0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A legjobb és a legrosszabb diéta a koleszterinszintre nézve

Különböző egészségügyi tényezők számítanak a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata szempontjából, de vitathatatlan, hogy a táplálkozás központi szerepet játszik. Egy vezető amerikai kardiológus megosztja a legjobb és a legrosszabb étrendet, amelyet az egészséges koleszterinszint érdekében követni, illetve kerülni kell.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint közel 94 millió 20 éves és idősebb amerikai küzd az egészséges 200 milligramm/dl (mg/dl) feletti koleszterinszinttel, míg 28 millióan 240 mg/dl feletti koleszterinszinttel rendelkeznek. A magas koleszterinszint azt jelenti, hogy nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának – és bár a genetika és a hormonális változások szerepet játszhatnak, mégis a legnagyobb befolyásoló tényező a táplálkozás.

Dr. Norman E. Lepor, kardiológus és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem David Geffen School of Medicine professzora azt mondja: „Kardiológusként az első, amit a beteggel megbeszélek az életmódváltás, és ez magában foglalja az étrendi kérdéseket és a testmozgást is”.

Dr. Lepor egyik első javaslata a megfelelő étrend beállítása.

A táplálkozással való helyes útra térés az egyik legfontosabb kulcsa a koleszterinszint (és a szívbetegségek kockázatának) hosszú távú csökkentésének. Milyen élelmiszerek tartoznak a koleszterinszint szempontjából az egészséges étrendhez?

A legjobb étrend az egészséges koleszterinszinthez

Dr. Lepor szerint a legjobb koleszterinszint-csökkentő étrend, a mediterrán diéta. „Mindannyian szeretünk utazni” – mondja a kardiológus. „Elutazunk Görögországba és Olaszországba, ahol a mediterrán étrend az uralkodó, de amikor visszatérünk a szülőföldünkre, olyan élelmiszerekkel táplálkozunk, amelyeknek magas a szénhidrát- és zsírtartalma.”

Az U.S. News & World Report az általános egészséget legjobban szolgáló étrendnek minősítette a mediterrán étrendet, mely a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, hüvelyesek és egészséges zsírok, például olívaolaj fogyasztására összpontosít.

A diéta során halat és tenger gyümölcseit hetente kétszer ajánlott fogyasztani, míg más fehérjeforrásokat, például tojást, baromfit és tejtermékeket csak mértékkel.

A vörös húsok pedig csak ritkán megengedettek, mivel a kutatások szerint a vörös hús rendszeres fogyasztása átlagosan 22%-kal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Dr. Lepor szerint az egyszeresen telítetlen (avokádóban, olívaolajban és magvakban található) és többszörösen telítetlen zsírok (dió, lenmag, hal) beépítése az étrendbe jó kiindulópont. „A repce- vagy jó minőségű olívaolaj használatát szoktam javasolni” – mondja Dr. Lepor. „Együnk sok diófélét és kék gyümölcsöket, például áfonyát és szedret, mert sok antioxidánst tartalmaznak. Ezeket a tanácsokat, és a rendszeres testmozgás kiemelt fontosságát szoktam a betegeimnek hangsúlyozni.”

A koleszterinszint szempontjából a legrosszabb ételek

Mivel a nagy mennyiségű telített zsírok fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, Dr. Lepor felhívja a figyelmet a keto diétára, melyet kerülni kell a koszorúér egészsége érdekében. „Az emberek azt szokták mondani, hogy a keto diétával gyorsan fogyhatnak, és olyan típusú ételeket esznek, amelyek csökkentik az étvágyukat, de valójában növelik a telített zsíroknak a bevitelét” – mondja.

„Ellenben, ha a keto diéta során egészségesebb forrásokból származik a fehérjebevitel, az egy másik történet.”

Az amerikaiak rendszeresen olyan ételeket fogyasztanak, amelyeknek magas a telített zsír-, transzzsír-, hozzáadott cukor- és nátriumtartalma, valamint kalóriában is bővelkedik. Ezek az ételek növelik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és egyes ráktípusok kockázatát – áll az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által az Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériumával együttműködve közzétett, 2020-2025-re vonatkozó étrendi irányelvekben. „Rengeteg telített zsírt, sok húst és sertésterméket eszünk fehérjeforrásként, valamint sok kenyeret és keményítőt fogyasztunk” – teszi hozzá Dr. Lepor.

Nem minden a fogyásról szól

Bár a túlsúly leadása fontos a szív- és érrendszeri egészség javításához, ám Dr. Lepor szerint nem ez az egyetlen megoldás a koleszterinszint csökkentésére. „Gyakran előfordul, hogy a tanácsaim követése során az emberek lefogynak – öt, tíz vagy tizenöt kilót -, majd megnézzük a koleszterinszintjüket, és az nem sokat változik” – mondja.

„Nem csak a kilók leadásáról van szó, hanem arról is, hogyan érjük el.”

Annak érdekében, hogy valóban gondoskodjunk a megfelelő koleszterinszintünkről, Dr. Lepor az egészségesebb zsír- és fehérjeforrások fogyasztását javasolja. Bár a fogyás ezekkel az étrendi változtatásokkal együtt járhat (és más, a testsúlyhoz kapcsolódó problémák, például a cukorbetegség kockázata és a szívelégtelenség javára válhat), a fogyás nem az egyetlen megoldás. Szerinte még a karcsú embereknél is jelentős kockázatot jelenthet a koszorúér-betegség kialakulása. „Vannak olyan vékony pácienseim, akik nagyon aktívak, és tudják, mit? Ők is kaphatnak szívrohamot és stroke-ot.”

Dr. Lepor szerint az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, valamint sovány fehérjéket, például csirkét, tenger gyümölcseit és növényi alapú lehetőségeket, például hüvelyeseket tartalmazó étrendre való összpontosítás jótékony hatással lehet ezekre a koleszterinszámokra – és idővel az általános egészségre is.

Forrás: thehealthy.com