Back to top

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Annak ellenére, hogy vadon jól megél hazánkban, a nemesített tüske nélküli szederfajtákat olyan helyre érdemes telepíteni, ahol a szőlő is jól érzi magát. A téli hideget körülbelül mínusz 20 °C-ig elviselik, nagyobb veszély rájuk nézve a korai őszi fagy, mert hosszú a tenyészidejük. A talaj kémhatására nem igényes a szeder, annál inkább a szerkezetére és a vízmegtartó képességére: mély rétegű, középkötött, magas humusztartalmú és kellően levegőzött talajban fejlődik kielégítően.

A szárazságra és a magas vízállásra egyaránt érzékenyen reagál. Különösen a termés fejlődésének időszakában, a nyár második felében van szüksége sok vízre.

Hosszú virágzási ideje miatt a szüret is több mint egy hónapon át tart
Hosszú virágzási ideje miatt a szüret is több mint egy hónapon át tart
Nagyon erőteljesen fejlődő növény, tősarjai elérhetik a 3-5 m hosszúságot is. Az első évben ősszel, rövid nappalos körülmények közt fejlődnek ki rajtuk a termőrügyek, amelyekből a második évben alakul ki a termés. A letermett kétéves vesszőket le kell metszenünk a tőről. A szeder nem nevel gyökérsarjakat, ezért nagyon kell vigyázni arra, hogy épségben maradjon a tő. A hajtások méretéből adódik, hogy mindenképpen támrendszer mellett kell nevelni, és célszerű szétválasztani az éves hajtásokat és a termővesszőket. Ez megoldható kettős huzalos támrendszerrel, vagy nagy tőtávolságot tartva, egy síkban két oldalra vezetve a vesszőket. Legalább 2,5 m sor- és tőtávolságra ültessük a szedret, a sortávolság pedig lehet még nagyobb. A tövek megerősödéséhez érdemes a második évben visszavágni a sarjakat, mert általában nem elég fejlettek ahhoz, hogy igazán szép termést adjanak.

Későn, júniusban kezd virágozni, és majdnem egy hónapon át nyílnak a rövid termőhajtáson fejlődő, jó nektártermelő virágai. Egy-egy termőhajtáson 20-25 gyümölcs kifejlődésére számíthatunk, a virágzástól számítva 40-60 nap múlva.

A szeder lehajló sarjai a csúcsuknál meggyökeresednek, és leválasztva új növény fejlődik belőlük, de a gyakorlatban a hosszú hajtások végét visszavágják, hogy kezelhetőbb legyen a növény.

Létezik törpe növekedésű szeder is
Létezik törpe növekedésű szeder is
Az alapfaj erősen tüskés, de amerikai nemesítők létrehoztak tüske nélküli fajtákat is, legismertebb közülük a Thornfree, a Hull Thornless, a Black Satin. Skót tüskétlen fajta a Loch Ness. Ez utóbbi a legszebb gyümölcsű és legkorábbi fajta: július közepétől szeptember elejéig szedhetjük róla a nagy, tompa kúp alakú, kemény, fényes fekete bogyókat. A többi fajta július végétől szeptember közepéig, október elejéig érleli a gyümölcsét.

Metszése két menetben történik: ősszel vágjuk ki a letermett vesszőket, kora tavasszal pedig az előző évben fejlődött sarjakról kell eltávolítani a talaj közelében fejlődött és a fölösleges másodrendű elágazásokat. Egy sarjon 2-3 ilyen oldalágat hagyjunk meg középtájon, mert azok a legerősebbek. Szükség lehet a visszametszésükre is, ahol már nem érik el a ceruzavastagságot.

Még egy javasolt munka vár ránk áprilisban, a szedertövek felkupacolása.

Ennek növényvédelmi oka van, ugyanis az utóbbi évtizedekben súlyos kárt okoz a szeder-darázsszitkár, ami a talaj közelében helyezi tojásait a tőre, és a kifejlődő lárvák a sarjak, vagy súlyos esetben az egész tő pusztulását okozzák a talajfelszín alatti rágásukkal. Május közepétől rajzanak, ezért érdemes már áprilisban megnehezíteni számukra a tojásrakást. A tő feltöltögetését egyszer érdemes megismételni.

A Hull Thornless fajta bogyó gömbölydedek
A Hull Thornless fajta bogyó gömbölydedek

Egészen idáig a hagyományos szederfajtákról volt szó, az utóbbi években megjelentek a sarjon termő, málnához hasonlón művelhető fajták (Reuben®, Direttisima® Montblanc®), amelyek az éves sarjon teremnek és ősszel egyszerűen mindent le kell „kaszálni”. Törpe növésű fajta a Lowberry® Little Black Prince®, amit akár edényben az erkélyen is nevelhetünk.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.