Back to top

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Fotó: BASF
Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingvezetőjének köszöntőjét követően Korda Gabriella kampánymenedzser elmondta, hogy a BASF nemzetközi Biggest Job on Earth kampányát Magyarországon speciális formában, a tanároknak készült akkreditált tananyag kifejlesztésével valósítják meg.

Három területre készítettek tananyagot, az egyik általánosságban mutatja be a mezőgazdaságot, a másik a talajjal foglalkozik, a harmadik pedig a kenyér útját követi végig.

Kifejlesztésükben Polgárné Balogh Eszter agrármérnök-mérnöktanár működött közre és ő tartja az online kurzusokat is. Az akkreditált képzést eddig 49 településről 70 tanár végezte el. Ők segédanyagokat, óraterveket, prezentációkat is kapnak, hogy minél élvezetesebben vezethessék be a gyerekeket a mezőgazdaság világába. Kicsit nagyobbak érdeklődhetnek Winkler Róbert videója iránt, amiben egy szarvasmarhatartó családi gazdaságba tett látogatását követhetik nyomon. Az iskolákban plakátokkal hívják fel a figyelmet a lehetőségre, szeretnék tájékoztatni a szülőket és újabb tanárokat bevonni a programba.

Fotó: BASF
A megszerzett háttértudást és a kilenc kidolgozott óratervet osztályfőnöki órán vagy tematikus heteken használják a tanárok.

Kerekasztal-beszélgetésen Benkő András, a BASF termékmenedzsere a kampány hátteréről is beszélt. Igyekeztek madártávlatból rálátást adni arra, mennyi ráfordítás, energia, adott esetben lemondás árán jut el az egészséges élelmiszer a termelőtől a fogyasztóig. Manapság a szélsőséges időjárás és a nehezedő gazdasági körülmények miatt egyre hatékonyabban kell gazdálkodni, amihez korszerű gépeket, technológiákat használnak a termelők. Ehhez folyamatosan képezniük is kell magukat, ezért is lett a tananyag címe a Földigilisztától a műholdig, avagy a korszerű növénytermesztés. Erőfeszítéseiket azonban a társadalom nem becsüli meg, mert nincsenek tisztában a mezőgazdasági munkák összetettségével, a természeti folyamatokkal.

Jövőre a BASF online tanulmányi versenyt is rendez az osztályok között, a győztesek ellátogathatnak egy igazi gazdaságba, és saját szemükkel láthatják azokat a dolgokat, amikről év közben tanultak. Pályaorientációs programra is készül a BASF Hungária Kft., aminek Gumicsizma és okostraktor lesz a címe, és a mezőgazdaságot vonzó karrierlehetőségként mutatják be.

Fotó: BASF
A Pano Pékségben az alapító tulajdonos Mester Miklós kalauzolta az újságírókat. Nagyon egyszerű gondolat alapozta meg az 500 millió forintos beruházást:

lisztből, vízből és kovászból ipari méretekben, automatizáltan is lehet kenyeret sütni.

Ehhez német gépeket szereztek be és csak ötféle 75 dekagrammos kenyeret sütnek. Jelenleg naponta 1200 készül, mindössze három alkalmazottal és egy műszakban. Az üzemben nagy méretben képesek végigcsinálni a kis pékségek műveletsorát: dagasztás, kelesztés, darabolás, pihentetés, formázás és a többi.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/BASF

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lábunk alatt a kincs

A talaj létfontosságú a világ táplálásában – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a Talajok a Táplálkozásért Világszimpózium megnyitóján. – A talaj egészsége jelentősen hozzájárul az éhezés megszüntetéséhez és a bolygó egészségének helyreállításához – feltéve, hogy kezeljük a talajt fenyegető globális veszélyeket, beleértve a tápanyaghiányát is.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.