Back to top

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Az amúgy is feszült műtrágyapiac hamarosan további hiányokkal szembesülhet. A Коммерсантъ orosz napilap szerint az orosz kormány exportvámok bevezetését tervezi az ásványi műtrágyákra. A Kreml számára ez további 1,75 milliárd eurót jelentene, ami körülbelül 746 milliárd forintnak felel meg. A lap kormány közeli forrásokra hivatkozva eldöntöttnek minősíti a kérdést, egyedül a tarifák összege amiről még tárgyalások folynak. Sajtóértesülések szerint Moszkva csak augusztusban 5,8 milliárd eurós költségvetési hiányt könyvelt el az olajból és gázból származó bevételek hiánya miatt.

A nitrogéntartalmú műtrágyák exportjára vonatkozó jelenlegi korlátozásokat kvótaszabályozás formájában júniusban meghosszabbították az év végéig.

A nitrogén-műtrágyáknál 8,3 millió tonnát, az összetett műtrágyáknál 5,95 millió tonnát tesznek ki. Vlagyimir Putyin elnök szeptemberben élesen bírálta a nyugati szankciókat, és az Isztambuli Megállapodás során a műtrágyák és a mezőgazdasági termékek kivitelére vonatkozó egyszerűsítések betartását kérte. A Kreml szerint Európa okolható a globális élelmiszer válságért.

Az orosz elnök nemrég egy bejelentéssel hívta fel magára a figyelmet, a TASS orosz hírügynökség ugyanis azt írja:

Ha az európai államok enyhítenek az Oroszországgal szembeni szankciókon, készen áll 300 ezer tonna orosz műtrágya szállítására (amelyek jelenleg megrekedtek az európai kikötőkben) fejlődő országokba, ingyenesen.

Mint mondta ezzel célja, hogy ne csak az európaiak vásárolják fel az orosz műtrágyát, hanem a fejlődő országok és a világ legszegényebb országai is hozzájussanak.

A műtrágyákra és a kapcsolódó pénzügyi tranzakciókra továbbra sincsenek szankciók európai oldalról, amint azt az EU Bizottsága szeptember elején egyértelművé tette.

Forrás: 
BauernZeitung

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.