inspiráló kísérletek, laboratóriumlátogatás és játékos programokon keresztül mutatják be minden korosztálynak a tudományos kutatások friss eredményeit. A felnőttek is kötetlen körülmények között ismerkedhetnek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar eredményeivel és cserélhetnek eszmét a kutatókkal. Terjedelmi korlátok miatt nemhogy bemutatni, de még felsorolni sem tudjuk a Kutatók Éjszakájának programjait, de néhány a mezőgazdasághoz kapcsolódó helyszínt és eseményt kiemelünk.

Az Agrártudományi Kutatóközpont martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpontjában saját aktuális agrártudományi kutatási eredményeiket népszerűsítik.

A Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán különleges zöldség- és gyümölcsfélék bemutatása lesz a középpontban, amellett ezen az éjszakán tartják a Tejút – a tehéntől az asztalig, a Sosem vagyunk egyedül, A mikrobák világa, a Modern agrárium és A magyar borkultúra és amit tudni érdemes róla című előadásokat, és nyilvános trófeabírálatra is sor kerül.

Az Állatorvos-tudományi Egyetem A kutya anatómiája – bemutató boncolás, A klímaváltozás hatása az élelmiszer-ellátó rendszerre és A jövő élelmiszerlánc-kockázatai bemutatóval, illetve előadásokkal készül.

A Debreceni Egyetem egyik programjának címe Talajaink az egészséges élelmiszer-előállítás szolgálatában, egy másiknak pedig Növénybetegségek górcső alatt – mikroszkópia a gyakorlatban.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai, Gödöllői, Gyöngyösi, Kaposvári és Keszthelyi Campusán is várják az agrárkutatás iránt érdeklődőket. Világítanak-e a növények? Honnan tudja egy öntözőberendezés, hogy mikor kezdjen működni? Milyen színanyagok vannak a zöld levelekben? Biztosra vehető-e a klímakatasztrófa? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ az, aki szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakáján részt vesz a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem programjain. A programkavalkád részeként lesz még a csillagles és a távcsöves bemutató, fotóelőhívás bablevélen, számtalan látványos fizikai kísérlet, éjszakai nyelvvizsga, gyógynövénytea-kóstoló, hímzés, horgolás és megannyi egyéb érdekesség. A kenyérsütéshez kapcsolódóan a magvak tisztítását, őrlését és minőségvizsgálatát is megtekinthetik az érdeklődők.

A Bay Zoltán Kutatóközpont Miskolcon tartja a Legyél te is drónpilóta! Drónok szerepe a mezőgazdaságban és a drónfelvételek kiértékelése című bemutatót.

A Soproni Egyetem programjában szerepel például a Karácsonyfa vagy műfenyő? Mit tegyen a környezettudatos vásárló?, az Éjjeli vadászat soklábú szépségekre és A csodálatos kender című ismereterjesztő előadás.

 

A részletes program és pontos helyszínük mind megtalálható a kutatokejszakaja.hu weboldalon.

Forrás: 
kutatokejszakaja.hu/Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Elhunyt Dr. Jóri J. István

Másfél éve tartó, gyógyíthatatlan betegségben, 79 éves korában elhunyt Dr. Jóri J. István mezőgazdasági gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora.

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.