Back to top

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Mezőszentgyörgyi Dávid, Egyed Barna, Gregosits Balázs, Gelencsér István, Benedek Zsuzsanna, Juhász Pál és Király László az állattenyésztési fórumon
Mezőszentgyörgyi Dávid, Egyed Barna, Gregosits Balázs, Gelencsér István, Benedek Zsuzsanna, Juhász Pál és Király László az állattenyésztési fórumon
Fotó: hba
A jelenlévők hangsúlyozták, hogy

az állattenyésztést az utóbbi 3-5 évben világszerte sújtó gondokból jó esetben 2030 környékére lábal ki az ágazat Európában,

míg vannak a világnak olyan térségei, ahol egyáltalán nincsenek gondok. Egyébként itthon az ASP 2017-es megjelenése, a 2019-es USA-Kína vámháború, a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, illetve az aszály következtében kialakult helyzetben nehéz bármit is mondani az állandóan változó helyzetről, illetve a kilátásokról – tekintettel arra, hogy takarmányból hiány van és lesz, az energia még inkább drágul.

Több ágazatban kérdés, hogy lesz-e takarmány, illetve az, hogy a télen be tudják-e fűteni az istállókat.

Vannak ugyan ágazatok, ahol télre be lehet zárni a telepeket, amin több termelő is gondolkodik, de vannak, amelyek kénytelenek kigazdálkodni a tíz-tizenkétszeresére növekedett földgázárakat.

A megjelent szakemberek a tanácskozás végén néhány javaslatot adtak arra, hogy a magyar állattenyésztésnek ne csak múltja, hanem jövője is legyen. Többen is a szervestrágya, mint melléktermék piacának a támogatását javasolták, és azt, hogy a kijuttatási szabályok is segítsék elő a műtrágyahasználat kiváltását. Egyebek mellett javasolták, hogy ahol lehet, csökkentsék az élelmiszerek ÁFÁ-ját. Az exportnövelés érdekében az EU-n kívül minél több országgal állategészségügy megállapodást kellene kötni.

Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy meg kellene szüntetni a mezőgazdasági termények energetikai célú felhasználását, azaz ne gyártsunk bioetanolt, illetve a szalmát ne erőművekben égessük el!

Amennyiben a hazai pénzügyi szereplők is hajlandók a mezőgazdaság mellé állni és a cégeknek a likviditást rendben tartani, akkor egy év múlva könnyebbnek láthatják az állattenyésztők a dolgaikat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.