Back to top

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

A múlt hét második felében még jelentős esők öntözték a földeket, a Kisalföld kivételével a Dunántúl nagy részén, és a keleti országrész északi tájain valamint a déli határ mentén is 20- 50 mm esett, míg az Alföld nagy részén 5-15 mm-t, a Kisalföldön 10-20 mm-t mérhettünk. A hét elejétől szárazabbra fordult időjárásunk, és már csak északkeleten és a Dunántúl keleti felén fordultak elő elszórt esők, záporok.

Az elmúlt 10 illetve 30 nap csapadékösszege is jelentően meghaladta az ilyenkor szokásos értékeket az ország nagy részén, az Alföldön sokfelé szeptemberben több eső esett, mint az egész nyár folyamán, beleértve az augusztus utolsó dekádjának csapadékos időszakát is.

A talajok felszín közeli rétege az elmúlt napokban kissé száradni, szikkadni tudott, de így is telítettség közeli állapotban van, ahogy az Alföld középső tájainak kivételével az ország nagy részén a felső fél méteres talajréteg is közel telített, már a mélyebb rétegekbe szivárog a nedvesség, ahol azonban még bőven van hely a víz számára.  

A hőmérséklet az átlagos értékek körül alakult az elmúlt napokban. A legmelegebb órákban 17-20 fokot mérhettünk, míg hajnalonként a hétvégén és hétfőn 9-12 fokig, azóta pedig a kevésbé felhős időben 10 fok alá, szerdán sokfelé 5 fok alá hűlt a levegő, és a talajmenti fagyok is megjelentek.

Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban. A csapadékos időben azonban a gyomok is gyors növekedésnek indultak, és a gombás megbetegedéseknek is kedvezett a megnövekedett páratartalom.

Az előttünk álló egy hétben is folytatódik a nagyrészt napos, száraz, csendes őszi idő hajnali köd- és párafoltokkal. Szombat este éri el hazánkat nyugat felől egy hidegfront, melyhez kapcsolódóan kissé több lesz a felhő, és szombat estétől vasárnap délig főként az északi országrészben néhol előfordulhat gyenge eső, zápor, valamint az északnyugatira forduló szél is nagy területen megélénkül. Ezt követően kedden és szerdán alakulhatnak ki helyenként kisebb esők, záporok, de összességében a száraz idő lesz a jellemző. A héten kissé melegszik az idő. A hajnali minimumok a fagyzugos területeken is 5, máshol 8-12 fok körül alakulnak, napközben pedig 20-23 fokig melegszik a levegő, Vasárnaptól pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, ami hétfőtől az éjszakai lehűlésben is érezhető lesz. A jövő hét első felében a hidegre érzékeny területeken ismét 5 fok alá hűl a reggelente a levegő, és talajmenti fagyokra is számítani lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Lábunk alatt a kincs

A talaj létfontosságú a világ táplálásában – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a Talajok a Táplálkozásért Világszimpózium megnyitóján. – A talaj egészsége jelentősen hozzájárul az éhezés megszüntetéséhez és a bolygó egészségének helyreállításához – feltéve, hogy kezeljük a talajt fenyegető globális veszélyeket, beleértve a tápanyaghiányát is.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.