0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Szeptember utolsó napjaiban ősziesre fordult az időjárás. A nappali maximum hőmérsékletek már nem érik el a 20 °C-ot, éjszakánként pedig az égbolt borultságától függően akár néhány fokosra is lehűlhet a levegő. Az utóbbi időszakban országszerte gyakran esett csapadék, néhány millimétertől a jelentősebb mennyiségekig mindenre volt példa.

A rovarkártevők aktivitása a lehűlés miatt minimálisra csökkent,

a rothadásos megbetegedések viszont megállíthatatlanul terjednek. A talajok vízkészlete a gyakori esőktől fokozatosan töltődik, de ez inkább csak a felső talajrétegre értendő.

Az alma és a körte, valamint a birs betakarítása folyamatosan halad. Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly már hetek óta nem rajzik, a fertőzött gyümölcsökben viszont még aktívan táplálkoznak a fejlett lárvastádiumú hernyók. A sebzések és berágások nyomán továbbra is gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Ugyanez mondható el a még érő és szüretelésre váró, késői szilvafajtákról, itt a csapadéktól megduzzadó gyümölcsök felrepedése a tipikus tünet. A meztelencsigák az alacsonyabb hőmérséklet ellenére igen tevékenyek, dézsmálják a lehullott gyümölcsöt, próbálják behozni a lemaradást, melyet a nyári szárazság és hőség okozott.

Folyamatosan érnek a különböző diófajták.

A korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a nyugati dióburok-fúróléggyel fertőzött termés,

ez talán a nyári aszályra és hőségre vezethető vissza. Megfigyelhető viszont a fertőzött gyümölcsburok rothadása, amit elősegít a gyakori csapadék és a szeptemberben tapasztalt baktériumos eredetű megbetegedés. A beteg termést lehetőség szerint azonnal távolítsuk el a fa alól, még mielőtt a buroklégylárvák elhagynák a diót.

A szőlő betakarítása egyre sürgetővé vált, mert a gyakori esők nyomán erősödött a termés botrítiszes megbetegedése. Az esőktől megduzzadt és elvékonyodott bogyók kiváló táptalajként szolgálnak a kórokozónak, a penészes fürtök pedig rontják a must minőségét. Az őszi peronoszpóra- és lisztharmatfertőzési hullám az alacsony hőmérséklet miatt megállt, a beérett lisztharmat áttelelő szaporítóképlete viszont bemosódott a szőlő fás részeinek a kérge közé, ezért a leszüretelt ültetvények őszi lemosó permetezése már időszerű feladat.

Az alacsonyabb hőmérséklet hatására megkezdődött a kifejlett zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák vándorlása,

telelőhely-keresése. A lakások ajtajait, ablakait ezért tartsuk folyamatosan zárva, mert a legkisebb résen is bejutnak a fűtött helyiségekbe.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet