Back to top

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A Yellowstone Nemzeti Park olyan geológiai jellegzetesség, amelyet aligha kell bemutatni. Látogatók milliói utaznak ide minden évben, hogy megnézzék a bugyborékoló iszapkamrákat, a kristálytiszta vizet és a Grand Prismatic Spring ragyogó színeit. Az Old Faithful tornyosuló vízkitörései szintén hatalmas látványosságot jelentenek, de a látogatáshoz az is hozzáteszi az intrikát, hogy vajon honnan jön a víz?

A felszín alatti vizek vizsgálata

"A Yellowstone-ról szerzett ismereteink régóta hiányoznak a felszín alatti részekből" - magyarázta Steven Holbrook, a Virginia Tech geotudományok professzora. - a közvetlen megfigyelésekből sokat tudunk a felszíni jellegzetességekről, a geofizikai munkákból pedig meglehetősen sokat a több kilométerrel lejjebb lévő magmatikus és tektonikus rendszerről, de nem igazán tudjuk, mi van a közepén."

Ennek kiderítésére a csapat egy egyedülálló műszert, a SkyTEM-et használta, ami egy nagy dróthurok, amelyet egy helikopter alatt vontatnak.

A hurok átmérője 80 láb volt, és a kutatók elektromosságot küldtek rajta keresztül, így elektromágneses impulzusokat hoztak létre, amelyeket a felszín alá küldtek, és válaszokat kaptak az ott lévő elektromosan vezető testektől.

Mivel a helikopter 40-50 mérföld/órás sebességgel képes haladni, a kutatók gyorsan fel tudták mérni a 3500 mérföldes nemzeti park nagy területeit. Az általuk gyűjtött adatok több mint 2500 mérföldnyi helikopteres vonalból állnak, amelyek nemcsak a park hidrotermális jellemzői alá néznek, hanem arra is, hogy ezek a jellemzők hogyan kapcsolódnak egymáshoz nagy távolságokon keresztül.

Fotó: pixabay.com

A "vízvezeték" a Yellowstone-ban

A tudóscsoport által rögzített adatok azt mutatják, hogy a parkban található  források a terület geológiájának köszönhetőek. A felszín alatti törések és repedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a hidrotermális vizek több mint fél mérföldről a föld alól közel függőlegesen emelkednek fel.

A park vulkanikus áramlatai alatt sekélyebb talajvízrétegek találhatók, amelyeket a láva határai szabályoznak, de keverednek a mélyből felszálló forró vízzel, ahogy az az ég felé lövell.

Az új kutatás fényt derít a park különböző pontjain tapasztalt eltérő kémiai és hőmérsékleti viszonyokra is. Míg korábban úgy gondolták, hogy ezek ismeretlen mélységi folyamatok következményei, a helyszínen végzett felszín alatti adatok azt mutatták, hogy a különbségek csupán a sekély talajvíz keveredésének eltéréséből adódnak. Érdekes módon az adatok azt mutatják, hogy a Parkban található, egymástól akár hat mérföldre lévő hidrotermális rendszerek is kapcsolatban állnak egymással.

Az adatok más tudományágak, például a biológusok és a hidrológusok érdeklődését is felkeltették, akik korábban alaposan tanulmányozták a helyszínt. Az adatokból származó megállapításokat a Nature című folyóiratban tették közzé.

A Yellowstone Nemzeti Park mélyben lévő termálfolyadékokat a legendás termáljellemzőkkel összekötő vízvezetékrendszerének természete gyakorlatilag ismeretlen.

A Yellowstone hidrológiájával és kémiájával kapcsolatos uralkodó elképzelések szerint a folyadékok ismeretlen geometriájú víztározókban tartózkodnak, oldalirányban áramlanak a távoli forrásokból, és a lávafolyások széleinél lépnek ki.

A talajvíz és a jelentős mennyiségű összes oldott szilárd anyagot tartalmazó termikus fluidumok jelentősen csökkentik a porózus vulkáni kőzetek ellenállását, és az ellenállásjelzésük alapján megkülönböztethetők. A termálterületeken és a fúrásokban feltérképezett agyagos szekvenciák jellemzően 1000 méternél kisebb mélységben alakulnak ki a törések által ellenőrzött termálfolyadék- és/vagy gázvezetékek felett. A legtöbb termikus jellegzetesség a magas fluxusvezetékek felett helyezkedik el, alacsony fajlagos ellenállású és alacsony szuszceptibilitású agyaggal fedett, eltemetett törések mentén. A sekély, vízszintes alatti járatok talajvizet táplálnak a medencékbe, amely keveredik a függőleges vezetékekből származó termikus fluidumokkal. Ezek a kevert folyadékok a felszínen a felszíni áteresztőképesség által szabályozottan a felszínre törnek, és a mélyebb breccsás rétegek mentén kifelé áramlanak. A gejzírmedencék között folytatódó kiáramlások a helyi talajvízzel és termikus fluidumokkal keveredve hozzák létre a megfigyelt geokémiai jeleket. Nagy pontosságú képeink a hidrotermális rendszerek geokémiai és talajvízmodelljeihez szolgáltatnak információt világszerte.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Az új erdők nem pótolják az előttük kivágottakat

Az országos és a nemzetközi szintű erdősítés megnöveli a szén elnyelését, ami elérhetővé teszi az Európai Unió klímasemlegességi céljait. Ehhez azonban az erdőméret növelése mellett az erdőállományok korát is emelni kell, ami ellentmond a jelenleg kialakult energiaválság okozta gyakorlatnak.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Fenntartható vízgazdálkodás az élhető jövőért

Hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani, amely az állampolgárok mellett a gazdálkodóknak is élhető jövőt teremt – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Prágában, a cseh elnökség keretében megrendezett BIOEAST konferencián.

Kihalt az uhuzás napjainkra

A dúvadgyérítés a vadgazdálkodás egy sarkalatos pontja. Legyen szó szőrmés vagy tollas kártevőről, kordában tartásuk, állományszabályozásuk elengedhetetlen. Így volt ez több mint száz évvel ezelőtt is. Manapság puskán kívül főként különféle csapdákkal lehet tizedelni állományukat, de hathatós módszer napjainkban nincs igazán, egyebek mellet köszönhetően a nem elégséges időráfordításra.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

Jelentős mennyiségű madarat veszélyeztet a kihalás Romániában

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ezeket a halakat találták a kutatók a Dunában

Nappali és éjszakai halászattal vizsgálták a partközeli halállományt az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói a Duna Sződliget és Vác közötti szakaszán. A gyűjtött adatok szerint a vízparthoz közeli élőhelyeken jellemzően a kisnövésű fenéklakó halak, valamint a folyómeder mélyebb részeit, illetve a nyílt vízi élőhelyet kedvelő nagynövésű halak fiatal példányai tartózkodnak.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.