Back to top

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Milyen volt az idei dinnyeszezon? | Roszik Tamás dinnyetermesztő és Sándor László, BASF | MMG-Direkt

 

Az idei dinnyehelyzeten túl a termelési fortélyokról, valamint a fogyasztói tudatosságról is szó esett az MMG Direkt legutóbbi műsorában, ahol Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője Sándor Lászlóval, a BASF kereskedelmi specialistájával és Roszik Tamás dinnyetermelővel beszélgetett.

Fotó: MTI - Rosta Tibor

A dinnyefélék a levegős, laza szerkezetű talajt kedvelik, megfelelő vízellátottság mellett.

Tápanyag-ellátottság kapcsán szerves trágyával, komposzttal próbálják a gazdák biztosítani a szükséges tápelemeket, azonban a nagyobb termelők csöpögtető csöveken keresztül pozícionáltan juttatják a talajba a tápanyagot. A leglényegesebb azonban a megfelelő fényviszonyok és hőmérséklet: a 35 Celsius-fokot a dinnye még elviseli, az afölött értékek viszont nem optimálisak a számára. Az idei hőség sok esetben a növény minőségromlását eredményezte, hőstresszt szenvedett, ami energiát vont el növekedésétől.

A dinnyetermelés szakaszosan történik, vagyis a termelők két-háromhetes csúsztatással ültetik a növényeket, hogy a dinnyeszezon során szinte végig biztosítva legyen a friss termés. Amikor bekötött a dinnye, onnantól fogva tenyészidőtől függően 35-40 napra már szedhető. (A korai szüretelésű dinnyék beltartalmi tulajdonságai gyengébbek, ezért a fogyasztóknak érdemesebb a későbbi szüretelést megvárni. Szerk.)

Az áruházláncok polcain dinnye hivatalosan 5-6 napig tárolható, de vannak olyan fajták, amiket olyan érettségi fokban szedtek le, hogy mire Nyugat-Európa egyik országából Magyarországra ér, utána még bőven tovább szállítható más országba is.

A hazai piacokon más a helyzet, az aznapi áru legrosszabb esetben előző nap lett leszedve, ami természetesen számottevően befolyásolja a dinnye frissességét, beltartalmi értékeit. De sajnos ez a tendencia évről évre hanyatlik, egyre kevesebb friss áru jelenik meg a hazai piacokon – adta tudomásul Roszik Tamás.

Idén mintegy 4000 hektáron termesztettek dinnyét. Eloszlása szerint 3600 hektáron görögdinnyét, a fennmaradó területeken sárgadinnyét – ez a tavalyi évhez képest megközelítőleg 15 százalékos visszaesést jelent. A termőterület 90 százalékán gömbölyű, klasszikus dinnyét termesztettek, de egyre elterjedtebb a magszegény vagy mag nélküli dinnye is, ami évről évre keresettebb a fogyasztók körében.

– Európában először a spanyolok kezdték el ezt a fajtát termeszteni, majd Nyugat-Európába exportálták.

Mikor Magyarországra is bejutott a magnélküli változat, a fogyasztók eleinte azt hitték, nincs benne egyetlen szem mag vagy magkezdemény sem. Pedig a szabvány szerint a fajtában akár 8-10 db keménymag is lehet több kisebb léhamag mellett

– hívta fel a figyelmet Sándor László.

A sárgadinnye termesztése és értékesítése is csoportokra osztható. Megkülönböztetünk gália és kantalup típusú sárgadinnyéket, itthon az utóbbi az elterjedtebb. Termesztése általában fóliaházban kezdődik – vannak termelők, akik felfűtik a házat (ez főleg az extra korai fajtákat termesztő termelőknél bevett), de ez a módszer az energiaár-robbanás miatt jövőre várhatóan megszűnik –, majd szabadföldön folytatódik tovább nevelésük, ahol síkfóliás termesztéstechnológiával teremtenek minél jobb terméspotenciált elérő körülményeket. Végül a termelők szüretelés előtt fátyolfóliával takarják le a növényeket, még a legmelegebb időszakban is.

– A sárgadinnye-termesztőknek kihívásokkal teli volt az idei szezon, ugyanis attól függetlenül, hogy a dinnye eredendően egy mediterrán növény, az idei hőség már a dinnyének is sok volt. Ettől függetlenül szerencsére jó évet zárhattunk, még az előző évek mérlegéhez képest is

– mondta Roszik Tamás.

Mindehhez persze szükséges a fogyasztói tudatosság is, hogy magyar terméket, hazai dinnyét keressenek a vásárlók. Ehhez megfelelő információt ad a dinnyén feltüntetett címke, amelyen megtalálható a termelő, a termelés helyszíne, a szedés dátuma, valamint a fajta típusa is. Együnk magyar dinnyét!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illegális húskereskedelemi hálózatra derült fény

Európai szintű illegális lóhúskereskedelmet számoltak fel Spanyolországban. A kétes eredetű és minőségű húsok több európai ország piacára kerültek.

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

A vízimadarak segítenek a növényeknek a klímaváltozás túlélésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy nemcsak az eddig ismert békaszőlőfajok terjesztésében vállalnak kulcsszerepet.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt. 

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Nincs párja az olasz datolyaszilvának

Népszerű a datolyaszilva Olaszországban, a kereslet állandó, az árak jól alakulnak Mirko Zanelli, az Apofruit értékesítési menedzsere szerint.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.