Back to top

34 éve nem drágult ennyire az élet Spanyolországban

Spanyolországban átlagosan 15,2 százalékkal drágult a háztartások által leginkább vásárolt termékeket tartalmazó fogyasztói kosár egy év alatt, amelynek mértékére nem volt példa az elmúlt 34 évben - állapította meg az egyik legjelentősebb fogyasztóvédelmi szakmai szervezet, az OCU kedden közzétett szokásos éves jelentésében.

A 2021 májusa és 2022 májusa között készült összehasonlítás szerint

a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, azon belül is az étolaj ára növekedett, 118 százalékkal.

A lista elején szerepel a margarin is, 75 százalékos drágulással. A banán 64, a száraztészta 56, az olívaolaj 53, a liszt 50, a tojás ára 47 százalékkal lett magasabb átlagosan.

Az OCU jelentése szerint a vizsgált 239 árutípus, amelyek között tisztítószerek és higiéniai termékek is szerepelnek, 95 százaléka többe kerül az idén, mint tavaly.

A szervezet az árcsökkenésre példaként említette a samponokat, amelyek átlagosan öt százalékkal lettek olcsóbbak, a gyümölcsök közül pedig a kivit, amit hat százalékkal kevesebbért lehet megvásárolni.

A beszámoló szerint a fogyasztói kosár idei átlagértéke éves szinten 5568 euró (2,2 millió forint), azonban átlagosan 994 eurót (404 ezer forint) meg lehet takarítani az üzletek tudatos megválasztásával.

Az OCU 65 spanyol város 1180 üzletét vizsgálta, köztük online boltokat is. A legnagyobb különbséget a fővárosban találták, ahol a legdrágább és a legolcsóbb üzletek között éves szinten 3529 euró (1,4 millió forint) lehet az eltérés. A legkevesebbet, 485 eurót (197 ezer forint) a Kasztília-La Manchában található, Cuencában lehet spórolni.

A legolcsóbb városnak Vigót és Ciudad Reált találták, a legdrágábbak között van Madrid mellett Barcelona és a Baleár-szigetek fővárosa, Palma.

Az OCU jelentésében a drágulás ellensúlyozására az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) átmeneti csökkentését szorgalmazza, valamint a rászoruló családok támogatását élelmiszer-utalvánnyal.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.