Back to top

Rejtőzködő idegenhonos károsító a jukkatripsz

Hazai kertekben, parkokban, sőt még a nagyvárosi járdaszigeteken is gyakran láthatunk virágzásukkor nagyon látványos pálmaliliomokat. Ez az észak-amerikai szívós dísznövény sem mentes károsítóktól, a tőlevélrózsájában a levelek tövénél sokszor nagy tömegben van jelen az Észak-Amerikából behurcolt jukkatripsz.

Sokfelé ültetik a jukkát hazánkban is
Sokfelé ültetik a jukkát hazánkban is
Az idei meleg, száraz nyarat kevés növényünk viselte jól. A nem öntözött növények csak kor­nyadoztak, a vízhiány sokuk halálát okozta. Ha ilyen jellegű száraz, meleg, sőt forró nyaraink lesznek, érdemes olyan növények telepítésén gondolkodni, amelyek jól viselik ezeket a mostoha körülményeket. Talán az egyik jó példa erre a pálmaliliom, vagy más néven a jukka (Yucca filamentosa), amely hazánkban kerti jukka, foszlóslevelű jukka vagy fürtös pálmaliliom néven is ismert. Ez a növény Észak-Amerika számos államában (pl. Alabama, Észak- és Dél-Karolina, Florida, Louisiana, Maryland, Mississippi vagy Virginia) természetesen is előfordul, több más államban pedig (pl. Kentucky, Ohio) telepítik.

Látványos kinézete miatt Európa több országában, főleg a mediterrán részeken gyakran ültetett dísznövény.

Mivel télálló, hazánkban is sokfelé megtaláljuk, kertekben, városi parkokban, temetőkben, vagy a szennyezett levegőjű nagyvárosok szélsőséges körülményeknek kitett járdaszigetein. Sok esetben találkozhatunk vele elhagyott és felhagyott ipari és lakossági területeken. Örökzöld tőlevélrózsája és látványos nyár eleji nagy fehér virágai miatt sokan szeretik ezt a melegkedvelő és jó szárazságtűrő növényfajt.

Rejtőzködve, a levelek tövében szívogatnak
Rejtőzködve, a levelek tövében szívogatnak
Természetesen a jukkát is sanyargatják kártevők, talán a legkevésbé ismert ilyen károsító a szintén Észak-Amerikából származó jukkatripsz (Bagnalliella yuccae). Ennek a rovarnak a hazai ismerete a kiváló tripszkutató, Jenser Gábor nevéhez fűződik. Amikor a hazai tripszek határozását segítő Fauna Hungariae kötetet írta, zárójelben említette, hogy ez az állat is várható hazánkban. Nem telt bele néhány év, és egy tudományos dolgozatában már említést is tett több hazai előfordulásáról, majd később egy újabb megfigyelésről.

Jenser Gábor azt feltételezte, hogy a jukkatripsz hazai jelenléte többszörös behurcolásnak lehet az eredménye.

Érdekesség, hogy nyolc rokon Bagnalliella tripszfajt ismerünk, amelyekből hat az USA-ban fordul elő jukkafajokon, két faj a trópusokon él, Új-Guineában és Dél-Afrikában, de ez az egyetlenegy tripsz közülük, amely az egész világon szétterjedt és ma már mindenhol megtalálható, ahol jukkát ültetnek.

Apró, karcsú rova
Apró, karcsú rova

Az állat nagyon apró, csupán néhány milliméter hosszú, vékony barnás-feketés rovar, amely mindig nagyobb számban figyelhető meg a jukka tőlevélrózsáját alkotó levelek eredésénél. Gazdasági kárt nem regisztráltak még hazánkban, de a tripszek szívogatásának következtében a levelek töve foltosodik, kisebb esztétikai kár alakul ki. Mivel eddig komoly tünete nem volt, védekezni sem szükséges ellene a jelenlegi ismereteink alapján, de nem lehet tudni, hogy a meleg, száraz nyarak a tripszekkel együtt nem fognak-e komolyabb gondot okozni.

A jukkatripsz alig ismert Magyarországon, hiszen csupán néhány hazai megfigyelésről számoltak be.

Az elmúlt időszakban azonban a sokfelé ültetett és a kertészeti üzletekben levő növényeken is nagy számban megtaláltuk, ami arra enged következtetni, hogy ez a rejtett életmódú idegenhonos károsító jóval elterjedtebb hazánkban és sokkal több a fertőzött növény, mint korábban gondoltuk.

Dr. Kontschán Jenő, dr. Ágoston János

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.