Back to top

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

A lisztharmatgombának különböző fajai ismertek, minden egyes növénynek megvan a saját lisztharmata. Ugyanakkor a betegség tünetei szinte azonosak, fehér vagy szürke foltok borítják a növény levelének színét, olykor a hajtásokat és a virágok csészelevelét. A lisztharmat nyáron erőteljesen fertőzi a dísznövényeket, díszcserjéket és fákat is. Ennek megelőzésére fel kell készülnünk.

A lisztharmat ritkán okozza a növények pusztulását, de megbetegíti, legyengíti azokat, rontja az esztétikai élményt és csökkenti értéküket és termésmennyiségét.

Lisztharmatfertőzés petúnián
Lisztharmatfertőzés petúnián
Ha a fertőzés megtörtént, mindent meg kell tennünk, hogy a kórokozót elpusztítsuk és terjedését megakadályozzuk. Amennyiben a levélfelület nagy részét borítja be a kórokozó, a levél gyakran lehullik.

A gomba áttelelhet a fertőzött rügyekben, a növényi hulladékban, tavasszal spórákat termel, amit szél, vízcsepp, vagy rovarok juttathatnak a növényekre. A lisztharmat elterjedését elősegítheti a magas páratartalom, a dús növényzet, a fényhiány, a túlzott nitrogénadagolás, a hideg talaj. A fiatal, lédús növényeket kedveli. Párás időben, huzamos 24 °C fölötti hőmérséklet mellett járványszerű betegséget okozhat. Érzékeny a lisztharmatra a rózsa, ezért láthatók egyes szőlőültetvényekben rózsabokrok a sorok végén – azokon hamarabb kialakul a fertőzés, mint a szőlőn. Azok a növények is hamarabb megbetegszenek, amelyek nem érzik igazán jól magukat, így például a melegtől szenvedő árvácska vagy petúnia hamar lisztharmatos lesz.

Védekezésként egészséges növényeket kell ültetnünk, és figyeljünk arra, hogy a lisztharmatra érzékeny növények ne kerüljenek árnyékos helyre.

A petúnia szőrös levelén is jól látható a micéliumbevonat
A petúnia szőrös levelén is jól látható a micéliumbevonat
A közvetlen napfényt ugyanis nem kedveli a gomba. Kerülni kell a növények bőséges és gyakori öntözését. Amennyiben lehetséges, távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött növényi részeket. A növények ritkításával elősegítjük a jobb légmozgást, így kevésbé lesznek párás körülmények között, ezzel csökken a fertőzés veszélye.

Minden lisztharmat ellen használhatunk kontakt kénkészítményeket, de azoknál fennáll a perzselés veszélye, ha nagy melegben permetezünk. Felszívódó gombaölő szerek is rendelkezésre állnak a kórokozó elpusztítására: Topas 100 EC (5 ml 10 l vízhez), Amistar, illetve Conclude vagy Mirador (10 ml 10 liter vízhez). A narancsolajat tartalmazó Prev Gold biológiai művelésben is használható, sokoldalú készítmény, a lisztharmat mellett levéltetvek és más szívókártevők ellen is bevethetjük (40-60 ml 10 liter vízhez), de ez is perzselhet.

Az úgynevezett egyszerű anyagok közül, amelyek a háztartásban is előfordulnak, több is alkalmas a lisztharmat elleni védekezésre.

A lecitin elsősorban a rózsalisztharmat elleni kezelésekre javasolt 3-12 alkalommal, minimum 5 napos permetezési intervallum betartásával. A permetlé elkészítésekor 10 liter vízhez 7-8 gramm lecitint szükséges adagolni. A permetléből az állomány lombtömegéhez igazítva hektáronként 100-300 litert kell kijuttatni. Otthon házilag szódabikarbónából készíthető ellenszer is hatékony. Egy liter vízhez 2-3 teáskanálnyi szódabikarbónát és egy-egy teáskanálnyi olívaolajat és mosogatószert kell keverni. Tehéntejjel is lehet védekezni a lisztharmat ellen: 1-4 liter tejhez 10 liter vizet adva. A folyamatos védelem érdekében a legtöbb gombaölő szert 7-14 naponta újra használni kell.

Rózsán a bimbókat is bevonja a fehér micéliumszövedék
Rózsán a bimbókat is bevonja a fehér micéliumszövedék

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.