Back to top

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Joe Pilade arról számolt be a BBC-nek, hogy az Eveshamben lévő vertikális kertészete rekord mennyiségű megrendeléseket kap.

Illusztráció
Illusztráció

Az egymás fölött elhelyezett termesztőközegekben saláták nőnek, és amíg szabadföldön a szokatlanul száraz nyár óriási terméskiesést okozott, a kontrollált környezetben szépen fejlődnek a növények.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy egész évben termesszenek, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség.

„Már kisfiú korom óta termesztek salátát” – mondta Pilade. „Nyilvánvalóan korábban mi is szabadföldön termesztettünk, de a változó időjárási körülmények nagyban befolyásolják a minőséget, és a mostani védelemmel és termesztőrendszerrel mi magunk kontrollálhatjuk a növények fejlődését.”

Az Egyesült Királyságban soha nem látott hőség volt júliusban: a 40 Celsius fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. Mindez aszállyal párosulva hatalmas károkat okozott a szabadföldi növényállományokban.

Pilade gazdaságában esővizet hasznosítanak, emellett a fényt és a hőmérsékletet is szabályozzák. Ezzel évente 2 millió fej levélzöldséget képesek előállítani.

„Láttuk, hogyan változnak az időjárási tényezők, és hogy ez milyen hatással van a szabadföldi termények minőségére.” – mondta Pilade, emlékeztetve rá, hogy az Egyesül Királyságban mind a vízhiány, mind a rendelkezésre álló termőföldek mennyisége probléma a gazdáknak.

„A mi növényeink pont annyi tápanyagot kapnak, amennyire szükségük van a növekedéshez és a számunkra megfelelő íz eléréséhez.”

A termesztőrendszer megnyitása több millió fontba került, de Pilade hisz benne, hogy

ez a gazdálkodás jövője, és a lehetőség arra, hogy szembe szálljunk a globális élelmiszerhiányokkal, amit a klímaváltozás és az Ukrajnában dúló háború okoz.

„Nekünk is megvan a magunk kis szerepe abban, hogy a vásárlók jóllakjanak” – mondta a termelő.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

A vízimadarak segítenek a növényeknek a klímaváltozás túlélésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy nemcsak az eddig ismert békaszőlőfajok terjesztésében vállalnak kulcsszerepet.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt. 

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Nincs párja az olasz datolyaszilvának

Népszerű a datolyaszilva Olaszországban, a kereslet állandó, az árak jól alakulnak Mirko Zanelli, az Apofruit értékesítési menedzsere szerint.