Back to top

Egy állatkórház, mely sosem zár be

Egy napos őszi délelőtt érkeztünk meg a Székesfehérvári Állatkórházba, ahol az ország legújabb, állatok vizsgálatára szolgáló, a szervezetről rétegfelvételeket készítő CT-berendezése működik. Ez az állatkórház az ország egyik legnagyobb ilyen intézménye, amely abban is különleges, hogy soha nem zár be.

Egy állatkórház, mely sosem zár be | MMG

Éjjel-nappal, az év minden napján várja a 8 állatorvos és 7 asszisztens a kutyákat, cicákat – sokszor, különösen éjszaka még Pécsről is érkeznek hozzájuk a páciensek. A pet-shop és állatpatika csak kiegészíti a kiváló műszerezettségű állategészségügyi intézményt, ahol belgyógyászat, lágy-, illetve csontsebészet is van.

Dr. Kuti Csilla, állatorvos az Alpha-Vet Állatkórházról elmondta:

- Fel vagyunk szerelve endoszkóppal, röntgennel, helyben el tudjuk végezni a vérvizsgálatokat, ultrahang felszerelésünk van, és most már CT-berendezés is van.

Van külön befektető részlegünk, külön a kutyáknak, külön a cicáknak, és van egy olyan részlegünk is, ahol a fertőző betegeket különítjük el a többi betegtől. Van külön panziórészlegünk is, amiben szintén külön vannak a kutyusok, és a cicák. Főként kutyusokkal és cicákkal foglalkozunk, de minimálisan el tudunk például nyuszikat is látni, bár hogyha komolyabb műtétre van szükség a nyulaknál, azt nem tudjuk megoldani.

A kórházi előkészítőben találkoztunk Csábossal, a 3 év körüli mudilánnyal, aki műtétre várt éppen. A menhelyi kutyus is nagyon gondos, mindenre kiterjedő előzetes kivizsgáláson esett át. Ez persze nem csoda, hisz kis kedvence jóléte a gazdi számára mindennél fontosabb – és az itt dolgozók számára Csábos és társaié is.

Dr. Kuti Csilla CT-vizsgálatra készíti elő Csábost, a menhelyi kutyát
Dr. Kuti Csilla CT-vizsgálatra készíti elő Csábost, a menhelyi kutyát
Fotó: Bokor Ádám

Ha jön egy olyan kutya vagy macska, amelyiknek mellkasi folyadékgyüleme van, és az ultrahangon, röntgenen látszik, le tudjuk csapolni, de nem találjuk meg az okát annak, hogy honnan jön maga a folyadék, és nem látszik sem a röntgenen, sem az ultrahangon, akkor ezeket az állatokat meg szoktuk CT-zni és akkor sokkal több mindent látunk. Mert

egy CT-n látszik egy 1-2 milliméteres elváltozás is, míg az ultrahangon vagy röntgenen nem biztos, hogy el tudjuk különíteni, hogy az micsoda

– magyarázta az ellátás menetét a doktornő, majd hozzátette:

Volt már olyan páciensünk, hogy endoszkópos vizsgálatra jött, de úgy láttuk, hogy az nem megoldható nála, és inkább a CT-t javasoltuk. Az volt igazából a jó választás, mert kiderült, hogy az orrvégzés nem is az orrüregből indult, hanem a mellkasában, a tüdőben volt egy két-három centis daganat, és abból volt a folyamatos vérzés.

Szerencsére Csábosnál az altatásban végzett CT-vizsgálat semmi problémát nem mutatott ki, így nem volt akadálya a műtétnek. Egyébként az országban 18-20 állatgyógyászati CT-készülék van, amelyeket nemcsak a diagnózis felállítására, hanem terápiás célra is lehet használni.

A berendezés elhelyezéséhez egyébként komoly átépítésre volt szükség – meg kellett oldani a helyiség, még a mennyezet sugárvédelmét, hisz fölötte irodák vannak.

Az Alpha-Vet Állatkórházban a jövőben terápiás célra is kívánják használni a CT-készüléket
Az Alpha-Vet Állatkórházban a jövőben terápiás célra is kívánják használni a CT-készüléket
Fotó: Bokor Ádám

Az Alpha-Vet Állatkórház szakembere szerint jó döntés volt a berendezés beszerzése.

- Nekünk igazából azért volt szükségünk rá, mert nagyon sok olyan betegünk van, aki például gerincsérvvel érkezik, és fontos volt az, hogy ki tudjuk itt helyben vizsgáln. Az a tapasztalatunk ugyanis, hogy nagyon sokszor a gazdiknak az utaztatás, az, hogy hogy fel kell menni Budapestre, már visszatartó erő. De ha már megvan a vizsgálat, a diagnózis, és tudják, hogy lehet a kutyán, macskán segíteni, olyan speciális műtétekkel, amit nem biztos, hogy mi itt helyben el tudunk végezni, akkor szívesebben felmennek, mint ha a vizsgálatra és a kezelésre is utazniuk kellene. Itt helyben sokkal nyitottabbak az emberek erre a vizsgálatra.

Ahogy azt Kuti doktornő elmondta,

a székesfehérvári állatkórházban a diagnosztika mellett a CT-nyújtotta terápiás lehetőségeket is igyekeznek egyre jobban kihasználni, és persze folyamatosan bővítik a szolgáltatásaikat.

A páciensek pedig gyógyultan térhetnek haza régi vagy új otthonukba – hisz Csábost is örökbe lehet fogadni...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.