Back to top

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A „mindenkinek egy kicsit” elv következtében „elhúztak mellettünk a versenytársaink”, fel kell vállalni a támogatási területek priorálását – vélekedett Gyuricza Csaba
A „mindenkinek egy kicsit” elv következtében „elhúztak mellettünk a versenytársaink”, fel kell vállalni a támogatási területek priorálását – vélekedett Gyuricza Csaba
Fotó: Lang Róbert
Egyebek mellett erről is szó esett a KÁN Egyetemi Napok keretében rendezett második Vidékfejlesztési Konferencián, amelyet több száz érdeklődő hallgatott végig.

A kormány által rendelkezésre bocsátott történelmi léptékű forrásokat csak úgy lehet hatékonyan felhasználni, ha sikerül tisztázni bizonyos stratégiai kérdéseket – húzta alá Kapronczai István agrárszakértő vitaindító előadásában.

Kapronczai István szerint „rendet kellene tenni a fejekben” a GMO tekintetében, mert, ha elmaradunk a világtól, azt keserves lesz behozni
Kapronczai István szerint „rendet kellene tenni a fejekben” a GMO tekintetében, mert, ha elmaradunk a világtól, azt keserves lesz behozni
Fotó: Lang Róbert
Ambiciózus, de reális cél lehet, hogy a magyar agrárium 8-12 év alatt felzárkózzon az EU 15-ök jelenlegi hatékonysági színvonalára. Képes lehet 20 millió ember ellátására és 15 milliárd eurós kivitelre 7-8 milliárdos szaldó mellett.

További célkitűzés lehet, hogy az export 70-80 százalékban feldolgozott, és ezen belül 50-60 százalékban másodlagosan is feldolgozott termékre irányuljon.

ehhez elsősorban a földbirtok, az üzemméret, az öntözésfejlesztés, a kutatás-fejlesztés, valamint az élelmiszeripar tekintetében lenne érdemes átgondolni az agrárpolitikát.

A magyar agrárium heterogenitása a szépsége és nehézsége is egyben – fogalmazott Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár -, amely összetett eszközrendszert tesz szükségessé. A „mindenkinek egy kicsit” elv következtében azonban „elhúztak mellettünk a versenytársaink”, ezért fel kellene vállalni a támogatási területek priorálását – vélekedett Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Feldman Zsolt rámutatott: az elmúlt időszakban a hozzáadott érték növelésére koncentrált a támogatáspolitika azokban a kiemelt ágazatokban, ahol van "értelmezhető élelmiszerbázis"
Feldman Zsolt rámutatott: az elmúlt időszakban a hozzáadott érték növelésére koncentrált a támogatáspolitika azokban a kiemelt ágazatokban, ahol van "értelmezhető élelmiszerbázis"
Fotó: Lang Róbert
A kaposvári Fino-Food Kft. jelentős szereplő a hazai tejfeldolgozásban, de kivitel tekintetében csak a réspiacon talált lehetőséget – hangsúlyozta Egyed Linda ügyvezető igazgató.

Nem lehet exportbővítésről beszélni, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű alapanyag – mutatott rá Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, aki szerint az előbérleti jog jelenthetne megoldást a nagyüzemi állattartók takarmánygondjaira.

Benedek Fülöp, a Nagisz Zrt. elnöke szerint azonban elengedhetetlen, hogy a nagyüzemi állattartó társaságok termőföldhöz jussanak.

További részletek a Magyar Mezőgazdaság jövő heti számában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.