Back to top

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

​​​​Győrffy Balázs: az idei esztendő kihívásai közepette is megnyíltak a búzás zsákok
​​​​Győrffy Balázs: az idei esztendő kihívásai közepette is megnyíltak a búzás zsákok
Az egész éven átívelő eseménysorozat legmagasztosabb pillanatának nevezte az adományozó ünnepséget Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Felidézte, hogy a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program 2018-ban megkapta a Magyar Örökség Díjat, amelynek indoklásában továbbadásra érdemes örökségnek, hagyománnyá érlelt jótékonysági gyakorlatnak nevezték, mely hozzájárul a magyar társadalom erkölcsi felemelkedéséhez.

Emlékeztetett továbbá arra is, hogy az idei esztendő kihívásai közepette is megnyíltak a zsákok, több, mint 1000 tonna búzát ajánlottak fel a Kárpát-medencei gazdák,

akinek pedig nem termett meg a gabonája, pénz- vagy természetbeni adománnyal járult hozzá a program sikeréhez.

Csaba testvér Isten áldását kérte a gazdákra, molnárokra, pékekre
Csaba testvér Isten áldását kérte a gazdákra, molnárokra, pékekre
Fotó: MTI
Napjaink történései közepette érthető, ha valamilyen szinten megbicsaklik az ember hite, mondta Csaba testvér, aki az általa működtetett gyermekotthonok nevében mondott köszönetet az adományokért. „Arra kérem Önöket, ne keseredjenek el, ne bizonytalanodjanak el, az Önökre bízott munkatársakat lelkesítsék, biztassák, fog ez menni, meg tudjuk oldani. Nagyok a problémák, de mi nagyobbak vagyunk. És össze fog ez jönni nekünk a jövő évben is. Jézus Krisztus hitéből merítsünk erőt, és akkor jövő évben is meglesz az ezer tonna, és egészen biztos, hogy sokan fogják áldani az önök munkáját. Lehet, hogy a gyerekek nem is tudják kitől, honnan jön az a rengeteg millió búzaszem, nem is ez a lényeges, hanem a szívünkben felfakad a hála, a köszönet, az Isten dicsőítése” – mondta Csaba testvér, aki a magyar gazdákat, molnárokat, pékeket a következő szavakkal áldotta meg: „Áldd meg az ő munkájukat jó időjárással, kitartó erőfeszítéssel, olcsó üzemanyaggal és mindazzal, amire szükségük van!”

A magyar gazdák alkotásának, munkájuk gyümölcsének, eredményének magát az életet nevezte Nagy István, hiszen a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövényét, a búzát sok helyen életnek nevezik. Élet abban az értelemben is, hogy aki a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban tevékenykedik, az nap mint nap hozzájárul ahhoz, hogy mindenki asztalán legyen megszeghető kenyér.

„A magyar mezőgazdaság az elmúlt időszak történelmi mértékű nehézségei ellenére is folyamatosan biztosítja a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását.

Nagy István: a Magosznak köszönhetően a határon túli magyarság is képviselteti magát a Magyarok Kenyere programban
Nagy István: a Magosznak köszönhetően a határon túli magyarság is képviselteti magát a Magyarok Kenyere programban
Fotó: MTI
Köszönet illeti a magyar gazdákat ezért a helytállásért, ami mögött ott van az egész ágazat összefogása” – mondta az agrárminiszter. Mint hozzátette, „az agrárium az elmúlt időszak kihívása miatt is nemzetstratégiai ágazattá vált, amelyben a siker egyik záloga az ágazati szereplők közötti összefogás. Az eredményes gazdálkodás pedig azért is fontos, mert csak az tud segíteni másokon, akinek van miből adni. Ez persze csak szükséges feltétele a jótékonyságnak, hiszen anélkül a jóakarat nélkül, ami ebben a programban a gazdák részéről megnyilvánul, az eredményeink rideg számok maradnának. A Magosz bekapcsolódásának köszönhetően is a program szellemisége kiteljesedett azzal, hogy már a határon túli magyarság is képviselteti magát a közös munkában.

A magyar gazdálkodókat egyesítette a szolidaritás eszméje, így a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának nemes gondolatából mára az egyik legjelentősebb, legszélesebb tömegeket megmozgató, nemzeti szintű karitatív kezdeményezéssé terebélyesedett a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program.

Az elkötelezettség, a felelősségvállalás gyümölcsei lassan, megfontoltan érnek, de életet, lehetőséget teremtenek, ahogy ezt a 15 millió magyar búzaszem is jelképezi. Az elmúlt 12 esztendőben sikerült közös erővel átlépnünk a nemzetrészeinket elválasztó határokat, és újra tudtuk egyesíteni a magyarokat. Köszönet illeti mindnyájukat az erőfeszítéseikért, a munkájukért az agráriumban is. A nemzet egészére kiterjedő szolidaritás szép példája tehát ez a program, amely az alaptörvény betűjének és szellemének is megfelel. A magyar Országgyűlés ugyanis az új Alkotmányban kimondta, hogy Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, a szülőföldön való boldogulásukat. És ahogy a szomszédunkban dúló háború most mindennél jobban ráirányította a figyelmet erre a felelősségvállalásra, az is jól látszik, hogy a szülőföldön való boldogulás segítése, ami sokszor békeidőben sem egyszerű feladat, most mekkora akadályokba ütközik és mekkora feladat is” – zárta beszédét Nagy István.

Jakab István: A Kárpát-medence gazdái most is megmutatták, hogy egy nemzet vagyunk és összefogással tudjuk egymást segíteni
Jakab István: A Kárpát-medence gazdái most is megmutatták, hogy egy nemzet vagyunk és összefogással tudjuk egymást segíteni
Fotó: MTI

A Kárpát-medencei gazdák most is megmutatták, hogy egy nemzet vagyunk és összefogással tudjuk egymást segíteni,

mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke az átadó ünnepségen. Méltatta a gazdák összefogását, akik a Covid-járványt követően, a szomszédunkban dúló háború és a rég nem tapasztalt aszály ellenére a korábbi évekhez hasonló mennyiségű gabonát adtak össze, aminek köszönhetően újra bebizonyosodott: „egy nemzet vagyunk, összefogunk és minden körülmények között segítjük egymást”.

Jakab István köszönetet mondott a több, mint 8 ezer adományozónak és annak a 800 együttműködő szervezetnek, szövetségnek, amelyek segítik az adományokat eljuttatni a rászorulókhoz.

Az adománylevelet és egy zsák Magyarok Kenyere lisztet Novák Katalin köztársasági elnök, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke adták át az intézmények képviselőinek
Az adománylevelet és egy zsák Magyarok Kenyere lisztet Novák Katalin köztársasági elnök, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke adták át az intézmények képviselőinek
Fotó: MTI
Őket, így a malmok és fuvarozó cégek munkáját, a természetbeni adományokat nyújtók hozzájárulását oklevéllel ismerték el az ünnepségen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.