0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Betiltják a szarvasmarhák állandó kikötését

Kizárják a programból azokat, akik kikötve tartják a szarvasmarhákat.

Az osztrák AMA (Agrar Markt Austria) minőségi címkével ellátott tej- és marhahústermékek 2024. január 1-től nem származhatnak többé olyan gazdaságokból, ahol az állatokat kikötéssel tartják.

Az AMA program újabb lépést tesz a szarvasmarha-tenyésztés és a szarvasmarhák kikötési szabályainak egységesítése terén ezzel az intézkedéssel.

A szarvasmarhák állandó kikötése – még legeltetéssel vagy más, évente 90 napnál rövidebb ideig tartó mozgási lehetőséggel kombinálva is – 2005 óta jogilag tilos az új építésű állattartó telepeken. A korábban épült pajtákban is csak 2030-ig engedélyezett. A kivétel azt feltételezi, hogy vannak olyan helyek, ahol a helyi vagy földrajzi adottságok miatt nem lehetséges a legeltetésre való átállás.
A becslések szerint jelenleg a mintegy 8500 gazdaság 10-15 százaléka tartozik ebbe a kivételbe.

Az elmúlt hónapokban javaslatokat dolgoztak ki az iránymutatások megfelelő módosítására. A döntést az illetékes szakbizottság október 18-án egyhangúlag hozta meg.

A gazdaságoknak szóló konkrét információk előkészítés alatt állnak, és a következő hetekben közlik azokat.

Eszerint 2024-től kezdve az AMA minőségi címkével ellátott tej- és hústermékek nem származhatnak majd olyan gazdaságokból, ahol állandó kikötés van érvényben.

Ausztria a legmagasabb állatjóléti előírásokkal rendelkező országok közé tartozik. Ez a lépés azonban nem könnyű a helyi gazdák számára. Ezért készítenek egy beruházási programot is a vállalkozások támogatására.

 

Forrás: farmer.pl