Back to top

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

A szeptemberi, igen csapadékos időszakot október elején szárazabb és melegebb időjárás váltotta fel. A talajok felső, 100 centiméteres rétege kellőképpen föltöltődött nedvességgel, de

az alsóbb talajréteg elszívó hatása még most is érvényesül.

A növények nem szenvednek vízhiányban, a bőséges csapadék azonban nem kedvező a betakarításra váró termés számára. Az érőfélben levő termés megszívta magát nedvességgel, ezért nagyon sok gyümölcs fölrepedt, és ilyen körülmények között nagyon gyorsan rothadni kezdenek. A legnagyobb veszélyben a szüretelésre váró szőlő, a késői érésű szilva, valamint a téli alma és a birs van, de a gyökérzöldségféléknél is hasonló a helyzet. Az alma színeződése eddig váratott magára, most megvannak hozzá a kedvező feltételek.

A sérült gyümölcs gyorsan rothad, a legnagyobb veszélyben a szőlőn, almán, birsen kívül a késői érésű szilva van
A sérült gyümölcs gyorsan rothad, a legnagyobb veszélyben a szőlőn, almán, birsen kívül a késői érésű szilva van
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A fölrepedt vagy rovarok által megrágott gyümölcsök moníliás megbetegedése továbbra is nagy károkat okoz. A megfertőződött termés a fáról lepotyogva elrothad vagy pedig az ágakra aszalódva múmiás gyümölcsként akár tavaszig ott maradhat. Az almában, körtében és a birsben még fejlődik az almamoly és a keleti gyümölcsmoly hernyója, bár hamarosan befejeződik a téli nyugalmi állapotba vonulásuk.

Házikertekben ilyenkor érdemes a fák törzsére kihelyezni a hernyófogó öveket.

A gyapottok-bagolylepke már szintén nem rajzik hetek óta, de a hernyói továbbra is károsítják a zöldségfélék termését, így a paprikát, paradicsomot, a másodvetésű babot, csemegekukoricát. A hernyók változó fejlettségűek és színük igazodik a károsított növényéhez.

Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly már nem rajzik, de a hernyója még fejlődik a gyümölcsökben (a képen birsben)
Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly már nem rajzik, de a hernyója még fejlődik a gyümölcsökben (a képen birsben)
A folyamatosan érő dió terméseinek egy része nyugati dióburok-fúróléggyel fertőzött, de a károsítás kisebb, mint a korábbi években. A beteg termést/burkot azonnal semmisítsük meg, amennyiben még nem távoztak belőle a lárvák. A nyár végén figyelték meg, hogy

a bábozódásra készülő lárvákat szorgalmasan pusztították a diófák alatt tartózkodó hangyák.

Legjobban a csonthéjas termésű fákon látványos a lombozat színeződése és a levelek hullása. A lombveszteség még nem érte el az 50%-ot, de már felkészülhetünk az őszi lemosópermetezésre. Megvizsgálva a leveleket, gyakori közöttük a sztigminás, blumeriellás levélfoltosság kórokozójával fertőzött, de körtén megfigyelhető a körterozsda narancssárga szaporítóképlete, a szilva levelén pedig a polisztigmás levélfoltosság is. Ha nagy tömegben észlelünk ilyen tüneteket, a lombot gyűjtsük össze és komposztáljuk. A gyors humifikálódást elősegíthetjük nitrogénműtrágya kiszórásával.

A lehulló lomb rendszeres eltávolítása nagyon fontos a kerti pázsitról, különösen, ha vizes a lehullott levél és a gyep. Az így összegyűjtött levéltömeg kiválóan alkalmas mulcskészítésre vagy pedig komposztálásra, ideértve a diófák lombját is. Ha fűnyíróval felaprítjuk, gyorsabb lesz a komposztálódás.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.