0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

Ősszel és télen ösztönösen erős illatokkal vegyük körül magunkat. Fenyőerdő illatú gyertyákat gyújtunk, előkerül a fahéj, és fűszeres italokat iszunk. A táplálkozási szakemberek azt javasolják idén, hogy amit eddig használtunk, cseréljük le a kakaó egészségre gyakorolt jótékony hatásával, amit a kávéval kombinálunk. Miért gondolják azt, hogy ez tényleg megéri?

A kávé értékes tulajdonságaival már sok kutatás foglalkozott. Az orvosok úgy vélik, hogy észszerű mennyiségben fogyasztva csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja a vérkeringést, védelmet nyújthat a Parkinson-kór vagy a depresszió ellen.

Elmondható tehát, hogy a kávé önmagában is egy igazi antioxidáns-bomba, így elméletileg nincs szüksége semmilyen csodaszerre, ami javítaná a teljesítményét ebben a tekintetben.

Kiderült azonban, hogy ha egy kis kakaót adunk hozzá, még ennél is többre számíthatunk, különösen, ha a jobb mentális egészség és az agy frissen tartása a cél.

Nem véletlen, hogy szomorú pillanatokban a csokoládé után nyúlunk, ugyanis a benne lévő kakaó enyhíti a stresszt. A kutatási eredmények szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak étcsokoládét vagy kakaóport, kevesebb depressziós tünetet mutattak, mint azok, akik kerülték.

Nem csoda, az emberi szervezet tudja, mire van szüksége, és a kakaó az egyik leggazdagabb polifenol- és flavonoid forrás, ráadásul cinket, vasat és szelént is tartalmaz.

Most képzeljük el, mi történik, ha a kávé összes egészségügyi előnyét a kakaó tulajdonságaival kombináljuk…..

A kávé és a kakaó kombinációjának hatásairól a Clarkson Egyetem és a Georgia Egyetem kutatói négy csoporton végeztek kutatásokat. Az első csoport minden nap csak kakaót, a második csoport csak kávét a harmadik csoport kávé és kakaó kombinációját, a negyedik csoport pedig kávét kapott édesített kakaószerű keverékkel. A kísérlet eredményei szerint azok, akik naponta fogyasztottak kakaóval kombinált kávét, alacsonyabb szorongásszintet, alacsonyabb stresszértékeket, nagyobb koncentrációt és szignifikánsan jobb testi egészséget mutattak, mint az összes többi csoport.

Ez azt jelenti, hogy a kávé és a kakaó tulajdonságai összeadódnak, és nem kizárják ki egymást, ahogyan azt korábban gondolták.

A kakaós kávé receptje nem bonyolult. Egyszerűen adjon másfél teáskanál kakaót vagy egy kocka étcsokoládét a kávéhoz, miután elkészített egy csésze feketekávét. Ez minden. De a felhasznált termékek minősége fontos szerepet játszik.

Ne feledje, hogy az optimális egészségügyi előnyöket csak a a valódi kakópor vagy a legalább 70 százalékban kakaót, még inkább valódi 100 százalékban kakaót tartalmazó csokoládé biztosítja, nem pedig a kakaószerű granulált termékek.

Ha azonban igazán melengető italra vágyik, mindig adhat hozzá egy csipetnyi fahéjat, kardamomot vagy szegfűszeget.

Forrás: well.pl