Back to top

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Szeptember második felében már a későn érő fügék is kóstolhatók, a koraiak pedig nem értek még le, ezért választotta az időpontot Miklós Ákos Márton, a becshelyi 453 fajtát felvonultató fügegyűjtemény tulajdonosa. Tőle kérdeztük meg, hogy milyen szempontok alapján értékelték a fajtákat. 

Miklós Ákos Márton 453 fügefajtát gyűjtött össze
Miklós Ákos Márton 453 fügefajtát gyűjtött össze
Íz szempontjából négy profilt lehet megkülönböztetni, magyarázta. A piros bogyósok jelleget leginkább a málnalekvár-íz adja, ezek a legmagasabb savtartalmú gyümölcsök, és általában a piros, bordó „húsú” gyümölcsök sorolhatók ide. Amúgy a fügében elég kevés sav van. A sárgadinnyés aroma is egyértelműen felismerhető, ez a karakter a zöld, sárga és barna héjú fajtákra jellemző. Vannak kimondottan kókuszos aromájú fügék, a negyedik csoportot pedig a nehezen leírható fügeízű fajták alkotják. Hazánkban a lila füge a legelfogadottabb szín, ezért a sárga, barna és zöld fajtákat külön értékelték.

Ennél az érzékeny gyümölcsnél kimondottan fontos a héj vastagságát, szilárdságát, valamint a szedhetőséget figyelni az értékeléskor.

A legjobb ízűek a teljesen puha fügék, amit azonban nem lehet megvárni, ha értékesítésre szánjuk a gyümölcsöt. Olyankor az is szempont, hogy a gyümölcs szárral szedhető vagy anélkül, és hogy mennyire „nyakas”. A serlegnyílás lehetőleg legyen apró és zárt, ami nemcsak mutatósabb, hanem a romlásnak és kártevőknek is ellenállóbbak az ilyen gyümölcsök. A méretnél az arany középút a legszerencsésebb, mert az apró nem vonzó a vásárlók szemében, a túl nagy füge pedig könnyen nyomódik vagy a saját súlyától összeroskad.

Az eddigi tapasztalatok alapján a legjobb fajták közt az olasz Nero Roco, a francia Violette de Sollies, a görög Vasilika Melissi és a portugál-amerikai Black Madeira fügét sorolta föl Miklós Ákos Márton. A nem lila fajták közül a fűzöld Verdino Giacomo szerepel a legjobbak közt.

Kútfeji lila
Kútfeji lila
A gyűjteményből két zalai tájfajtát bejelentett a Nemzeti Fajtajegyzékbe, így azok hivatalosan szaporíthatók Magyarországon. Miklós Ákos Márton elmondta, hogy a Kútfeji lila korai érésű, sötétlila, szinte fekete héjú, szép piros velőállományú füge. A gyümölcs gömbölyded körte alakú. Fája fölfelé törő, kevésbé bokrosodik, a levél színe nem molyhos. Első termését július elején kezdi érlelni, ami majdnem minden fügefajtával megegyezik. Inkább a második, a termés nagyobbik részét adó szüret alapján lehet besorolni a fajtákat. A Kútfeji lila augusztus utolsó hetében kezd érni és szeptember végére be is fejeződik a szürete. Íze a piros bogyós-lekváros jelleg mellett kissé melaszos-nádcukros.

Egerszegi sárga
Egerszegi sárga
Kissé későbbi érésű az Egerszegi sárga fajta: zöldessárga héja keményebb, elég ellenálló, nem károsítja a foltosszárnyú muslica. Velőállománya rózsaszín. A gyümölcs nagyobb, mint a Kútfeji lila és később érik. Elég bőtermő fajta. Fája ennek is feltörő növekedésű.

Mindkét fajtára jellemző, hogy az első körben az összes termés 25-30%-át adják, ami több mint a nagy átlag 20%-os első termése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

A vízimadarak segítenek a növényeknek a klímaváltozás túlélésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy nemcsak az eddig ismert békaszőlőfajok terjesztésében vállalnak kulcsszerepet.

Állami elismerést kaphat a MATE új szárazság- és mésztűrő szőlőfajtája

A MATE cserszegtomaji telepén végzett szőlőnemesítő munka eredményeként a közeljövőben kaphat állami elismerést egy szárazság- és mésztűrő szőlő-alanyfajta, a Georgikon 10EE, a rendkívül ígéretes Bianca-Cserszegi fűszeres hibrid szőlőfajta-jelölt pedig a napokban kerül bejelentésre.

Csekk helyett tejet kaptak az érdeklődők a rendőrség székházánál

30. születésnapja alkalmából nem mindennapi akcióval hívta fel a közlekedők figyelmét a szabálykövetésre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Az Alföldi Tej Kft.-vel együttműködve november végén ezer doboz, egyliteres, 1,5 százalékos UHT tejet osztottak szét azok között, akik kipróbálták a budapesti, Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központhoz telepített szimulátorokat.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt.