Back to top

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.

Lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása, aminek hatására a Nébih szerint az élelmiszerhulladék további csökkenése várható
Lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása, aminek hatására a Nébih szerint az élelmiszerhulladék további csökkenése várható
Fotó: pixabay
A háztartási élelmiszerhulladékok a teljes mennyiség harmadát teszik ki, ami fejenként 65,5 kilogramm évente, tehát országos szinten összesen több mint 600 ezer tonna. Ennek a fele, vagyis körülbelül 300 ezer tonna nevezhető pazarlásnak, vagyis "elkerülhető élelmiszerhulladéknak". A másik fele nem elkerülhető élelmiszerhulladék, például zöldséghéj, csirkecsont, kávézacc. A trend javuló, 2016 és 2019 között 4 százalékot csökkent. Hamarosan a legfrissebb kutatási adatok is elérhetők lesznek a témában.

A magyar háztartások által elpazarolt évi 300 ezer tonna élelmiszer környezetterhelése megfelel 1, 96 millió tonna CO2 egyenértékes üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátásának, amely 385 ezer ember éves ÜHG- kibocsátásával egyenértékű.

Az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzései között fontos szerepet játszik az élelmiszerhulladékok visszaszorítása az élelmiszerlánc teljes hosszában, a háztartási és a kiskereskedelmi élelmiszerpazarlást pedig meg kell felezni. Az EU egyelőre kötelező adatszolgáltatást írt elő a tagállamok számára, és szakértői egyeztetések folynak a visszaszorítás lehetséges intézkedéseiről.

A kötelező adatszolgáltatást az Európai Unió és Tanács (EU) 2018/851 módosító irányelve írja elő, míg az alkalmazandó mérési módszertanokat a Bizottság (EU) 2019/1597 felhatalmazáson alapuló határozata rögzíti. Magyarország az ENSZ fenntartható fejlődési célok között nevesített szektorok vonatkozásában önálló intézkedéseket hozott. A kiskereskedelem legnagyobb szereplői számára jogszabályban rögzítették az évenkénti kötelező élelmiszerhulladék-jelentést és az élelmiszerhulladék-csökkentési terv benyújtását (2008. évi XLVI. törvény).

Több mint 800 millió ember éhezik a Földön. Valamennyien jól lakhatnának a feleslegből, de ehhez egyenlőbb hozzáférési lehetőségre és fenntarthatóbb elosztási rendszerre lenne szükség
Több mint 800 millió ember éhezik a Földön. Valamennyien jól lakhatnának a feleslegből, de ehhez egyenlőbb hozzáférési lehetőségre és fenntarthatóbb elosztási rendszerre lenne szükség
Fotó: pixabay
Az EU jogszabályi változásának megfelelően (a Bizottság (EU) 2021/382 módosító rendelete) további módosítások történtek a hazai élelmiszerlánc törvényben (2008. évi XLVI. törvény), amelynek köszönhetően lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása. Ennek hatására a Nébih szerint az élelmiszerhulladék további csökkenése várható.

A háztartások élelmiszerpazarlását természetesen nem lehet jogszabályi előírásokon keresztül csökkenteni, ezért itt a szemléletformálás eszközeit alkalmazzák,

amelyek terén kiemelkedő szerepet játszik a Nébih 2016 óta működő Maradék nélkül (maradeknelkul.hu) élelmiszerpazarlás-csökkentési társadalmi programja, valamint oktatási programja (nebihoktatas.hu), amely a gyerekeket és rajtuk keresztül a szülőket is célozza.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Idén is előre bejelenthetik az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők a szaporítási eseményeket

A hatályos jogszabályban foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.