Back to top

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Charles az ökológiai gazdálkodás szószólója azóta, hogy a Home Farmot 1985-ben biogazdálkodássá alakították.
Charles az ökológiai gazdálkodás szószólója azóta, hogy a Home Farmot 1985-ben biogazdálkodássá alakították.

Charles mint Wales hercege, sokáig a környezeti ügyek szenvedélyes szószólója volt, 1990-ben alapította a Duchy Originals-t, hogy a bio farmjáról származó termékeket értékesítsen. A cég azóta az Egyesült Királyság legnagyobb bioélelmiszer- és ital-márkájává nőtte ki magát. A 2021 márciusáig tartó gazdasági évben a Duchy Originals közel 3,6 millió fontot (1,62 milliárd forint) adózás előtti bevételt ért el.

A márka sikeréhez nem vezetett egyenes út, egy szerencsétlen amerikai terjeszkedés és a 2008-as pénzügyi válság a Duchy Originals-t meredek veszteségbe taszította, de a Waitrose élelmiszerlánccal 2009-ben létrejött partnerség óta az üzlet virágzik. Az előkelő élelmiszerbolt-láncnak kizárólagos joga van a Duchy néven árusítani a termékeket. A vásárlók a 332 üzlettel és online bolttal is rendelkező szupermarketben találhatnak olyan lazacot, kolbászokat, tejet, sárgarépát és áfonyát, amely a „Waitrose Duchy Organic” feliratot viseli.

„Nagyon sikeres üzlet lett belőle” – mondta Andrew Bloch, egy londoni PR-cég szakértője. Mint fogalmazott "Érezhető a márkával kapcsolatban, hogy szív és lélek van mögötte."

„Az 1980-as évek eleje óta, amikor először voltam felelős a Highgrove-i területek saját jogán történő kezeléséért, az élelmiszertermelés olyan megközelítésére szerettem volna összpontosítani, amely elkerüli az iparosodott mezőgazdaság uralkodó, hagyományos rendszerének hatását. Egyre világosabban látható, hogy katasztrofális hatással van a talaj termékenységére, a biológiai sokféleségre, valamint az állatok és az emberi egészségre”

– mondta Charles a Country Life magazinnak 2021-ben.

Az első Duchy Originals termék egy zabkeksz volt, amelyet 1992-ben adtak el. Kezdetben a márkát viselő árucikkek csak a felsőkategóriás üzletekben, például a Harrods-ban és a Fortnum & Mason-ban voltak megtalálhatók, de később olyan üzletekbe is terjeszkedtek, mint a Waitrose, amely a gazdagabb vásárlókat szolgálja ki, de sokkal több helyszíne van.

2017-re, 25 évvel a zabkeksz debütálása után, a terméksor 300 termékre bővült , köztük gyümölcsökkel, zöldségekkel, hússal és sörrel. A világ több mint 30 országából, köztük az Egyesült Államokból, Németországból, Japánból és Ausztráliából exportálnak bizonyos termékeket.

A jövő azonban kissé bizonytalan. A Duchy Originals tulajdonjoga nagy valószínűséggel Károly legidősebb fiára, Vilmos hercegre száll át,

aki a Cornwall hercegség különálló birtokát is örökli – mintegy 1 milliárd font (451 milliárd forint) értékben. És bár a herceg mezőgazdálkodást tanult, valószínűleg kevésbé lesz gyakorlatias, mint az apja. „Érdekelni fogja, de másokat bíz meg az irányítással” – mondta Sally Bedell Smith, életrajzíró, a „Charles: A félreértett herceg” című könyv szerzője.

Forrás: 
CNN/Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Illegális húskereskedelemi hálózatra derült fény

Európai szintű illegális lóhúskereskedelmet számoltak fel Spanyolországban. A kétes eredetű és minőségű húsok több európai ország piacára kerültek.

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Csekk helyett tejet kaptak az érdeklődők a rendőrség székházánál

30. születésnapja alkalmából nem mindennapi akcióval hívta fel a közlekedők figyelmét a szabálykövetésre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Az Alföldi Tej Kft.-vel együttműködve november végén ezer doboz, egyliteres, 1,5 százalékos UHT tejet osztottak szét azok között, akik kipróbálták a budapesti, Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központhoz telepített szimulátorokat.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt. 

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Nincs párja az olasz datolyaszilvának

Népszerű a datolyaszilva Olaszországban, a kereslet állandó, az árak jól alakulnak Mirko Zanelli, az Apofruit értékesítési menedzsere szerint.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.