0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

A múlt hét második felében még jelentős esők öntözték a földeket, a Kisalföld kivételével a Dunántúl nagy részén, és a keleti országrész északi tájain valamint a déli határ mentén is 20- 50 mm esett, míg az Alföld nagy részén 5-15 mm-t, a Kisalföldön 10-20 mm-t mérhettünk. A hét elejétől szárazabbra fordult időjárásunk, és már csak északkeleten és a Dunántúl keleti felén fordultak elő elszórt esők, záporok.

Az elmúlt 10 illetve 30 nap csapadékösszege is jelentően meghaladta az ilyenkor szokásos értékeket az ország nagy részén, az Alföldön sokfelé szeptemberben több eső esett, mint az egész nyár folyamán, beleértve az augusztus utolsó dekádjának csapadékos időszakát is.

A talajok felszín közeli rétege az elmúlt napokban kissé száradni, szikkadni tudott, de így is telítettség közeli állapotban van, ahogy az Alföld középső tájainak kivételével az ország nagy részén a felső fél méteres talajréteg is közel telített, már a mélyebb rétegekbe szivárog a nedvesség, ahol azonban még bőven van hely a víz számára.  

A hőmérséklet az átlagos értékek körül alakult az elmúlt napokban. A legmelegebb órákban 17-20 fokot mérhettünk, míg hajnalonként a hétvégén és hétfőn 9-12 fokig, azóta pedig a kevésbé felhős időben 10 fok alá, szerdán sokfelé 5 fok alá hűlt a levegő, és a talajmenti fagyok is megjelentek.

Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban. A csapadékos időben azonban a gyomok is gyors növekedésnek indultak, és a gombás megbetegedéseknek is kedvezett a megnövekedett páratartalom.

Az előttünk álló egy hétben is folytatódik a nagyrészt napos, száraz, csendes őszi idő hajnali köd- és párafoltokkal. Szombat este éri el hazánkat nyugat felől egy hidegfront, melyhez kapcsolódóan kissé több lesz a felhő, és szombat estétől vasárnap délig főként az északi országrészben néhol előfordulhat gyenge eső, zápor, valamint az északnyugatira forduló szél is nagy területen megélénkül. Ezt követően kedden és szerdán alakulhatnak ki helyenként kisebb esők, záporok, de összességében a száraz idő lesz a jellemző. A héten kissé melegszik az idő. A hajnali minimumok a fagyzugos területeken is 5, máshol 8-12 fok körül alakulnak, napközben pedig 20-23 fokig melegszik a levegő, Vasárnaptól pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, ami hétfőtől az éjszakai lehűlésben is érezhető lesz. A jövő hét első felében a hidegre érzékeny területeken ismét 5 fok alá hűl a reggelente a levegő, és talajmenti fagyokra is számítani lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu