0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A jövő vívmányai a mai mezőgazdaságért

A digitalizáció sok mindenben segít, de a valóságtól nem szabad elszakadni. Nem helyettesítik a szakembert, inkább segítőkezet nyújtanak. Hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vállalkozók megfeleljenek a mai kor kihívásainak, versenyképesek legyenek, és – ami nagyon fontos – a fiatalok számára vonzóbbá tegyék az agráriumot, megfelelő életpályát nyújtsanak.

Négy éve már, hogy a NAK TechLab program segíti a hazai agrár startup vállalkozásokat. Az eredmények átfogó bemutatása érdekében jött létre az AGTECH SUMMIT, melyet november 24-én második alkalommal rendeztek meg. Az esemény kiemelt célja, hogy szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és gyakorlati bemutatókkal szemléltesse az agrárium legfontosabb fejlesztéseit, illetve átfogó képet adjon a szektor jövőjéről.

Az esemény első kerekasztal beszélgetésének témája mi sem lehetett más, mint a felsőoktatás és az innováció kapcsolata.

A feltett kérdésre reagálva Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese elmondta, a közel két éves egyetemen most zajlik a gyakorlatorientált átalakítás, hogy jobban meg tudjanak felelni a vállalkozások irányából érkező elvárásoknak. Nagy, piacvezető cégekkel kötöttek stratégiai megállapodást, nem kell például több száz milliós gépeket megvásárolniuk, mindez fontos annak tükrében, hogy felgyorsult a technológiaváltás. Éppen ezért preferálják a rövid távú oktatásokat is, amivel könnyebben tudnak reagálni a kihívásokra. Ebbe a sorba illeszkedik a pHD hallgatók képzése is, amit az egyetem a piaci szereplőkkel közösen végez. A rektorhelyettes hozzátette, az egyetemre jelentkezők egyre növekvő száma bizakodásra ad okot. Azt is hozzátette, a diákok ma már nem tanárokat, hanem mentorokat választanak.

Az egyetem alapítványi fenntartású, így jogos elvárás, hogy kvázi vállalkozásként kell működnie.

A kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó rendezvényen hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek, a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok és legmeghatározóbb piaci szereplők tartottak előadásokat és gyakorlati bemutatókat.

Az esemény kiemelt célja, hogy összehozza a fiatal fejlesztőket és a szakértőket, akik az agrárium aktuális kihívásaira a legmodernebb megoldásokkal tudnak reagálni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu