0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Az Agrárminisztérium a kötelező és korlátozó szabályok helyett még több hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra. A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében induló agro-ökológiai program ilyen ösztönző támogatási forma, amely leegyszerűsítve egy zöldítés-szerűen működő, tartalmában az agrár-környezetgazdálkodási támogatási formához (AKG) hasonló, önkéntes vállalásokon alapuló, egyéves támogatási forma lesz.

Jelen gazdasági helyzetben azonban ez egy olyan kihívás, amelyet szükséges pénzügyi szempontból is megfelelően támogatni, hogy az átállás ne menjen az élelmiszerellátás biztonságának rovására.

A házigazda Szigeti Tamás agrármérnök, az Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei felelőse köszöntötte az résztvevőket, kiemelve, hogy egyre inkább teret fognak kapni a 2023-2027-es ciklusban a fenntartható gazdálkodást támogató gyakorlatok.

Az AKG és az új elemként jövőre induló, önkéntes agrár-ökológiai programokkal (AÖP) kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról tartott részletes előadást Mucsi Nikolett agrárkamarai szaktanácsadó, aki ismertette a stratégiai tervből elérhető információkat, de kiemelte, hogy számos kérdés tisztázva lesz még jövő tavaszig.

A rendezvényen részt vett Szabó Endre a Magyar Államkincstár KAP és Nemzeti Agrártámogatások Végrehajtásáért Felelős igazgatója, aki kifizetések helyzetértékeléséről beszélt, kiemelve, hogy ekkora forrás lehetőség a 80 százalékos hazai társfinanszírozásnak köszönhető.

Morva Tamás növényorvos a precíziós szolgáltatás megvalósításáról tartott előadást, Dr. Zalai Mihály a MATE egyetemi docense pedig az ISM Technology tápanyag utánpótlás technológiáját ismertette az aszályos helyzetekre való tekintettel.

Egyedi növénykondicionálási programot dolgoztak ki, aminek használatával megközelíthető a termesztett fajták biológiai termés-potenciálja.

Végezetül pedig Baranyi Szabolcs a Groupama Biztosító agrárigazgatója a biztosítás fontosságáról tartott előadást a vízhiányos krízisidőszak vonatkozásában.

Forrás: Szigeti Farm