Back to top

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Kata, a győztes hidegvérű | KÁN Egyetemi napok | MMG

 

A tenyészszemlén a szakmai bírálók a 2827 törzskönyvi számú Kata nevű szürke színű magyar hidegvérű kancának ítélték a nagydíjat. Az állat tenyésztője a Kaposvári Egyetem ÁTK, kaposvári Tan és Kísérleti Üzeme, tulajdonosa és kiállítója a csóri Szajkó Ferenc.

A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége - Lótenyésztési Nagydíj
A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége - Lótenyésztési Nagydíj
Fotó: Lang Róbert

„Nagy-nagy öröm volt nekünk, hogy amikor összevetették az első helyezett ménnel, akkor is a Kata került ki győztesen”

– mondta el a tulajdonosok nevében Jámbor Irén.

Fotó: Lang Róbert
Kata a bőszénfai tenyészetből származik, mi régóta szemezgettünk vele, és az idei nyáron sikerült megvásárolnunk. Ő a harmadik hidegvérű kancánk, két fiatalabb van, Kati már 11 éves, nagyon kiemelkedő vérvonallal rendelkezik, és jelenleg is vemhes, várjuk a csikóját is. A testformája kiemelkedően szépen mutatja a hidegvérű fajtajellegeit.

Őshonos állatfajoknál, fajtáknál az elsődleges tenyészcél mindig a genetikai állomány megőrzése, de számos más cél is lehet. Ezekről a MÁSZ tenyésztési nagydíját elnyert Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület ügyvezetője, Kassanin Milán beszélt a Magyar Mezőgazdaságnak.

- Összességében a magyar hidegvérű fajtát tulajdonképpen munkalónak tenyésztették ki, fő hasznosítása az izommunkájából ered. Ennek megfelelően főleg erdőgazdaságokban, erdészetekben, legelő és gyepgazdálkodásban kapnak főszerepet, mellette vadászatban és a szabadidő hasznos eltöltésében is jelen lehet a magyar hidegvérű ló. Ennek részeként

célunk az, hogy a ménvonalak megőrzése mellett a kancacsaládokat is meg tudjuk őrizni és tovább tudjuk adni a fiatalabb generációnak.

A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
Fotó: Lang Róbert

- A tenyészszemlén több bírált állatnál is elhangzott, hogy lábproblémákkal küzdenek még a lovaink, gondolom, hogy az is cél, hogy effajta problémákat is kiküszöböljük.

- Igen, vannak erre is törekvéseink, erősebb szelekcióval dolgozunk ezen küllemi hibák kiküszöbölésén, hogy minél tökéletesebb, a fajta sztenderdjének megfelelő tenyészanyagunk legyen.

A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
Fotó: Lang Róbert

A kaposvári tenyészszemle eredményei:

Kancabírálat:

1. helyezett: 2827 Kata, szürke színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője: Kaposvári Egyetem ÁTK, Tan és Kísérleti Üzem, Kaposvár. Tulajdonos és kiállító: Szajkó Ferenc, Csór.

Megosztott 2. helyezett: 3113 Móni, fekete színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője: Gyurkovics László András, Pápa. Tulajdonos és kiállító: Gyurkovics László, Pápa.

Megosztott 2. helyezett: 3120 Róna, fekete színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője: Bisztricz Lajos, Hobol. Tulajdonos és kiállító: Paska Ferenc, Fonó

3. helyezett: 3095 Mirza, sárga deres színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője: Kreka Ferenc, Karád. Tulajdonos és kiállító: Varga József, Magyarszék

A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
Fotó: Lang Róbert

Ménbírálat:

1. helyezett: 6574 Ceglédbercel-342 Szilaj, sárga színű magyar hidegvérű mén. Tenyésztője: Túri Norbert, Csongrád. Tulajdonos és kiállító: Stocker Ferenc, Pilisvörösvár

2. helyezett: 5694 Tiszaföldvár-260 Vince, sárga színű magyar hidegvérű mén. Tenyésztője: Nakicer Kft., Martfű. Tulajdonos: Farkas Lajos, Tokod. Kiállító: MATE Kaposvári Campus, Vadgazdálkodási Tájközpont, Bőszénfa.

3. helyezett: 5699 Segesd-162 Matyi, szürke színű magyar hidegvérű mén. Tenyésztője: Gábor János, Segesd. Tulajdonos és kiállító: Árvai Ágoston, Nagykáta

A Nagydíjat kapja 2827 Kata, szürke színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője: Kaposvári Egyetem ÁTK, Tan és Kísérleti Üzem, Kaposvár. Tulajdonos és kiállító: Szajkó Ferenc, Csór.

A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok megnyitó ünnepsége
A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok megnyitó ünnepsége
Fotó: Lang Róbert

Különdíjak:

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület különdíjban részesíti a kiállításon résztvevő tenyésztőit:

Nagy Ferenc tiszaföldvári tenyésztő a magyar hidegvérű ötös ménfogat színvonalas bemutatásáért.

Gyurkovics László pápai tenyésztő a magyar hidegvérű ötös kancafogat színvonalas bemutatásáért.

Pekár László perekedi tenyésztő a magyar hidegvérű négyes kancafogat színvonalas bemutatásáért.

MATE Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpont, Bőszénfa a magyar hidegvérű kettesfogatok színvonalas bemutatásáért.

Cseprekál István ráckeresztúri tenyésztő a magyar hidegvérű kettes ménfogat színvonalas bemutatásáért.

Jáger József kunadacsi tenyésztő a 6569 Iharos-223 Vitéz, fekete színű magyar hidegvérű mén bemutatásáért. Tenyésztője: Beke László, Iharos. Tulajdonos és kiállító: Jáger József, Kunadacs.

Csernyi János zselickislaki tenyésztő a 6233 Sellye-15 Tamburás, sárga színű magyar hidegvérű mén bemutatásáért. Tenyésztője: Petkó Sándor, Sellye. Tulajdonos és kiállító: Csernyi János, Zselickislak.

Green Agro Island Kft. nagyrécsei vállalkozás a 6570 Zalalövő – 12 Kevin, fekete színű magyar hidegvérű mén bemutatásáért. Tenyésztője:Horváth László, Zalalövő. Tulajdonos és kiállító: Green Agro Island Kft., Nagyrécse.

Tánczos Tamás hetesi tenyésztő a 6095 Hobol-61 Rokkó, fekete színű magyar hidegvérű mén bemutatásáért. Tenyésztője: Bisztricz Lajos, Hobol. Tulajdonos és kiállító: Tánczos Tamás, Hetes.

Csapó Attiláné ladi tenyésztő a 3842 Karád 17 Rigó, 1998 évi fekete színű magyar hidegvérű mén bemutatásáért. Tenyésztője: Kreka Ferenc, Karád. Tulajdonos: NÉBIH, Budapest. Kiállító: Csapó Attiláné, Lad.

Tenyésztőszervezeti nagydíj:

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége tenyésztőszervezeti nagydíjat adományozott a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesületnek színvonalas ló- és fogatbemutatók szervezéséért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2022 munkalovas szemmel

Mozgalmas, ugyanakkor rendkívül sikeres évet zár a Working Equitation Magyarország Sportegyesület. Edzőtáborok és versenyek régi és új helyszíneken, edzőképző tanfolyam, világbajnokság Franciaországban… Most felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat, és előretekintünk a következő esztendőre is.

A majálistól az Európa-bajnokságokig - Görög Gábor

Fiatal tehetségeket bemutató rovatunkban ebben a hónapban Görög Gáborral beszélgettünk, aki 2012 óta foglalkozik a fogathajtással. Az első versenye 2014. május 1-jén volt egy majálison, ekkor hajtott először közönség előtt. Azzal a lóval mutatkozott ott be, akivel később két Európa-bajnokságon is részt vett.

Saru Zsolttal az utánpótlásról

Az NLSF Program keretein belül indított fogathajtás utánpótlás munka­csoport egyik tagjával, Saru Zsolttal beszélgettem – az egyik olyan edzővel, akinek a legtöbb tanítványa vagy menedzseltje indult az idei, Kisbér-Ászáron megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságon.

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Telephelybővítés Uszódon

Felavatták Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő telephelyén elkészült új nyári szállást, amely a Megújuló Vidék, Megújuló Agrárium program szerinti technológiai fejlesztéssel párosult.

Jelentős csapadék segíti a talajok feltöltődését

Az elmúlt két hétben főként az ország nyugati, északnyugati felén hullott számottevő csapadék. Az előttünk álló napokban azonban országszerte jelentős mennyiségre van kilátás nagyrészt enyhe esők, de vasárnaptól az északi, északkeleti országrészben egyre nagyobb területen hó formájában. Így a jövő hét első felében téliesre fordul időjárásunk, és ez az erős éjszakai lehűlésekben is megmutatkozik.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.