Back to top

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Az egyik legnépszerűbb helyszín a MATE Udvar volt, ahol az egyetem intézetei várták az érdeklődőket, köztük 850 szakiskolást. A rendezvényre érkező gyermekek lelkesedését és érdeklődését az is kiválóan mutatja, hogy a több játékos állomást magába foglaló mesetérképet a tavalyi 2500 helyett idén 4000-en töltötték ki.

lang1686.jpg

Fotó: Lang Róbert

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a házigazda MATE rektora köszöntőjében elmondta, felértékelődött, a közgondolkodás fókuszába került az agrárium, és ezt ki is kell használni az ágazat fejlesztése érdekében. Ehhez a megújult felsőoktatás már képes megfelelő intellektuális hátteret biztosítani,

a Kaposvári Campuson megrendezett KÁN Egyetemi Napok pedig évről évre kiváló lehetőséget teremt a fiatalok pályára vonzásához.

lang8812.jpg

Nagy István kiemelte, a januárban hatályba lépő KAP-ban fokozatos csökkentés mellett, de 2027-ig megmaradnak a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások, és sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek arányá
Nagy István kiemelte, a januárban hatályba lépő KAP-ban fokozatos csökkentés mellett, de 2027-ig megmaradnak a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások, és sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek arányá
Fotó: Lang Róbert
A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a MATE összefogásával sikerrel megvalósult kiállítást több szakmai program, így a II. Állattenyésztők Napja, a 33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, a 20. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium, a Vidékfejlesztési Konferencia, továbbá az agrárszaklapok tudásátadásban beöltött szerepét ismertető eszmecsere is gazdagította.

Az Állattenyésztők Napján Dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte, a 2023. január 1-jén hatályba lépő új Közös Agrárpolitika magyar sikere, hogy fokozatos csökkentés mellett, de 2027-ig megmaradnak a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások.

Sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek arányát is, amire 2027-ig a mostanival nagyságrendileg azonos összeg, évente mintegy 202 millió euró jut.

A KÁN Egyetemi Napokon erősítette meg együttműködési szándékát a MATE és a Taskenti Állami Agráregyetem, melynek keretében idén 25 üzbég kutató látogathat Magyarországra. Ugyancsak a MATE Udvar színpadán írt alá stratégiai partneri megállapodást a MATE és az Alföldi Tej Kft. között Dr. Gyuricza Csaba rektor és Dr. Pusztai József ügyvezető. Ennek értelmében a cég gyakorlati helyszínt nyújt a MATE élelmiszertudományi, gazdaságtudományi és műszaki vonatkozású képzéseinek, és ösztöndíjprogramokat is indít a hallgatók számára.

a7303948.jpg

Fotó: Mizsei Károly

Az első nap programkavalkádja a Fedeles Lovardában ért véget, ahol a Halott Pénz zenekar adott fergeteges, gyakorlatilag teltházas koncertet.

lang1550.jpg

A győztes mén fogatban
A győztes mén fogatban
Fotó: Lang Róbert
A szakmai programokat tenyészállat-bemutatók is gazdagították, amelyek nemcsak a közvetlenül érintett állattartókat invitálták, hanem a közönség érdeklődését is felcsigázták.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége tenyésztőszervezeti nagydíját a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesület kapta a színvonalas ló- és fogatbemutatók szervezéséért, a MÁSZ Tenyésztési Nagydíját pedig a Rio-Alto Kft. kapta a kiállításon nagy számban kiválóan felkészített aberdeen angus és murray grey tenyészállatok bemutatásáért.

A kaposvári kiállításon a MATE Udvar standjai is versenyeztek.

kan2022-6-georgikon-gazdaszverseny.jpg

A Gazdászverseny első helyezettje a Georgikon Campus csapata lett
A Gazdászverseny első helyezettje a Georgikon Campus csapata lett
Fotó: Balázs Gusztáv
Először a látogatókért (akiket a legváltozatosabb módon vonzottak magukhoz a frissen sütött libamájtól a társasjátékokon át az izgalmas kísérletekig), majd az egyetemi díjakért. A legimpozánsabb stand díjat a Növénytermesztési-tudományok Intézete, a leginnovatívabb stand díjat pedig az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet nyerte.

Az agráregyetemek hallgatói között zajló Gazdászverseny célja a hallgatók megmérettetésén és a közönség szórakoztatásán túl az volt, hogy népszerűsítse a felsőfokú agrárképzési területeket. A verseny elméleti vetélkedővel indult, majd gyakorlati feladatokat hajtottak végre a hallgatók a Fedeles Lovardában. Az első helyezést és az aranyvillát a Georgikon Campus csapata szerezte meg és vette át Dr. Gyuricza Csaba rektortól.

Forrás: 
MATE közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.