Back to top

Fókuszban a biomassza alapú gazdaság

A Magyar Tudományos Akadémia 2022 novemberében immár 19. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kiemelt eseményét a Magyar Tudomány Ünnepét. Az Agrárminisztérium az saját rendezvénnyel kívánt csatlakozni az eseményhez, melynek fókuszában a hazai fenntartható erőforrás-használat valamint a biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos kutatás-fejlesztés szerepel.

A geopolitikai konfliktusok és a gyorsuló klímaváltozás felértékelik azokat a modelleket, amelyek a fosszilis alapanyagokra épült gazdaságra kínálnak alternatívát.

Az átmenet sikerességének egyik kulcsfontosságú feltétele a kutatási háttér és innovációs környezet erősítése. 

A 2016-ban indult közép-és kelet-európai országokat tömörítő BIOEAST Kezdeményezés elkötelezett a biomassza alapú gazdasági modell alkalmazhatóságának népszerűsítésében és a K+I partnerségek támogatásában hazai és nemzetközi szinten egyaránt. 

A rendezvény keretében a SRIA tervezete került bemutatásra, majd ezt követően a tématerület szakértőitől kérdezhettek az érdeklődők
A rendezvény keretében a SRIA tervezete került bemutatásra, majd ezt követően a tématerület szakértőitől kérdezhettek az érdeklődők
Fotó: Rass Krisztina

E célkitűzés fontos eszköze és mérföldköve az idén nyáron a régióhoz tartozó egyetemek és kutatóintézetek bevonásával kidolgozásra került Stratégiai és Innovációs Menetrend (SRIA) amelynek tervezete hét- a fenntartható biomassza termelés és feldolgozás szempontjából fontos terület K+I prioritásait tartalmazza, úgy mint erdészet, agrárökológia, bioenergia, fejlett biobázisú vegyi anyagok, élelmiszerrendszerek, édesvíz, valamint oktatás és szemléletformálás 

A rendezvény keretében Soós Rita az Agrárminisztérium Agrárkutatási Osztályának munkatársa ismertette a biomassza alapú gazdaság modelljét, Varga Korinna az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kutatója a SRIA Agrárökológiai fejezetét mutatta be, Dr. Imre Balázs a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársa a SRIA biobázisú vegyi anyagok fejezetét foglalta össze.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.