0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

A hosszú élet ígéretével kecsegtető diéta egy Valter Longo nevű biokémikus, a Dél-kaliforniai Egyetem Longevity Institute igazgatója által összeállított étkezési ajánlásokból áll. Ő a böjt szerepével, a tápanyagok génjeinkre gyakorolt hatásával és azzal kapcsolatos kutatásairól ismert, hogy ezek hogyan befolyásolhatják az öregedést és a betegségek kockázatát. Bár a longevity diéta az idősebb felnőtteket célozza meg, a fiatalabbaknak is ajánlott. Longo elmondta, hogy tervei szerint 120 évig szeretne élni, ennek érdekében követi ezt az étrendet.

Hogyan néz ki ez az étrend?

Az étrendben szereplő élelmiszerek zöldségek, gyümölcsök, diófélék, hüvelyesek, olívaolajok és alacsony higanytartalmú tenger gyümölcsei. Tehát a longevity diétában a legtöbb élelmiszer növényi alapú, mely általában magasabb vitamin- és ásványianyag-, élelmi rost- és antioxidáns-tartalommal, valamint alacsonyabb telített zsír- és sótartalommal rendelkezik.

A diéta során nem javasolt a túlzott hús- és tejtermékfogyasztás, valamint a magas feldolgozott cukor- és telített zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása.

Azoknak, akik nem akarnak lemondani a tejtermékekről, azt javasolják, hogy a tehéntejről térjenek át a kecske- vagy juhtejre, amelyek tápanyagprofilja némileg eltérő. De kevés bizonyíték van arra, hogy a juh- és kecsketej több egészségügyi előnnyel járna. Az erjesztett tejtermékek (például a sajt és a joghurt) beiktatása az étrendbe, ahogyan azt a diéta ajánlja, előnyös, mivel szélesebb körű mikrobiomot (jó baktériumokat) biztosít, mint bármely tej.

Létezik némi hasonlóság

Sokan hasonlóságot fedezhetnek fel a longevity és más diéták között, például a mediterrán diétához az olívaolaj ajánlott fogyasztása miatt hasonlít. Ezen felül számos nemzeti, bizonyítékokon alapuló étrendi irányelvhez is hasonlít, köztük például az ausztrálhoz.

Az ausztrál étrendi irányelvekben ajánlott élelmiszerek kétharmada növényi eredetű élelmiszerekből (gabonafélék, hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek) származik,

így növényi alapú alternatívákat is biztosítanak a fehérjék (bab, lencse és tofu) és a tejtermékek (szójaalapú italok, amennyiben ezeket kalciummal egészítik ki) számára.

Időszakos böjtölés

A hosszú élettel kecsegtető diéta másik aspektusa a meghatározott böjtölési időszakok, az úgynevezett szakaszos böjt. Azt javasolja, hogy 12 órás időkeretben étkezzünk, és lefekvés előtt három-négy órával már ne együnk. Az időszakos böjtölés során az emberek általában 16-20 órán át böjtölnek, négy-nyolc órás étkezési ablakkal. Egy másik időszakos böjtölési lehetőség az 5:2 diéta, amelyben az étkezést a hét két napján körülbelül 2000-3000 kilojoule-ra korlátozzák, a másik öt napon pedig normálisan étkeznek.

A bizonyítékok szerint az időszakos böjt az inzulinrezisztencia javulásához vezethet, ami jobb vércukorszint-szabályozást eredményez.

Ez csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és más krónikus betegségek, például a szívbetegségek és az elhízás kockázatát.

Egészséges testsúly fenntartása

A longevity diéta azt javasolja, hogy a túlsúlyos emberek csak két főétkezést fogyasszanak naponta – reggelit és egy déli vagy esti étkezést -, valamint csak két alacsony cukortartalmú uzsonnát. Ezzel próbálják csökkenteni a kilojoule-bevitelt a fogyás érdekében.

Az ajánlás másik fontos szempontja a nassolás csökkentése, különösen a magas telített zsír-, só- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának esetében. Ezek azok az élelmiszerek, amelyeket jellemzően egyszeri ételeknek vagy ultrafeldolgozott élelmiszereknek nevezünk.

Együnk szivárvány színű ételeket

A diéta a tápanyagokban gazdag ételek fogyasztását javasolja, amit a legtöbb táplálkozási irányelv is szorgalmaz. Ez azt jelenti, hogy növényi élelmiszerekben gazdag étrendet kell fogyasztani, és az egyes élelmiszercsoportokon belül változatos ételeket kell fogyasztani.

Minden más-más színű gyümölcs és zöldség más-más tápanyagot tartalmaz, ezért ajánlott a különböző színű gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.

Az ajánlás, hogy a finomított gabonafélék, kenyerek, tészták és rizs helyett a teljes kiőrlésű gabonafélék választékát válasszuk, szintén a legjobb táplálkozási bizonyítékokat tükrözi.

A fehérjebevitel korlátozása

Ez a diéta a fehérjebevitel napi 0,68-0,80 g/testsúlykilogrammra történő korlátozását javasolja. Ez egy 70 kg-os személy esetében napi 47-56 g fehérjét jelent. Például az alábbi élelmiszerek mindegyike körülbelül 10 g fehérjét tartalmaz: két kis tojás, 30 g sajt, 40 g sovány csirke, 250 ml tej, 120 g tofu, 60 g dióféle vagy 300 ml szójaital. A legtöbb ausztrál könnyen beviszi ezt a mennyiségű fehérjét, azonban az idősek, (akik ennek az étrendnek az eredeti célcsoportja), kevésbé tudják fedezni a fehérjeszükségletüket. További javaslat a diéta követése során, hogy a fehérje nagy része növényi forrásból vagy halból származzon.

Mik lehetnek a problémák?

A diéta három-négynaponta multivitamin- és ásványi anyag-kiegészítők szedését javasolja. Longo szerint ez megakadályozza az alultápláltságot, és nem okoz táplálkozási problémákat. Azonban számos egészségügyi szervezet, köztük a Rákkutatási Világalap, a Brit Szív Alapítvány és az Amerikai Szív Szövetség nem ajánlja a táplálékkiegészítők szedését a rák vagy a szívbetegségek megelőzésére.

Táplálék kiegészítőket csak az orvos tanácsára szabad szedni, miután a vérvizsgálat kimutatta egy adott tápanyag hiányát. Ennek oka, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok nagy mennyiségben károsak lehetnek.

Összességében elmondható, hogy ez a diéta számos egészséges táplálkozási minta aspektusának összeállítása, melyek már most is népszerűek, mivel javítják az egészségünket és csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Ám amit a longevity diéta nem említ, az a testmozgás fontossága az egészség és a hosszú élet szempontjából.

Forrás: theconversation.com