Back to top

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

A történelmi eredményről 2022. augusztus 22-én sajtótájékoztató keretében számoltak be a Sjáli Izlandi Lovasparkban, amelyben mindent úgy alakítottak ki, hogy az izlandi ló igényeit szolgálja. A sajtótájékoztatón részt vett Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, olimpikon, a magyar lovassport örökös bajnoka, valamint Michl József, Tata polgármestere is.

Az izlandi ló a világ egyik legtisztább vérvonalú lófajtája. Több mint ezer éve semmilyen egyéb fajta genetikai állománya nem keveredhetett a szigetországban élő példányokéval. A mai napig érvényes, hogy az a ló, amely egyszer elhagyja Izlandot, nem térhet oda vissza, és idegen lovakat sem lehet a szigetre importálni.

Egyedülálló az izlandi ló jármódja is: a lépés, az ügetés és a vágta mellett a tölt és a pace jármóddal is rendelkezik.

Fotó: Neddens
A töltben rendkívül rázkódásmentesen, a lassútól a nagyon gyors tempóig lehet haladni. A pace-ben a ló az első és hátsó lábait egyszerre tudja mozgatni egyazon oldalon, vagyis ha a jobb első lábával lép, akkor a jobb hátsó követi ezt a mozgást. A lassan másfél évtizedes múltra visszatekintő Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Egyesület 2019-ben vette fel a Magyar Izlandi Lovas Egyesület nevet, vált országos szervezetté, és a koronavírus berobbanása előtt vették fel – így hazánkat is – a Nemzetközi Izlandilovas Szövetségbe 22., teljes jogú tagként. Az egyesület elnöke, Straubinger Zoltán, valamint elnökhelyettese, Németh Krisztina 2021-ben átvehették a Széchenyi Díj a Közügyekért kitüntetést. (A bal alsó fotón az egyesületet képviselő Pálházy- Nagy Zsuzsanna, Valler Veronika, Straubinger Zoltán, Kremmer Veronika, Pierre Sandsten Hoyos, valamint Németh Krisztina.)

Az egyesület számos ingyenes közösségi programot szervezett: a Lóvoda napok, a Szent György- napi Lovasünnepek, valamint a tatai lóverseny-hagyományokat is felélesztő Pezsgőgyári Díjugrató Lovasversenyek és az ehhez kapcsolódó családi napok is a nevükhöz kötődnek.

Most bő két évvel később a közép-európai bajnokság volt az első verseny, amelyen részt vettek, a pandémia időszakát a felzárkózásra használták fel. Az egyesületnek és tagságának már az is óriási eredmény és öröm volt, hogy alig két évvel azután, hogy a Nemzetközi Izlandilovas Szövetség teljes jogú tagjává választotta, részt vehettek a közép-európai bajnokságon. Az már csak hab a tortán, hogy az első nemzetközi izlandilovas megmérettetésen milyen kiváló eredményeket értek el Magyarország és Tata színeiben. Straubinger Zoltán, a Magyar Izlandi Lovas Egyesület elnöke kiemelte, hogy a két dobogós hellyel megnyílt hazánk előtt az út a világversenyek felé is, és hálásak azért a bizalomért, tiszteletért, amellyel fogadták őket a nemzetközi lovas szövetségnél, céljuk pedig, hogy a jövőben továbbvigyék mind Magyarország, mind Izland, mind az izlandi lovak hírét, hírnevét.

Ha minden jól megy, a tenyésztési programjuk tervei szerint jövőre már 48 ló nevelkedik majd Tatán.

Komolyan veszik a leendő lovasok képzését is, az oktatásért felelős szakember Írországból jár rendszeresen Tatára. Emellett minden megyében szeretnék segíteni az izlandilovas-udvarok alapítását, létrehozását, ezért várják is az érdeklődők jelentkezését, akik csatlakoznának a Magyar Izlandi Lovas Egyesülethez, és így a világszövetséghez. A tataiak tudásukkal, kapcsolati tőkéjükkel, képzési, tenyésztési programjukkal, tapasztalataikkal támogatnák a leendő izlandilovasok fejlődését, így a fajta meghonosítását országszerte.

Hazánkat a tatai székhelyű Magyar Izlandi Lovas Egyesület tagja és versenyzője, Kremmer Veronika képviselte a közép-európai bajnokságon, aki 26 éve lovagol, de olyan örömet, amelyet az izlandi lovak adnak, más fajtáknál nem tapasztalt.

A versenyen két lóval indult: T1 kategóriában Ísbjörn von Vindstaðir, T4 kategóriában Neptún von Vindstaðir volt a társa, és T1 kategóriában ezüstérmet, T4 kategóriában pedig bronzérmet szerzett.

Az izlandi világszövetség tájékoztatása szerint közel kétszázan indultak a versenyen. Ők Ausztriából, Belgiumból, Olasz-, Magyar-, és Németországból, Luxemburgból, Svájcból és Hollandiából érkeztek Hannover tartományba, Nöpkébe. A különböző sportszámok mellett igazi közösségi együttlét, találkozópont is egy-egy izlandilovas verseny. Esténként szórakoztató programok, így például a hagyományos nemzetek estje is várja a delegációkat, és a megnyitóünnepség is nagyon látványos szokott lenni.

A következő nagy viadal, amelyen a tatai egyesület már több versenyzőt szeretne indítani, a 2023-as hollandiai világbajnokság lesz.

A sportszakmai célok mellett sportdiplomáciai, turisztikai, gazdasági szempontból is jelentős a világszövetségi tagság.

Ennek példája egyebek között a közép-európai bajnokságon megszervezett nemzetek estje, amelyen hazánk is bemutatkozott. A magyar gasztronómiát, kultúrát, valamint Tatát is bemutatták, ez utóbbiban a város önkormányzata is segítette őket különböző kiadványokkal. További részletek az egyesületről és az izlandi lovakról a www.izlandilo.hu oldalon olvashatók.

A versenykategóriák

T1 kategória

Az ovális pályán rendezett versenyszámban a lovasok három körben az alábbi feladatokat mutatják be:

– rövid fal közepétől kezdve egy kör lassú töltben, majd a rövid fal közepénél átmenet lépésbe és kézváltás;

– a rövid fal közepétől egy kör lassú tölt, a hosszú fal mentén fokozás;

– a rövid fal közepétől egy kör gyors tölt.

T4 kategória

Az ovális pályán rendezett versenyen az indulók csoportosan, maximum hármasával vesznek részt. Az alábbi feladatokat kell végrehajtaniuk úgy, hogy a harmadik feladat pontszáma duplázódik:

– bármilyen tempójú tölt;

– lassú, állandó és nyugodt tempójú tölt, átmenet lépésbe kézváltással;

– lassúból közepes tempóba váltó tölt, egy kézben, egyértelműen odadobott szárakkal.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2022 munkalovas szemmel

Mozgalmas, ugyanakkor rendkívül sikeres évet zár a Working Equitation Magyarország Sportegyesület. Edzőtáborok és versenyek régi és új helyszíneken, edzőképző tanfolyam, világbajnokság Franciaországban… Most felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat, és előretekintünk a következő esztendőre is.

A majálistól az Európa-bajnokságokig - Görög Gábor

Fiatal tehetségeket bemutató rovatunkban ebben a hónapban Görög Gáborral beszélgettünk, aki 2012 óta foglalkozik a fogathajtással. Az első versenye 2014. május 1-jén volt egy majálison, ekkor hajtott először közönség előtt. Azzal a lóval mutatkozott ott be, akivel később két Európa-bajnokságon is részt vett.

Saru Zsolttal az utánpótlásról

Az NLSF Program keretein belül indított fogathajtás utánpótlás munka­csoport egyik tagjával, Saru Zsolttal beszélgettem – az egyik olyan edzővel, akinek a legtöbb tanítványa vagy menedzseltje indult az idei, Kisbér-Ászáron megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságon.

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Telephelybővítés Uszódon

Felavatták Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő telephelyén elkészült új nyári szállást, amely a Megújuló Vidék, Megújuló Agrárium program szerinti technológiai fejlesztéssel párosult.

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

Kutyakiképzés, szolgálatikutya-tartás és állatvédelem

500 millió forintos keretből 187 kifejezetten az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetet támogatott a kormány – jelentette be Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett „kutyás napon”.