Back to top

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Régóta elterjedt nézet, hogy a kutyák a szaglás alapján képesek érzékelni a szélsőséges érzelmeket. Most az angliai Queen's University Belfast tudósai bebizonyították, hogy a kutya bizony valóban tudja!

Az akut stressz megváltoztatja az emberi verejtékben és leheletben található vegyületeket, mutatták ki a kutatások. Az új kísérlethez négy kutyának emberi önkéntesektől gyűjtött izzadság- és lélegzetmintákat mutattak be - mielőtt és miután az emberek egy nehéz matematikai feladatot végeztek.

Fotó: pixabay.com

A résztvevő kutyák több mint 90 százalékos pontossággal tudták megállapítani, hogy melyik minta készült azelőtt és melyik azután, hogy a 36 önkéntes három percig próbált hangosan számolni 9000-től 17-esével visszafelé

- olvasható a PLOS One tudományos folyóiratban.

"Ez a tanulmány újabb bizonyítékot szolgáltat az "ember legjobb barátjának" rendkívüli képességeiről" - mondta a tanulmány első szerzője, Clara Wilson állatpszichológus.

"Bár valószínű, hogy a kutyák a valóéletben a stressz szintet a különböző kontextusjelzésekből érzékelik, laboratóriumi vizsgálat segítségével kimutattuk, hogy van egy megerősített szagkomponens, amely valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy a kutyák érzékeljék, ha stresszesek vagyunk" - mondta Wilson.

Tanulmányukhoz Wilson és kollégái először 20 különböző házőrzőt képeztek ki arra, hogy az orrukkal mutassanak egy stresszes embertől származó mintára.

(A kiképzési időszak végére 16 kutyát különböző okok miatt - többek között figyelemzavar és unalom - kivontak a forgalomból.)

A kutatók a betanított kutyákat egy olyan géppel tesztelték, amely három választási lehetőséget kínált: egy használaton kívüli gézdarabot, egy stresszes személytől származó mintát és egy ugyanattól a személytől származó mintát, amikor nem volt stresszes.

A kutatók a szívritmus és a vérnyomás előtte és utána történő mérését, valamint az önkéntesek stressz-szintjére rákérdező kérdőívekre adott válaszokat is gyűjtötték a matematikai feladat előtt és után.

A kutyák pontossága a stresszminták kimutatásában - 90 százaléktól 96,88 százalékig - még a vártnál is jobb volt.

Mivel tudták, hogy a verejtékben és a leheletben bekövetkező kémiai változások stressz hatására alakulhatnak ki, arra számítottak, hogy a kutyák képesek lesznek kiszagolni a különbséget - mondta Wilson. "Mégis meglepődtünk, amikor a kutyáknak először mutattuk meg a matematikai feladat előtti és utáni mintákat, és magabiztosan megkülönböztették őket".

Forrás: 
nbcnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló kutatásban vesz részt az SZTE

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló nemzetközi kutatásban vesz részt egyetlen kelet-közép-európai intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.

Szilva aszályban

Az idei súlyos aszálykár ellenére az öntözetlen ültetvényekben is voltak olyan szilvafajták, melyek gyümölcsét piacra lehetett vinni. Az ízük azonban elmaradt a megszokottól. A vezető fajták nagy része mennyiségben és minőségben is rosszabbul termett a vártnál. Az öntözött ültetvényekből betakarított szilva szép, jó minőségű, de drága volt az idén.

Kompótnak is kitűnő, de nyersen is ízletes a körte

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát. A körte kifejezetten egészséges, felhasználhatósága pedig nagyon sokrétű – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Tanulmány is alátámasztja: ha szereti a macskáját, tartsa bent!

A macskák számára a szabadtéri lét számos veszélyt rejt: sokféle betegséget elkaphatnak, elüthetik vagy megölhetik őket, de ők maguk is veszélyt jelentenek a vadonélő állatokra, különösen a kistestű állatokra.