0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

A Németország-szerte várható 10,3 millió tonna burgonya 9%-kal kevesebb a tavalyinál, és 5%-kal marad el a sokéves átlagtól. Országos átlagban várhatóan 38 tonna burgonyát tudnak felszedni az idén hektáronként, ami 12%-kal kevesebb a tavalyi hozamnál, és 8%-kal marad el a sokéves átlaghozamtól, olvastuk a fruchthandel.de portálon a szövetségi agrárminisztérium adatai alapján készült rövid elemzést.

Pedig a burgonyatermesztésre szánt felület 8000 hektárral nagyobb volt a tavalyinál (összesen 266 800 hektár), de még ez sem kompenzálja az óriási aszály miatti kiesést.

A legnagyobb burgonyatermesztő körzet Alsó-Szászország, ott található az ország burgonyafelületének 46%-a, és ott is nagyobb területre vetettek burgonyát, mint egy évvel ezelőtt. Ott 5,2 millió tonnára van kilátás összességében, ami éppen csak meghaladja a tavalyit.

A május végétől augusztus 10-ig felszedett és értékesített korai burgonya mindenesetre a legtöbb térségben még megúszta a legsúlyosabb időszakot, mivel tavasszal még rendben volt a talajok vízkészlete, és lehetőség szerint öntöztek is. Nem így a középkorai és a késői fajták, amelyek gumóképződése a legnagyobb nyári melegre esett, és az engedélyezett öntözővíz-mennyiség sem mindig volt elég.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy bár viszonylag korán beérett a burgonya, nem lehetett egyből megkezdeni a felszedést, annyira meleg volt, és annyira kemény volt a talaj (utóbbi miatt a szokásosnál több lesz a sérült gumó, az ebből eredő kiesések majd a tárolás során válnak nyilvánvalóvá).

Az utóbbi hetek csapadéka hozamot már nem növeli, de a betakarítás feltételeit legalább javítja,

olvasható a fruchthandel.de rövid burgonyakörképében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu