Back to top

Boldog születésnapot HNT!

„Negyed évszázad nagy idő egy szervezet életében. Van mire emlékezni, ezért is hívtuk találkozóra a szakma kiválóságait, segítőinket, a velünk szimpatizálókat”- köszöntötte a vendégeket Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke. A 25 éves évfordulót ünneplő esemény hátteréül impozáns háttérül szolgált a felújított Budavári Palota Magyar Királyi Lovardája.

A szakember kiemelte, fontos feladata a szervezetnek, hogy a jövő generációja számára gondolatokat fogalmazzanak meg. Erre szolgált a rendezvény második felében hazai és külföldi szakemberek részvételével szervezett pódiumbeszélgetés is.

A HNT elnöke köszöntőjében méltatta a megjelent agrárminiszterek munkáját, akik segítették munkájukat. Mint elmondta, 1884-1948 között a hegyközségek voltak az ágazat motorjai, majd egy politikai döntéssel megszüntették működésüket. A munka folytatására 1994-ig kellett várni, amikor a Boros-kormány újrafogalmazta a szakmai önkormányzatot, amit végül a következő parlament fogadott el. A 2012-es új bortörvény tovább erősítette az ágazat szereplőinek helyzetét, ennek köszönhetően 2014-ben megkapták a szakmaközi szervezeti elismerést.

Ezáltal a szakma saját kezébe vehette a teljes piaci szervezés lehetőségét. Az ágazati stratégia elfogadására 2016-ban került sor, így lehetőség nyílt arra, hogy a szakma maga fogalmazhassa meg céljait.

Légli Ottó: Nagy utat tett meg a szakma az elmúlt 25 év alatt
Légli Ottó: Nagy utat tett meg a szakma az elmúlt 25 év alatt
Fotó: csatlós norbert

Lezárult egy hosszú ideje zajló szakmai vita, ami a mennyiség, kontra minőség, illetve az elaprózódott birtokszerkezet és a sokszínűség határmezsgyéjén zajlott. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a világ szőlőtermesztésének alig egy százalékát tudhatjuk magunk mögött, így a mennyiség számunkra nem opció.

A HNT elnöke kiemelte, a hegyközségi rendszer önmagában csak egy lehetőség, tartalommal maguk a tagok töltik meg. A hegyközségi szervezet a szőlészek és borászok hagyományos érdekvédelmi és szakmai önkormányzati szervezete, mely 1948-ig az ágazatirányítás alapegysége is volt. 100 évvel az első hegyközségi törvény elfogadását követően állította helyre a magyar Országgyűlés a helyi, borvidéki és országos szintű szőlész-borász köztestületeket. A hegyközségekben dolgozó hegybírók eredetileg a magyar bor származásának igazolását kapták feladatul, mely feladatok száma és jellege folyamatosan bővült az elmúlt évek folyamán. A 2012. évi hegyközségi törvény egyrészt megteremtette a hegybírók független közigazgatási munkájának jogszabályi hátterét. Az országos illetékességű rendszer kötelező tagságon alapuló képviseleti rendszere pedig megalapozta a szakmaközi szervezet elismerését.

„Ne csak mi legyünk büszkék a borainkra, ezért a nemzetközi piacok felépítése a célunk”

- fogalmazta meg a célokat Rókusfalvy Pál. A nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos kiemelte, a közösségi bormarketing és a magyar bor népszerűsítésére irányuló kommunikációval összefüggő feladatok koordinálása a legfontosabb feladata. Mint elmondta, ki kell dolgozni a 2023-2026 időszakra szóló Nemzeti Bormarketing Stratégiát, felügyelni az ehhez szükséges kutatásokat, koordinálni a bormarketing tevékenységeket, irányítani a stratégia keretében megvalósuló programokat, illetve részt venni az ezzel kapcsolatos kormányzati döntések előkészítésében, valamint az eredetvédelmi kérdésekben. Mindezt pedig szoros szakmai együttműködésben kell megvalósítani a kapcsolódó területek vezető szerveivel, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, a turizmusért felelős miniszterrel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, valamint az Agrárminisztériummal, illetve az Agrármarketing Centrummal és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával. A fiatalok aktív közreműködésére számítanak, s ehhez látni kell, a bormarketing, a kommunikáció átalakult, amihez alkalmazkodni kell. Egységes megjelenésre, koncepcióra van szükség, ezáltal észrevehetővé és követhetővé válhatunk a világban.

Fotó: csatlós norbert

A szakma számára nagyon fontos – mondta a Rókusfalvy Pál - , hogy a kormány stratégiai ágazatnak tekinti. Évi három milliárd forint áll rendelkezésre, hogy a fájdalmasan alacsony borárakat feljebb lehessen tornázni. A megvalósításhoz nagyon jó adottságaink, kiváló borászaink vannak.

„A borászat a hazai agrárium legfényesebb csillaga”

- adta meg az alaphangot Nobilis Márton AM államtitkár. Ehhez a kormányzat az elmúlt tíz évben közel 75 milliárd forintot biztosított modernizációs célokra, és 30 milliárdot technikai megújulásra. Az államtitkár megerősítette, a kormány számít a borászokra, ahogyan a borászok is számíthatnak a kormányra.

Az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki köszönetét fejezte ki az eddigi közös munka miatt. A bor a legkülönbözőbb világnézetű embereket hozza össze, egy-egy nemzetközi siker hallatán büszkeség magyarnak lenni. A bor kultúra, ami színesebbé teszi az életünket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Furmint Február Nagy Kóstoló a Hagyományok Házában

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában.

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.