Back to top

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Szobanövényeink és kerti növényeink, gyümölcsfáink egyik gyakori károsítói a pajzstetvek. Elnevezésük abból ered, hogy ezeknek a rovarfajoknak a hátát egy kemény pajzs takarja. Ez a pajzs védi a rovarokat, így az ellenük való védekezés nem éppen egyszerű.
A pajzstetvek viszonylag nagy testűek, könnyen észrevehetők, testhosszuk 2-5 milliméter közötti. Testük háti része pajzsszerűvé keményedik, ezért alakjuk szembetűnően domború.

Különösen gyakori a teknős pajzstetű, ami tűszerű szívó-szúró szájával a növény nedvességtartalmát veszi el. Folyamatos szívogatással a növények növekedését, fejlődését gátolja. A kártétellel érintett rész elkezd gyengülni, végül teljesen tönkremegy.

A fás részeken is megjelenhetnek
A fás részeken is megjelenhetnek
Fotó: wikipedia
Nem csak szobanövények problémája 

A megtámadott növényen először szórványosan jelennek meg, majd egyre gyarapodó számban és végül teljesen ellepik, valósággal beborítják a növényt ezek a kártevők. A gyümölcsfákon, cserjéken, de az akácon különösen gyakoriak.
A pajzstetvek elleni védekezés alapja a téli tisztogatás. A már megfertőzött részeket le kell hántani, illetve ezeknek a pajzsait az alattuk levő tojásokkal együtt le kell súrolni vagy dörzsölni. Ez a tisztogatás fellazítja az élő pajzstetvekből álló réteget, így könnyebb és hatékonyabb a permetlé behatolása. Sokszor azonban már olyan mértékben elszaporodtak a pajzstetvek, hogy képtelenség jól letakarítani őket, ekkor csak a csonkolás szerű visszavágás segíthet.

Régebben, ha a gyümölcsfákon elszaporodtak, akkor a tisztogatással fellazított csoportjaikat hígított mészkénlével ecsetelték, vagy permetezték be. Jó vastagon lemosták ezzel az anyaggal a növényt, hogy a rejtett zugokba is jól megázzanak a tetvek. Ahhoz, hogy igazán hatásos legyen a kezelés, pár nap múlva megismételték.

A kezelés annál hatásosabb volt, minél közelebb volta permetezés ideje a rügyfakadáshoz, mert a tél elmúltával a pajzstetvek érzékenysége fokozódik a növényvédő szerekkel szemben. A gondos permetezés ellenére is óhatatlan, hogy egy-egy rovar megbújjon a rügyek mögött, vagy a kéreggyűrődésekben, emiatt hihetetlen gyorsan újra képesek elszaporodni.
Napjainkban a felszívódó szerek jó megoldást kínálnak a problémára, hiszen ezzel minden egyedhez „el lehet jutni” akkor, amikor a növény víz-, és tápanyag szállítása aktív.

A leanderen főleg a levélfonákon jelennek meg
A leanderen főleg a levélfonákon jelennek meg
Fotó: wikipedia
Szobában nem szeretjük a vegyszert

Szobanövények esetén a nagyon fertőzött részek eltávolítása és a kevésbé fertőzött részekről a kártevők letörlése segíthet, hiszen lakásban nem igazán szerencsés a vegyszeres kezelés alkalmazása. Sokkal hatékonyabb, ha már amikor bevisszük a növényeket, tüzetesen átnézzük ezeket. A pajzstetűnek van a fejlődésében egy mászó állapot, ekkor a legvédtelenebb, ám gyakorta a klasszikus helyhez kötött alakjával találkozunk, ami nagyon ellenálló.
Egyik lehetőség kiirtásukra a szobanövények beköltöztetése előtt végzett növényvédő szeres kezelés, mely esetén megvárjuk a munkaegészségügyi várakozási időt, és csak ezt követően visszük be a lakásba a növényeket. Másik módszer, hogy vattára cseppentett alkohollal, vagy enyhén szappanos vízzel is többnyire ledörzsölhetők e kártevők a levelekről és a szárakról, de csak óvatosan, és utána tiszta vízzel zuhanyoztassuk le a növényt.

Fontos a folyamatos kontroll, azaz a telelő növényeinket rendszeresen nézzük át, és a pajzstetvek ellen már akkor tegyünk, amikor azok még nem szaporodtak el túlzottan.

A pajzstetvek általában a legyengült növényeket támadják, ám mivel a teleltetés nem arról szól, hogy a növényeink annyira toppon lennének, ezért a téli időszak az, ami sokkal kockázatosabb növényeinknek. A fényszegény és nem a legideálisabb körülmények ekkor pont a pajzstetű támadásoknak kedveznek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.

Corteva Crop Solution HUN Kft: Profi kínálat új néven

Alig egy hónapja, hogy a vállalatcsoport eddigi cégeit összevonva egységes néven jelent meg a Corteva. A növényvédő szer, vetőmag, nitrogén menedzsment hármasára épülő vállalat továbbra is a fejlesztéseket tűzte ki célul, hogy a termelőket partnerként a sikeres gazdálkodásban segítse.

Új cseresznyetermesztési kísérlet indult Érden

Jövőre már láthatók az első eredmények az intenzív cseresznyeültetvényben a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kísérletében. Új hibridek, gyenge növekedésű alanyok és a legkorszerűbb koronaformák lesznek tanulmányozhatók.

Méhbarát kertek és parkok

Napjainkban egyre többekben merül fel az igény, hogy méhbarát kertet építsen vagy készítsen, mindezt úgy, hogy szép legyen, a lehető legkevesebb gondozást igényelje és amennyire megoldható, legyen vegyszermentes. Szeretnék bemutatni pár olyan növényt, amelyet véleményem szerint be lehet illeszteni egy kertbe, telekre vagy parkba, és így tavasztól őszig mindig lesz olyan növény, amely épp virágzik.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.