Back to top

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Fotó: Pixabay
A korszerű dízelmotorokba nemcsak gázolaj kell, hanem

a füstgázban lévő nitrogén-oxidok nitrogénné és vízzé alakításához szükséges adalékanyag is,

közismert nevén AdBlue (a Németországban elterjedt márkanév vált közismertté, de nemcsak ilyen néven forgalmazzák az erre a célra szánt vizes karbamidoldatot, a DEF és az AUS 32 ugyanezt jelenti). Lényeg, hogy az Euro 5 és Euro 6 kibocsátási norma teljesítése nem megy e nélkül az adalékanyag nélkül, így a korszerű dízel-személyautók el sem indulnak, ha nincs betöltve belőle megfelelő mennyiség, a mezőgazdasági gépek pedig a motorteljesítmény részleges korlátozásával reagálnak a helyzetre.

A német agrarheute.com portál a Deutz AG, a Fendt és a John Deere gyárakat elsőként arról kérdezte, hogy tényleg hiány van-e az AdBlue-ból, mint ahogy az utóbbi hónapokban ez már többször szerepelt a hírekben. Mint a válaszaikból kiderült,

hiányról nincs szó, csak esetenként hosszabb szállítási idővel (5-40 nap) kell számolni, és persze lényegesen felmentek az árak.

A másik hétköznapi helyzet adta kérdés az volt, hogy ha minden mezőgazdasági üzem használ karbamidot műtrágyaként, esetleg takarmányként (vannak granulált és folyékony változatok is), akkor abból lehet-e házilag AdBlue-t keverni. A gépgyártók

egyértelműen óva intik ettől a kísérletező kedvű gazdákat,

mondván, hogy így semmiképpen nem tudnák elérni azt a fokú tisztaságot, amit egy ilyen adalékanyag előállítására vonatkozó szabvány előír.

Ezenkívül néhány praktikus tanácsot olvashatunk még a cikkben az AdBlue tárolásával kapcsolatban. Különösebben nem nagy kihívás, csak az extrém hidegtől és az extrém melegtől kell óvni, a –5 °C és 30 °C közötti tartomány megfelelő. De az sem katasztrófa, ha rövid időre alacsonyabb vagy magasabb a hőmérséklet, maximum az eltarthatósági idő rövidül. Ökölszabály, hogy az alapvetően 18 hónapos szavatossági idő a 30 °C-os felső határ fölött 5 °C-onként rövidül hat hónappal; vagyis például ha hosszabb ideig 35 °C van a tárolóhelyiségben, akkor 12 hónapra csökken. Ha az ajánlottnál hidegebb van, az kisebb gond. Az AdBlue –11 °C-on megfagy ugyan, de felengedés után gond nélkül használható. Csak arra kell ügyelni, hogy a tárolóedény meg ne repedjen, mert a vízhez hasonlóan megnő a térfogata fagyott állapotban, olvastuk az agrarheute.com gyakorlati tanácsadójában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

Intelligens permetezés Európában

Az idei SIMA kiállításon mutatta be Európában a John Deere a növényvédő permetezőgépeihez kifejlesztett See & Spray funkciót. A gépeket az amerikai vállalat hollandiai gyárában, Horstban gyártják.

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Üres konténerekkel teli raktárak

A legfrissebb hírek szerint újabb globális szállítási gond kezd kibontakozni a túl sok üres konténer miatt.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.