Back to top

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

Fotó: Horizon
A világ növekvő népességének táplálása (amely 2050-re eléri a 9,8 milliárd főt az ENSZ előrejelzései szerint) és a természeti erőforrások megóvásának szükségessége a következő generációk számára elsőre ellentmondásosnak tűnhet. De a megoldás, bár még nem látszik, biztosan nem elérhetetlen. Európai tudósok a közelmúltban felhívták a figyelmet a mikroalgákra, más néven fitoplanktonokra, amely egysejtű fotoszintetikus mikroorganizmusokból álló algák alcsoportja.

A legtöbb ember ismeri az algák legnagyobb formáját, a moszatot vagy a hínárt. Akár három méter hosszúra is megnőhet, és bizonyos formákban közismert csemege. A tengervízben és édesvízben egyaránt előforduló rokon fajok mikroalgák rendkívüli tulajdonságaik miatt kerültek a kutatások fókuszába.

Ezek a mikroszkopikus élőlények felhasználhatók állati takarmányozásra, különösen az akvakultúrában, valamint különféle élelmiszerekben, például tésztákban, vegán kolbászokban, energiaszeletekben, pékárukban és növényi krémekben.

Fotó: Pixabay
A legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő mikroalgát termesztés során állítják elő, például a chlorella vagy a spirulina port, amelyek jelentős egészségügyi előnyökkel járnak. Egyes mikroalgatörzsek nemcsak a fehérje 65-70%-át halmozzák fel, hanem fenntartható forrásai az omega-3 zsírsavnak is – ez az anyag hagyományosan főként halból és halolajból származik.

További bioaktív vegyületek találtatók meg bennük, mint például a B12-, K- vagy D-vitamin. Ezért mondható, hogy a mikroalgák jelentős egészségügyi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek potenciálisan csökkentik a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A mikroalgákat sokféle helyen, nagyon eltérő körülmények között termeszthetők

- mondta Massimo Castellari, aki részt vesz a Horizon által finanszírozott ProFuture projektben, amelynek célja a mikroalgák termelésének növelése.

A mikroalgák intenzív termesztésének technológiája az 1950-es évek óta fejlesztés alatt áll. Napjainkban a mikroalgákat nyitott vagy zárt rendszerű fotobioreaktorokban termesztik, melyek a biomassza-termelés szabályozására szolgáló edények. A zárt rendszerű változat, bár drágább, nagyobb kontrollt biztosít a paraméterek felett, és kisebb a szennyeződés kockázata.

Az anyag korántsem csak egy divatos étrend-kiegészítő. Például Csádban, egy tengerparttal nem rendelkező, alacsony jövedelmű országban a Csád-tóból szüretelt spirulina fogyasztása jelentősen javította az emberek táplálkozási állapotát, mivel a spirulina kiváló fehérje- és mikrotápanyag-forrás.

Fotó: Horizon
A mikroalgák tápértékén túl a szén-dioxid megkötésével éghajlati előnyöket, valamint gazdasági előnyöket kínálnak a mezőgazdasági területek hatékonyabb felhasználásával és – a nem szántóterületek hasznosításával – a biomassza-termelés lehetőségének bővítésével.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint 2019-ben összesen kevesebb mint 57 000 tonnát termesztettek, így kijelenthető, hogy a mikroalgák termelése még nagyon korai szakaszában van. Összehasonlításképpen: 2019-ben az elsődleges növénytermesztés 9,4 milliárd tonna volt.

Bár a szerves mikroalgák élelmiszer- és takarmánytermesztésének előnyei jelentősek, a piac növekedéséhez olyan akadályok leküzdésére lesz szükség, mint például az automatizált termelés hiánya az iparban

– állítja Castellari, aki a spanyolországi barcelonai Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kutatási és Technológiai Intézet munkatársa.

Az automatizálás még mindig nem valósult meg teljesen. Európában vannak kistermelők, mert a munkafolyamat még mindig kézimunkaerőt igényelnek, tehát még dolgoznak a mérnökök a folyamatok optimalizálásán.

Fotó: Pixabay
A kihívások jóval túlmutatnak a termesztésen. A mikroalgák esetében a biomasszát fel kell dolgozni, meg kell tisztítani és szárítani, mielőtt használható port nyerhetnének belőle. A következő lépés a termelés növelése a költségek csökkentése érdekében.

Emellett szabályozási kihívások is vannak. Jelenleg csak néhány mikroalgafaj engedélyezett az Európai Unióban.

„Európában még csak a fejlesztés kezdeti szakaszában tart a technológia”

– mondta Castellari. „Több ezer mikroalgafaj létezik, de élelmiszer-fogyasztásra vagy takarmányozásra csak hét faj engedélyezett.”

Castellari és csapata más fajok felhasználási lehetőségeivel kapcsolatos ismeretek megszerzése érdekében ezeket a más típusú mikroalgákat is vizsgálja. E kihívások miatt a mikroalgát tartalmazó termékek portfóliója ma is korlátozott. De ha ezeket az akadályokat le lehet küzdeni, akkor a mikroalgák iparának általános kilátásai ígéretesek. A növény amellett, hogy élelmiszer- és takarmányforrás, bioüzemanyagként, kozmetikumként, műtrágyaként és egészségügyi kiegészítőként is felhasználható.

A tudósok abban egyetértenek, hogy a mikroalgák jobbá tehetik étkezésünket.

A mikroalgák segíthetnek növelni a fehérjetermelést Európában, így csökkentjük más országoktól való függőségünket

– mondta Castellari, a ProFuture projekt munkatársa.

Forrás: 
Horizon Magazine

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

A vizes élőhelyek megőrzéséért

A legrégebbi természetvédelmi államközi megállapodás az a bizonyos Ramsari Egyezmény, amely a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, a vízimadarak élőhelyeiről szól. Az egyezmény létrejötte a XX. század második felében jelentősen felgyorsuló vizes élőhelyek pusztulásának, valamint a vízimadarak eltűnésének az eredménye.